用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖士提反女子小學20分入不到, 聽聞好多人都入不到! ...
go

聖士提反女子小學20分入不到, 聽聞好多人都入不到!

Same as above.

今時今日熱門(又出名些)的學校20分又真係不保證什麼. 加上佢又有中學back up, 好多人爭.

不是, 朋友女女剛說她20分入了...

回覆:pearltsang 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

不嬲咁多年黎, ST STEPHEN'S GIRLS都係20分唔包入(係好多都抽唔中), 20分真係非常幸運

KHbaby / BB)hung, 你地識既人20分入係讀那一間幼稚園? (我知無關係, 但我想統計下幾多係SSGK 自己學生, 幾多唔係), THANKS~!

dlee_ca  教您一個方法:今明兩日,去學校門口做訪問。  發表於 12-11-28 12:47

20 pts, studying at SSGK, cannot get a seat.

引用:KHbaby+/+BB)hung,+你地識既人20分入係讀那

原帖由 TY33819 於 12-11-27 發表
KHbaby / BB)hung, 你地識既人20分入係讀那一間幼稚園? (我知無關係, 但我想統計下幾多係SSGK 自己學生, 幾 ...
她不是SSGK, 也不是old girl... 15分+5分宗教: 20分入咗!

我自己的小朋友冇咁好彩。 so sad!!!!

有無人知道自行階段同分的抽籤是教統局代辦,還是學校自己抽?

兩者皆可.. "若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的甄選方法及有關細節。 "

回覆:TY33819 的帖子

咁SSG用左邊個方法呢?

引用:20+pts,+studying+at+SSGK,+cannot+get+a+s

原帖由 mimame 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
SSGK唔係可以直升Primary嗎?

No, SSGK is private, SSGPS is subsidized - must go through discretionary or central allotment process

朋友囡囡係SSGK, 都派唔到.

醒目開學勳章 王國長老

keiasahi 發表於 12-11-28 00:48
SSGK唔係可以直升Primary嗎?

Of course無可能啦, 津小黎架嘛邊有得揀學生呀

朋友囡囡係SSGK, 都派唔到.

Don' t give up, still have Central Allocation in June and "Knock Door" afterwards.

SSGK 每年都有10個8個後補位入番,但只限自己ssgk學生

To Creamsicle:
交表時派的通告說是交由教育局抽。

creamsicle  thx!  發表於 12-11-29 17:28

回覆:聖士提反女子小學20分入不到, 聽聞好多人都入不到!

係唔係教育局抽,我就真係唔敢肯定。