用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教? ...
樓主: candytsy
go

父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教? [複製鏈接]

回復 小藍莓 的帖子

Agreed !

王國會長

candytsy 發表於 12-11-27 13:20
眼見同學仔成績好的都是媽媽不用上班的FTM,有父母返工由朝到晚小朋友成績都好好的嗎?請分亨及指教下?
...
咁又唔一定要FTM. 我囡自細(K2/K3) 開始教佢自動睇書, 放學要先做功課, 佢上左小學都會自動自覺先做好功課, 通常6點前一定做晒, 不過就唔多溫書, 平時我地兩公婆要返工, 係夜晚睇下佢做晒功課未, 係到測考才同佢溫.

醒目開學勳章

CHIHIMNAM 發表於 12-11-29 15:39
回復 小木偶媽咪 的帖子

Im not FTM, but my job is quite flexible and easy to arrange time schedule.

其實沒什麼秘訣,我只係做好一般媽媽負責,不過我覺得父母同仔女感情好,
對於佢地身心發展有莫大關係及影響深遠的,我地兩母女的感情好好
而家囡囡五年級,我地就好似一對好好朋友,咩都分享,仔女有唔開心做亞媽一定會開解唔出奇
但我遇到問題/不如意事/煩惱...我都會問她意見,聽佢分析,佢分析錯誤的話
我地就拆開再共同分析,好似好煩,但我們樂在其中,每日話題數之不盡
囡囡好滿足我唔當佢小孩,可以同我分享,分擔,
每日但求盡快做好功課溫習,期待我倆的小小親子時間
明白而家小學生好忙,每日都十多樣功課,又想他們出路好,所以眼見好多家長放學就催谷補習/興趣班
做錯功課又罵,分數唔合乎要求又罵,每日都罵多於讚,試問個小朋友何來有自己生產出來的推動力??
佢地跟本完全失去自信,分數唔係對自己既要求,只不過係對亞媽既交代
就算迫到個小學,長大到中學就唔會再聽,話之你,我很相信物極必反這個原理呢!
"用心聆聽多親子",可能就是我自己所謂的方法吧

hoimaho    發表於 12-12-1 09:04
minamina  同意  發表於 12-11-30 10:49

現今做父母真係難好多,要學懼取捨,把自己的空間多留給子女作有溝通的親子活動。眼見很多小孩都不是不可教,是家人推說不會教或是根本不理小孩。
要多了解子女的強弱項,正面強化他們,做錯的要匡正,小孩是張白紙,不能任得他塗鴉,給他一些指引及鼓勵,按能力給與合理要求。
自少要培養閱讀興趣,對中文不要忽略,因可幫助他們理解,將來才能應付自己做功課及閱卷......
年紀細,成績失手不要過份責備,讀書路還很長,要他們學會自己有信念努力地走。要欣賞他們的努力,教他們失敗乃成功之母,檢討失敗原因,鼓勵下次努力,增強自信才能再戰。

回復 瑩瑩老豆 的帖子

yes...其實真係要從少培養的....我2個囡都係咁...

回復 momama 的帖子

如果不改, 返到屋企做改正, 仲大件事.

我覺得主要都是小朋友本身的能力, 有能力的自己可以攪店, 如果不是, 你每天和她溫習, 也好不了多少.

引用:回復+momama+的帖子 如果不改,+返到屋企做

原帖由 shsh3 於 12-11-30 發表
回復 momama 的帖子

如果不改, 返到屋企做改正, 仲大件事.
係呀,要大件事一輪,先至學得到,錯得少。

我和先生都需要上班, 由於先生於深圳上班逢星期五才回來, 所以平時都要我收工回家後才幫他check功課及溫習, 好在仔仔都算自律的人...放學回家會先做佢識既功課...一些不會的中文題我都要求佢要先自行做左我回來再對....錯左再改, 希望能增強他的中文理解能力, 先生就會星期六及日幫佢溫一周所教的課本

引用:我係在職mami,+2個囡岩岩先p.1,+我覺得由細

原帖由 rayeu160 於 12-11-29 發表
我係在職mami, 2個囡岩岩先p.1, 我覺得由細培養佢地學習興趣, 養成佢地自動自覺, 先係治標既方法. 要教佢地 ...
好對!

Yanamami 發表於 12-11-28 07:59
所以有危機架. 唔係真有實力而係有support team係背後既小朋友, 考果個分/名次唔係全都係自己, 係屬suppor ...

而加中學好多家長咪科科搵補習, 隊team愈來愈強勁

中學好多學校都唔多點教, 課程又多又趕, 根本只靠小朋友勤力, 成績唔會好.  不過始終好多都要小朋友自動波, 隊team係比方法你, 都要小朋友肯塞入腦, 同埋適當地演繹出黎.

marcuscyrus 發表於 12-11-27 13:43
都唔一定,我只想說,有些孩子本身聰明受教,專心自律,又對自己有要求(10個冇1個),咁佢地成績一定好好啦 ...

"有些孩子本身專心自律聰明受教,又對自己有要求(10個冇1個),咁佢地成績一定好好啦"

我夠係FTM, 又唔見我小朋友的成績頂瓜瓜. 佢地都只係中上, 皆因心散, 唔自律, 對自己丁點要求都冇. 只求每日都有吃喝玩樂的機會. 我等緊佢地開竅, 我相信一開竅成績就會起飛.

我係working mama, 日日返到屋企仲忙過返工, 基本上功課佢自己攪掂, 除左唔識做個d, 但我都會日日check佢做晒未, 唔會CHECK 啱定錯, 因為咁先知其實佢邊D唔識, 溫習重點出擊, 同埋成日同佢講, 我地日日要返工, 無咁多時間同你溫功課, DADDY, MAMI有時間都想留黎同你玩, 仲有唔該佢自己上堂要專心,唔係無人幫到你, 我唔要求佢自己溫習, 但如果上堂專心,真係差好遠, SO FAR佢都做到, 大家努力~

Rainy  對呀, 每天回到家才是忙碌的開始, 返工仲舒服  發表於 12-12-12 13:18
‹ 上一主題|下一主題