用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教? ...
go

父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教? [複製鏈接]

眼見同學仔成績好的都是媽媽不用上班的FTM,有父母返工由朝到晚小朋友成績都好好的嗎?請分亨及指教下?

janetlam74  無得指教,佢自己能力來的,佢個腦係大人腦,我地都唔夠佢來~  發表於 12-11-28 12:57
janetlam74  我妹個仔,佢2公婆由早返到晚,個仔自己攪掂仲要理個細妹,但成績無得頂!  發表於 12-11-28 12:56
   2    0    0    1

candytsy 發表於 12-11-27 13:20
眼見同學仔成績好的都是媽媽不用上班的FTM,有父母返工由朝到晚小朋友成績都好好的嗎?請分亨及指教下?
...
如果本身孩子能力過人,就冇得指教了

smallfoothk  是指小孩子又懶,又貪玩,又不專心嗎?指教下  發表於 12-11-27 14:08

marcuscyrus 發表於 12-11-27 13:26
如果本身孩子能力過人,就冇得指教了
言下之意是除非孩子能力過人,否則都係要FTM跟到足先可以有好好的成績?!唉!難怪咁多人放棄高薪厚職回家教小朋友,

成績好好意思係全級考第幾? 還是班中頭三名就算?

faye525  班中頭三名, 正常都一定全級十名內架喎....成績好好啦~~  發表於 12-12-11 23:36

candytsy 發表於 12-11-27 13:38
言下之意是除非孩子能力過人,否則都係要FTM跟到足先可以有好好的成績?!唉!難怪咁多人放棄高薪厚職回家教小 ...
都唔一定,我只想說,有些孩子本身聰明受教,專心自律,又對自己有要求(10個冇1個),咁佢地成績一定好好啦。如果我係工作好忙的父母,我諗我唔會要求自己小朋友要好好成績啦,我都比唔到支援比佢

我自己是由朝到晚返工,看別人文章,如有親屬/大哥哥姊姊幫手,放學去親屬家中補習,父母回家才接回最好,教友都可以幫一幫,分享他們成功經驗,有時有past paper,有些教友免費上門補習都不錯,補習社是好方法,找一間適合孩子的,上門私補也好找一間適合孩子的,如果小孩子又懶,又貪玩,又不專心,就難教...

我意思是,就算有些父母都工作忙的孩子能得好成績,可能不全是父母功勞,孩子本身性格也有影響

smallfoothk  一定有的,如資優,DNA...和家庭因素等  發表於 12-11-27 14:15

Rainy 發表於 12-11-27 13:39
成績好好意思係全級考第幾? 還是班中頭三名就算?
班中頭三已經算好好

班中第五的來分享:

雖是全職番工但番工後的所有時間給了他, 跟學習跟功課跟默書, 不是不辛苦的, 最緊要辛苦都有回報

HappiMom  真係一分耕耘一分收獲!  發表於 12-11-28 23:39
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

有良好DNA,資優當然好;但我更相信小朋友如有克苦的性格一樣能夠拿取好成績

mimikitty  agree  發表於 12-11-28 09:35

grace_xian 發表於 12-11-27 14:36
班中第五的來分享:

雖是全職番工但番工後的所有時間給了他, 跟學習跟功課跟默書, 不是不辛苦的, 最緊要辛 ...
多謝分亨!可分亨下你一周的時間安排嗎?回家后有多少個鐘同小朋友跟功課及應付每周的中英默書?有課外活動嗎?小朋友通常幾點可以上床瞓覺?

仔仔錫錫你 發表於 12-11-27 14:44
有良好DNA,資優當然好;但我更相信小朋友如有克苦的性格一樣能夠拿取好成績 ...
我都相信,因為自問自小都冇人跟功課,但讀書都係一直班中三甲,因為知道無人可以幫要靠自己,耐何今時今日的小朋友為何不可以?難道物質太豐富,不知掙錢的辛苦?我都好想知如何可以培養小朋友克苦的性格?

candytsy 發表於 12-11-27 14:46
多謝分亨!可分亨下你一周的時間安排嗎?回家后有多少個鐘同小朋友跟功課及應付每周的中英默書?有課外活動嗎? ...

