用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見? ...
go

如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見?

收到林文燦CALL有位, 又要今天注冊, 所以有點迷網...

Jackieson  崇真  發表於 12-11-30 15:27

for sure崇真! 簡介會後對LMC的印象麻麻... 唔明點解講到咁國際化, 但啲學生出黎Present既英文咁差, 完全係chinese english! 校舍又細又舊!! 又未出過升中既results~  唯一好既係校長有heart~
崇真起碼有中學! 學校歷史悠久~ 環境, 老師唔差, 比LMC好好多~

(個人意見, 不喜勿插!)

引用:for+sure崇真!+簡介會後對LMC的印象麻麻...

原帖由 wai_wai_121 於 12-11-30 發表
for sure崇真! 簡介會後對LMC的印象麻麻... 唔明點解講到咁國際化, 但啲學生出黎Present既英文咁差, 完全係 ...
TT校舍都好舊,不過有口碑,俾我揀,TT啦

回覆:CONNIEQ 的帖子

兩間學差好遠喎。TT本地班,學費+活動費,一個月$5000走唔甩。

多謝大家意見, 無去到注冊了....

wai_wai_121 發表於 12-11-30 00:02
for sure崇真! 簡介會後對LMC的印象麻麻... 唔明點解講到咁國際化, 但啲學生出黎Present既英文咁差, 完全係 ...

LMC國際係 因為好多印巴籍,又少數小朋友有外籍護照, 我當年都有去簡介會,不過英文presentation 真係港式英文, 我地都覺得差

LMC 又唔係國際學校,又點可以這樣比較, TSL 夠多印巴籍的學生,
點解又有 o甘 多香港學生去考 ? 我相信每間學校都有佢優勝的地方,
而且印巴籍的學生同樣要交學費的,佢地的父母都會有一定的教育程度。
如果唔 o岩 咪唔好去考、唔好去註冊,留番學位比真正需要的小朋友啦 !

引用:收到林文燦CALL有位,+又要今天注冊,+所以有

原帖由 CERISE 於 12-11-29 發表
收到林文燦CALL有位, 又要今天注冊, 所以有點迷網...
Just got the call from lmc too

回覆:joanthony 的帖子

你考了兩次LMC,一次p1第二輪,一次插班小二,兩次都唔收你個仔,你說你的兒子英文和數學好好,但竟然連lmc都唔收,現在就說唔收你好好彩?你的plk朋友消息有多真確,你發言前有先求證嗎?最近在bk有不少lmc的負面評價,但全部都是道聽途說的。相信樓主想知道的是真正用家的意見,而不是只係"當年去過一次簡介會"後的個人觀感,因為樓主竟已得offer應該對該校有基本概念。

另外我以用家身份告訴樓主,lmc不是國際學校,不要期望學生和老師的英語會如西人般流利,但肯定老師不是廉價勞工,PLK教學有一定質素,收生也肯定比同區的私校嚴格。校長老師有愛心,活動多,家長願意投入貢獻,學生愛上學,功課很忙但也學得很開心。
(理性討論,不喜勿插)

回復 joanthony 的帖子

是的,一分錢一分的道理

面試當曰看見一個印巴藉男老師似不耐煩的呼喝小朋友排隊。感覺不太好。

回覆:如果林文燦同崇真小學, 大家可否比的意見

有點無言;好唔好都不可靠!信你自己。

四隻貓    發表於 12-11-30 15:38
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

引用:面試當曰看見一個印巴藉男老師似不耐煩的呼

回復 joanthony 的帖子

我識有印巴藉的也很有禮貌!

回覆:Elsie1979 的帖子

Lmc是沒有印巴籍男老師的。

回覆:joanthony 的帖子

你這句說話是種族歧視。

佢哋學校網頁有登到2012-13教師, 又真係冇印巴藉男教師喎, 女教師就有!

真奇怪若不是老師也許是家長義工吧。