用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 想得個知字.... SMCS
樓主: greatli
go

想得個知字.... SMCS   [複製鏈接]

valmom 發表於 12-11-27 09:50
我無意令個位小朋友無左個位,只係想得個明白,如果位家長可以影咗個位自行下面計分個部份連app no, 我估我 ...

Valmom, 非常欣賞你的處事方式, 天主一定為你們一家和女兒安排了更好的路!

引用:Did+u+ask+if+all+25+marks+can+be+admitte

原帖由 marcuscyrus 於 12-11-27 發表
Did u ask if all 25 marks can be admitted then?  Or they already meant no 20 is in?
If 20 mark as hei hei yan fd can get in , no 25 mark can not get in ! Understand ? So now if a true 25 mark can not get it , then all the get in must be and only be 25 mark ! If those who say 20 mark get in , she must have some secrete that do not want other know , or she count wrongly !

cautionchan 發表於 12-11-27 11:13
If 20 mark as hei hei yan fd can get in , no 25 mark can not get in ! Understand ? So now if a true  ...
我明阿..20分入呢位,又冇人證實到,所以我問Valmon有冇問到smc是否所有獲取錄的都是25分,如果係,咁都仲可以當是自己唔好彩,但如非,我覺得應該爭取,我諗因為人為出錯的話,對方都唔會冇左個位,最多係在大抽獎撥返一個位出黎

引用:Quote:cautionchan+發表於+12-11-27+11:13+

原帖由 marcuscyrus 於 12-11-27 發表
我明阿..20分入呢位,又冇人證實到,所以我問Valmon有冇問到smc是否所有獲取錄的都是25分,如果係,咁都仲 ...
Agree , as state before I strongly suggest valmon to go edb to check check her 25 mark reality and that fake 20 mark applicant !

回覆:valmom 的帖子

如果真係出錯20分都入到嘅小朋友,註埋冊係唔可能遞奪她的入學資格的,所以大可放心。相反教局定會比返個學位你,可能會佔用一個統一派位的學額罷了!甚至加多一個學額也未尚不可

marcu個二十五分入不到,而錯誤給了個二十分入到scyrus 發表於 12-11-27 11:17
我明阿..20分入呢位,又冇人證實到,所以我問Valmon有冇問到smc是否所有獲取錄的都是25分,如果係,咁都仲 ...

如果是有十個二十五入不到,而錯誤給了個二十分入到,怎算?再抽一個位?

kls12 發表於 12-11-27 11:33
如果是有十個二十五入不到,而錯誤給了個二十分入到,怎算?再抽一個位?
今次真係史無前例,真係唔知點算xd

回覆:想得個知字.... SMCS

多謝各位關心。不過冇實質證據,就算打去教育局都應該冇意思。我打返學校,提出咗25分舊生既小朋友入唔到而網上有話20分既入到,當然當時職員一定一問搖頭三不知耍走我,如果個位職員覺得怪,希望佢會去chk chk。
我再打去教育局,最多只係提出問題,希望引起佢地注意,應該冇咩作用。
我亦相信如果真係有人搞錯左,已公佈既結果係唔會變,個位小朋友係唔會因為咁冇咗個位。
再次多謝各位媽咪關心支持同鼓勵。

Valmon : 支持你打去提出問題?但究竟有冇內幕呢?職員甘反應既?佢大可答:根據機制,一定唔會!不過佢又真的冇從稭考是否確有其人及真有其事?

回復 valmom 的帖子

可否留言給校長,身為校友,了解一下情況,請校長回覆也不過分

引用:多謝各位關心。不過冇實質證據,就算打去教

原帖由 valmom 於 12-11-27 發表
多謝各位關心。不過冇實質證據,就算打去教育局都應該冇意思。我打返學校,提出咗25分舊生既小朋友入唔到而 ...
支持你,但你覺得staff 可信有機高?其實曾經有人係EK 質疑有冇黑相作業? 我想大家都想知答案。
另一可能好似jm 講同母異父家姐係到讀緊

真是有時都想知教育處職員參加自行的命中率,我想大概沒有人答到我,就算有知道都不會說出來,不過甘多年,我們應相信此機制!

引用:真是有時都想知教育處職員參加自行的命中率

原帖由 cautionchan 於 12-11-27 發表
真是有時都想知教育處職員參加自行的命中率,我想大概沒有人答到我,就算有知道都不會說出來,不過甘多年, ...
唔好意思,staff 係只接聽苦主果位.
亦明白這機制係香港一定要接受

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+12-11-27+發

原帖由 cherry_bb 於 12-11-27 發表
唔好意思,staff 係只接聽苦主果位.
亦明白這機制係香港一定要接受

可能我寫的唔係甘好!我意思是有沒有人識教育署內的職員及文員怎樣抽獎0R自行!

我完全明白職員嘅難處,咁多人打去亦冇可能個個case都chk,所以我問咗幾句,帶出個情況就算。
至於搵校長,更加唔想麻煩到佢。
所以如果暫時冇任何實質證據,我未必打去教育局。
交畀天主安排啦。
多謝各位關心。

引用:我完全明白職員嘅難處,咁多人打去亦冇可能

原帖由 valmom 於 12-11-27 發表
我完全明白職員嘅難處,咁多人打去亦冇可能個個case都chk,所以我問咗幾句,帶出個情況就算......

甘又係,如有特別原因都唔講出來,我地要相信機制!

回復 valmom 的帖子

欣賞你想法正面,加油!

回復 gwengwen 的帖子

but only applied to MCS, never heard that SMCS has such association..

引用:回復+greatli+的帖子 100%+Sure。MCS舊生

原帖由 gwengwen 於 12-11-27 發表
回復 greatli 的帖子

100% Sure。
其他宗教我唔清楚,但係天主教的團體,要做“成員“應該並不是“入會“咁簡單!

valmom 發表於 12-11-27 12:27
我完全明白職員嘅難處,咁多人打去亦冇可能個個case都chk,所以我問咗幾句,帶出個情況就算。
至於搵校長, ...

如冇實質證據好難講禾~
‹ 上一主題|下一主題