我收工六點三, 我會煮飯, 仔自己繼續做功課, 七點前開飯, 吃完功課基本上做完, 現在小五就晚一些, 我便check功課, 錯了就叫他改 並且同他解釋,

週二吹長笛, 週五小童軍或游泳, 週六奧數、英文,

因二週才默一次書, 所以會在改完功課那一週默書,基本上默三四次已搞掂, 但每晚都真係好忙, 十點鐘上床睡覺前, 要做網上功課, 每日一篇、i-learner, 有時間仲會看一小本英文書(可惜英文不太好

有時他不開心, 我叫他上朗文音樂網站聽下音樂, 或者玩小校園的遊戲, upup哄哄才可以, 總之一週真係好忙碌

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我小朋友小二, 英小成績考過第一, keep住5名內, 兩公婆都係全職, 小朋友不是資優, 容易分心, 踢一踢動一動, 現在的小朋友不像我們小時候. 好難自動波.

要他成績好, 本人的經驗是........先要自己讀熟佢的書.....唔係講笑, 我會找好課文重點, 加上平日跟功課, 了解他的弱點, 考試時重複溫習. 利用搭車等位排隊的時候串生字, 及反複講解課文內容. 生字考試前提早溫好, 臨近考試則溫內容, 文法.

父母是小孩最好的老師, 你能隨時隨地指點或跟他討論, 比起臨考試前坐定定谷佢, 較為讓他容易入腦.

除了返學, 學畫畫, 小提琴, 踢波, 游水, 英文grammar班. 六點回家, 改功課, 吃飯沖涼, 練半至一小時小提琴, 十點瞓, 好鬼趕......

佢考完試, 我都識背佢d 書......我e+同佢一齊再讀過小學 !!

fishmeow  you are so good!!  發表於 12-11-30 00:06
HappiMom  讚!  發表於 12-11-28 23:42
smfwong555    發表於 12-11-28 12:39
mimikitty  me 2  發表於 12-11-28 09:37
qop    發表於 12-11-28 01:58

原來在職成績好的,都要父或母其中一方早收工跟得足,睇來我這類八點收工的父母都要另尋出路!現在準時收工的私營公司已經見少買少.唔怪得我囡晚晚要十一點先可以瞓!原來個個在職爸媽都好辛苦的,我自已都係每晚收工一邊吃我的飯,一邊睇功課,温每周中英默書,講解唔明白的課文,網上功課,課外活動已經很少都放在周六日,但都感時間不够用.

candytsy 發表於 12-11-27 15:03
我都相信,因為自問自小都冇人跟功課,但讀書都係一直班中三甲,因為知道無人可以幫要靠自己,耐何今時今日的小 ...
今時唔同往日,我父母接近文盲,我家姐冇心機讀書,而我相反,自細對自己都有要求,一直未跌出過級五名,年年都拎獎學金,但以前個個父母都要搵食,個個幾兄弟姐妹,高下好易分到出黎,但依家任何一個小朋友讀書,背後都有一team 人support,家長,補習老師,如果冇support比到個小朋友o既,我諗我唔會對佢作出要考到頭幾名的要求啦,依家初小成績隨時係以0.0x分高下

6191094  完全同意。有時唔係小朋友唔叻,係拿滿分大有人在。  發表於 12-11-28 01:57
smallfoothk  agree  發表於 12-11-27 18:48

引用:原來在職成績好的,都要父或母其中一方早收

原帖由 candytsy 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
我都係要返工,放工7pm返屋企睇工課,我女小六,工課起碼10樣,攪完10點瞓!佢都算自覺做功課,無補習,星期五學畫畫,sat學游水,每日都好急趕,我自己都好忙,宜家仲要預備升中,佢級名次約20,都算ok!

I love my dear husband and dear daughter.

回覆:父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教

老師叫家長唔好改功課,要俾佢地錯完改正先學得後。試想每晚八九點解釋錯乜,可以有幾多入腦,只不過條照填答應吧!

marcuscyrus 發表於 12-11-27 17:37
今時唔同往日,我父母接近文盲,我家姐冇心機讀書,而我相反,自細對自己都有要求,一直未跌出過級五名,年 ...

所以有危機架. 唔係真有實力而係有support team係背後既小朋友, 考果個分/名次唔係全都係自己, 係屬support team既. 上到中學會失方向.

Yanamami 發表於 12-11-28 07:59
所以有危機架. 唔係真有實力而係有support team係背後既小朋友, 考果個分/名次唔係全都係自己, 係屬suppor ...
我都聽過不少這個經驗的後果,但點樣先可以做到呢?真係天生性格的先可以?
‹ 上一主題|下一主題