用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試前的準備
go

面試前的準備 [複製鏈接]

並不是想得罪人,不過有時候在這裡看到一些帖子令我有點感慨。

去年我小朋友要報名各家幼稚園前,我會做一些準備工作,例如上幼稚園(及/或其聯繫中、小學)網頁收集資料,包括教學理念/活動/升學等、上來EK看看在讀家長的留言、問問朋友的意見、甚至去幼稚園看看他們返/放學以觀察學校行政/老師/學生/學生家長的素質,等等。

不過我發覺現在有不少父母,在EK上問了很多問題,顯示不少人根本連對要報讀的幼稚園最起碼的了解都沒有,幾乎連上上人家網頁看看也沒做過(很多若有看過根本就不需要再問)。

我總覺得,如果家長連這些準備都不做,那怎麼為小朋友選擇適合的學校呢?我們也許為小朋友報了幾十家幼稚園,然後一天in3、4家,但原來我們對那些in過的幼稚園根本不了解,那又有什麼意思呢?因為interview的含義應該包括雙向選擇:學校在選它想要的學生,而家長也在選適合孩子的學校。

另外,想說一下怪獸家長的問題:什麼叫怪獸家長?
很多時候,看到有人為小孩報了10來家幼稚園,然後很多人說那是怪獸家長。我自己覺得一點也不怪獸,為什麼怪獸?為小朋友爭取最大的入心儀學校的機會,怎麼變成怪獸了?難道報了10幾家幼稚園,但親力親為做足準備的家長比那些隨便報了2家,等運到的家長更怪獸?
每個家長都有對自家小孩的期望,有些覺得做父母有責任要為他們安排最好,有些覺得天生天養就可以。我覺得合理就好。什麼叫合理?合理不是絕對的,因應每個人的能力、承受力等等而不同,所以這世上沒有怪獸家長,只有負責和不負責任的家長。

(個人意見,非喜勿插)

jvcfamily  同意. 搜集一下資料, 準備充足一些有幫助.有的收左都唔會讀的就無謂報.俾的機會其他有心人.  發表於 12-11-27 11:33
   0    0    0    0

引用:並不是想得罪人,不過有時候在這裡看到一些

原帖由 fc1111 於 12-11-27 發表
並不是想得罪人,不過有時候在這裡看到一些帖子令我有點感慨。

去年我小朋友要報名各家幼稚園前,我會做一 ...
Agree.

好!  同意!
有時唔好話我衰, 有人問太低B的問題我係費事答的, 心諗, 你睇下資料根本不難找答案.  即使EK係你做research既第一站, 你都可以search下舊post了解一下先問.

我老公朋友話我地好似好緊張報學校D野, 返黎C6就同我講我地係咪太緊張呢?  話yes, compare佢地我真係好緊張, 佢地連心儀學校幾時deadline都可以miss的, 對唔住我唔係呢種人, 一係就瀟灑到咩都唔報, 天生天養, 但唔好又要報, 又要miss deadline, 仲要話人咁緊張, 相對, 我覺得佢地太"呢fair".

另外, 話說我所有表, 信封都是打而不是手寫的, 因為我好picky, 手寫分分鐘我十次都唔滿意, 有一次我老公話, 其實你打有無用架, 寫都ok啦, 咁晒時間.  我話, 我唔搏整齊有分加, 但唔會因唔整齊而扣分o羅, 激到我.  好彩, 無幾耐就比佢遇到個朋友, 佢話佢好buy我既做法, 佢話佢老婆填表, 全部都是塗改液, 連爸爸名都填錯, 邊有學校收到呢份form會開胃架.

有時小孩咁細個, 你根本控制唔到佢d咩野, 我覺得, 大人控制到既做到咪做好d o羅.

fc1111  細節決定成敗  發表於 12-11-27 14:26

Agree, someone ask about those information already on kg's website / govt's website.

回覆:面試前的準備

其實有時d人問kv即係邊間 km即係邊間
其實打開眼睛就可以 唔洗問

我贊同你的意見。

引用:好!++同意!有時唔好話我衰,+有人問太低B的

原帖由 yslgirl 於 12-11-27 發表
好!  同意!
有時唔好話我衰, 有人問太低B的問題我係費事答的, 心諗, 你睇下資料根本不難找答案.  即使EK係 ...
我唔止申請表手寫,連信封都係。不過我就會係網上DL多幾份表格,錯左在寫咯,不過我係ftm,時間多先會手寫

‹ 上一主題|下一主題