用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問是否考琴試到八級, 升中時能夠有幫助呢? ...
go

請問是否考琴試到八級, 升中時能夠有幫助呢?

各位媽咪:

請教大家考琴試到八級, 升中時能夠有幫助呢?因為我仔今年三年班,
剛考完四級琴試, 有家長說要趕快考八級, 升中有分加, 不知是否正確!

而家個個都學,真係吾一定有用。

上次看報紙訪問協x的校長,佢話好多考生都有8級鋼琴,所以吾好以為會有幫助。

佢咁講,我覺得可能係事實(身邊朋友的小朋友都是按小六前8級的timetable),但個校長咁講都幾cold,因為小朋友要考到8級都付出好多。

8級琴冇乜幫助,不如用時間讀好書,爭取排名仲好

YuYuMother    發表於 12-12-2 19:40

好多人都知, 鋼琴對升中一d幫助都冇.

其實一點幫助也沒有
基本上考到8級係小兒科,香港實在多的是。
一係就冷門啲,一係就勁去参賽,增取多點獎。

但都係果句,基礎都係中英數,比你用以外的東西入到一間好學校,跟不上進度那又如何,最終都係兩個人一齊苦惱,間學校好就自然要求高,到時未一樣煩。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問是否考琴試到八級, 升中時能夠有幫助呢?

協恩校長都講明8級cert吾駛交,佢地大把

醒目開學勳章

唔單止協恩, 大部份多人追逐的學校都唔會好重視, 我仔升中有同學係小提琴演奏級同鋼琴唔知6 定8 級(我唔記得嘞), 但個小朋友係非常有天份, 佢O既鋼琴好似3 4級之後係自學..

除非小朋友好有興趣, 否則學上去去會越來越難, (讀書都係), 拼命趕係升中前考到八級,付出與收穫好多時不成正比. 順其自然會好D

多謝各位家長意見, 其實我俾亞仔學都係為興趣,
只是有家長甘同我講, 我就唸吓!

我個女學鋼琴..純為興趣...所以..我從來都無諗過幫唔幫佢升中....所以...佢完成小學..都係得5級....
依家讀緊Band 1 中學...好多功課...好多test...都無時間練琴...上星期...老豆同佢傾完一輪...大家協議...暫時停止學琴...將D學費...用來加強個英文底子...唔使讀得咁辛苦...

回覆:miffy 的帖子

成績好,全港排名高自然有得着。學琴就為興趣。

YuYuMother    發表於 12-12-2 19:41

如果真係好標青就有用,我識個小朋友四年級已完成八級,跟手去學小提琴,六年級已經有五級,最勁係佢每次考級試都係distiction,逢比賽必贏,而且讀書成績又好好,後來去左男拔。

見好多小學年紀已經ATCL,甚至LTCL, 八級實在沒有什麼著數,反而具代表性比賽或在APA學音樂較有睇頭

引用:各位媽咪:請教大家考琴試到八級,+升中時能

原帖由 fa_fa 於 12-11-27 發表
各位媽咪:

請教大家考琴試到八級, 升中時能夠有幫助呢?因為我仔今年三年班,
好多學校鋼琴不計入一藝分

王國會長

fa_fa 發表於 12-11-27 23:21
各位媽咪:

如果考八級琴係為左升中時能夠有幫助, 倒不如將時間/金錢花在讀書更實際

鋼琴8級, 我估對升中無咩大幫助, 如果話考小一時有8級, 咁就唔同!
講笑講笑!

現在很多小朋友在音樂上,未升中學已考取了8級,點解咁易考?

叻/靠操多呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:鋼琴8級,+我估對升中無咩大幫助,+如果話考

原帖由 Chickee 於 12-11-30 發表
鋼琴8級, 我估對升中無咩大幫助, 如果話考小一時有8級, 咁就唔同!
講笑講笑! ...
8級我暫時未聽過,我聽過5級,神級名校吾收

其實學音樂是否出於興趣和陶冶性情,但現今社會每事也講求回報, 以致, 外語班,興趣班,音樂班..... 大家學習與否首先衡量有幾高回報, 而不是對小朋友自身出發.

完全沒有幫助!!