用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 2013-2014年度小一生交流處
go

2013-2014年度小一生交流處

引用:今年收了52人,另再出埋20個後補,唔知是否

原帖由 emilylamlw 於 12-11-26 發表
今年收了52人,另再出埋20個後補,唔知是否年年有咁多,定今年多了人選開平呢?
HELLO, 大家好!学校收了亜 ...
恭喜曬!

我仔都收佐,昨晚半夜睇到的,當時仲以為自己發夢,今早一早去學校再睇過的。不過可惜朋友個仔係候補名單,我唔明點解會甘多候補,人地一般都係幾個,開平竟然有20個

回復 MACKYTSANG 的帖子

後補名單係因應教育局安排,基本上每間學校都有,公佈後補名單人數是讓家長知道,自己是後補第幾個,以便30號收到通知到校登記註冊。

哦,咁如果候補10幾係未即係無希望啊?

現階段機會不大,除非有十幾人沒有來註冊,故此家長就要參加一月份統一派位,緊記甲部和乙部填上旅港開平商會學校,希望到時派到啦!

anniesiu2001 發表於 12-11-26 12:06

現階段機會不大,除非有十幾人沒有來註冊,故此家長就要參加一月份統一派位,緊記 ...
到時候當然會甲乙都填開平啦!不過萬一派唔到,叩門唔知道係未真係會優先錄取了,因為當時選擇了開平,就等於失去了大部分學校的叩門機會了,加上個小朋友係12月的細B,會比較麻煩!!

回覆:MACKYTSANG 的帖子

恭喜你兒子自行成功!

carmenleung 發表於 12-11-26 12:20
恭喜你兒子自行成功!
多謝你,昨天謝謝你,幫我問你朋友甘多野!

明天註冊除了填註冊表,還需要帶證件的copy嗎?另外銀行轉賬那份要自己去銀行辦嗎?今日打佐幾次電話去學校都唔通啊!

emilylamlw 發表於 12-11-27 23:23
仲要帶返之前小一自行申請表底單正本!
註冊回來了,原來所有副本都唔使交,之前自行的時候已經交了,只需要填好份註冊表同自行分配時的底單就可以了!你註冊佐未啊?

emilylamlw 發表於 12-11-29 13:51
MACKYTANG,
昨天下午註册了!順便接哥哥放学!原来書記錯了地址,所以我冇收到取錄信!嘻!好彩有經驗,冇m ...
不過哥哥係開平讀,唔使驚,肯定收的,係細佬定細妹啊?希望第日做到同學仔啦!

lamlw 發表於 12-11-29 23:24
係細佬,希望大家可以做朋友仔!
emily,我想問你,去完銀行辦自動轉賬,係未會收到銀行信咖?我好似無收到,但戶口就扣佐15蚊自動轉賬手續費啊?係未會咁?

emilylamlw 發表於 13-1-18 08:04
今年小一交表中心,相信一定多人選咗,尤其係公報當日,叩门表格一定好多人! ...
之前一起報的同學仔自行都無入到,希望今次大抽獎會中啦!