用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...
樓主: bryan_csy
go

一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...  

回覆:bryan_csy 的帖子

樓主, 你要念清楚, 小學學費加埋校車費, 午餐費, 學嘢費, 補習費好柑ga, 不比幼稚園, 越讀得高年級, 越貴, 你仲有兩個, 不是睇小你, 事實教育費係長遠的,我有朋友有兩個,大嗰個考到德望但計清楚, 兩個計埋所有教育費$30,000一個月, 但佢哋最後選讀津小,念清楚係因不知自己五年後嘅賺錢能力, 亦要為自己退休想清楚

唔好勞氣, 你地都係為仔女好...你細女今年幾大? 其實你太太都有道理, 你選德雅, 妹妹可能會入唔番喎, 今年戰況好激烈, 可以預計之後會愈黎愈嚴峻, 而仔仔到小六都要出去再派或再考, 如果你係女大仔細, 咁仲要考慮下, 但仔大女細, 係咪入左津小, 到妹妹時有打底再考下心儀既會穩陣啲呢? 同埋兩間學校你地認為边間岩個仔多的? 要最少讀六年, 所以唔好爭意氣, 好好商量下....

公說公有理,婆說婆有理,好難分誰對誰錯‧最緊要係平心靜氣‧別為贏咗場交輸咗頭家!

我大仔K3,細女N1,大仔都係報左津校加直資‧我同太太想個仔讀得開心D,唔想佢(同家庭)太大壓力,所以揀左津校‧

P.S. 如果個仔小學成績好好,升中時再為他安排罷!現在不宜考慮太多將來的問題,別給自己太大壓力!

[不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮;一天的難處一天當就夠了。馬太福音6:34]

仲有呀,到你細女嗰年競爭只會越來越激烈,一個唔小心德雅唔收,你老婆實怨你一世呀!
乖乖地聽老婆話la

回覆:一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...

.點知佢話有個妹跟尾緊係津校啦.... <<真的。名私小第一round睇成績多,幾年後仲激烈。

~easybring~

回覆:OB-father 的帖子

真好!現在越來越多爸爸會為子女籌謀,雖然有拗撬,但最后一定可達至共識的

OB-father  我這個father比太太更緊張小朋友學業  發表於 12-11-26 12:10

入讀私小一年再考取別的而又心儀的官或津校
私小教高一級, 外間大部分學校只要有位都愛選收

唔好動氣,當然有好既學校最好啦,但讀邊間有咩分別,最重要小朋友讀得開心,如果唔係就咩都假啦!

avahy  我兩個女剛入左蕭小呀  發表於 12-11-26 13:24

路過。我有一個朋友,他有兩個女兒,在已經讀中學,他們全都在蕭漢森讀小學。他說老師很有愛心,他們也開心學習。現在兩個女兒,一個在德望,另一個在女拔讀中學。所以,我覺得蕭漢森也不錯吧!希望這資訊對您們有説明。

avahy  我兩個女剛入左蕭小  發表於 12-11-26 13:24
avahy  可唔可以分享下你朋友點樣培養兩個小朋友, 叻!!!  發表於 12-11-26 13:23

謝謝各位意見,今晚坐定定再傾

引用:Quote:bryan_csy+發表於+12-11-26+11:16+係

原帖由 MC1128 於 12-11-26 發表
唔止,德雅學位可以hold,同時註冊蕭小,除非你唔要蕭小,大抽獎向更高難度挑戰。 ...
可以嗎?我爬了很多文話唔得,因為唔同大抽獎,自行註咗冊,而私小又註冊的話,教育局會寄信要你決定

little_yolky  你要問德雅,如果德雅俾你hold,你就可以,教局唔理你的。有啲私校如果你註冊津校,會撥你入waiting list。  發表於 12-11-28 11:38
easybring  教育局會寄信要你決定...但又容許你決定hold晒兩個位(私校+round 1)  發表於 12-11-26 12:25

蕭小唔差又近屋企,沙田校網好,英中又多,德雅係二線私小,我覺得不直考慮,支持太太決定!

bryan_csy 發表於 12-11-26 11:03
今早上網check下自行結果,發現蕭小收咗,就同老婆講蕭小收咗,不過我想仔仔讀德雅,....點知佢話有個妹跟 ...

你太太啱喎, 如果亞仔讀德雅, 將來唔收亞女咪死, 而且蕭小唔差的.

support yr wife

bryan_csy 發表於 12-11-26 12:19
可以嗎?我爬了很多文話唔得,因為唔同大抽獎,自行註咗冊,而私小又註冊的話,教育局會寄信要你決定

...

信是會寄來,但只是說如你仍然hold兩個位就通知你已註冊的私小,除非你那間私小要你give up 其中一個位,否則理論上是可以不理教局那封信。長hold兩個位當然超缺德,但起碼不用兩天內急忙做決定。但也請快快決定,放個位比其他心急如焚的家長。

可以既,緊係選蕭小,德雅印象麻麻。而且今年網上話德雅收人好像特別多,似乎有D問題。再者上到去高年級,補習,課外活動,樣樣係錢,慳返私小學費,可以報多D課外活動充實下重好啦。

最緊要適合小朋友,如果德雅語境好,我會撰佢。

上年的情況和上一樣,元朗英文直資收了,六月葵青名津小叩門入到。一想k2細佬兩年後又經歷大抽獎,還有地區中學band1數量,結果放棄了,改為津小!

嘈兩句遮,夫妻相處有d事各有睇法好正常,心平氣和傾下再作決定吧

引用:最緊要適合小朋友,如果德雅語境好,我會撰

原帖由 hell_hell_ 於 12-11-26 發表
最緊要適合小朋友,如果德雅語境好,我會撰佢。
沙田返德雅,我估要7畤前上校車, 有冇錯?