用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5級樂理難唔難考 ?
go

5級樂理難唔難考 ?

醒目開學勳章

小女剛考完4級, 想問吓幾時先開始學樂理, 係咪通常一班咁學? 因為我見我個老師無叫我女學樂理嘅?

絕對唔難考,因為香港已將此考試變質為純操練試題多過學樂理。
個個樂理班都係以操練試題為本
我幾十歲師奶走去考都考到90分,係作曲扣好多分
考試形式極似會考。一排一排喺禮堂考
仲有幾個「小一BB」入去考。唔識搵位,要監考員拖住佢隻手去佢個位。將櫈又高,腳仔fing fing咁考試。

Mrsleaf  你形容得維肖維妙   發表於 12-11-29 11:26

Mrsleaf 發表於 12-11-28 12:56
小女剛考完4級, 想問吓幾時先開始學樂理, 係咪通常一班咁學? 因為我見我個老師無叫我女學樂理嘅?  ...

根據ABRSM規定,投考樂器級試六級或以上需要備有ABRSM樂理5級或同等資格。所以你個女遲多少少考都得。考前需要三個月或半年時間預備。

回覆:Mrsleaf 的帖子

Intervals, scales 同 Transposition 其實都需要數幾多個半音,需要一定程度嘅數學運用。家中小孩暑假上樂理班時,就見到一些小二學生處理呢D題目較三四年班學生吃力。個人建議三年班或以上學五級樂理會較理想。

回復 Mrsleaf 的帖子

我囡10歲, 考五級琴後的暑假學, 同年10月考五級樂理.  樂理老師說這年齡比較易理解易掌握, 比較輕鬆. 你要看你的琴老師教不教?

醒目開學勳章

我在北角區住, 請問知唔知去邊度學樂理班好 ?  請 pm 我, 謝謝 !

回覆:Mrsleaf 的帖子

為何不請鋼琴老師教乐理?

鋼琴老師未必肯教樂理....其中一種原因,
沒必要以學琴價學樂理,自會有所提議。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

謝謝咁多位pm過我的人, 不知為何每次個別覆你們都走了去無法顯示果版面.  

一d都唔難, 我自己一把年紀去考都有distinction
五級樂理好講推理和邏輯能力, 幸好我一剔pass
天惠媽