用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到靈糧堂通知
樓主: theowong
go

收到靈糧堂通知  

咁如果係SEE家長與小朋友溝通我個仔實唔得拉, 原因係第一PART入房玩既時候, 我係由佢自由發揮, 因為一路老師同佢溝通緊, 我只係望住.(心想係比佢自己發揮表現), 如果係咁咪出事

if the first waiting room is important, that is very strange as we hardly had any teachers in our room and when an English male teacher came in, he only talked to the parents whose kids were already attending LLT's PN (another campus). They also talked for a very long time as they seemed to know each other already....other kids were just playing or waiting in the room by themselves...

JessieToys  同意, 我哋雖然有位老師企喺度, 不過有個婆婆係咁同佢傾偈, 佢都唔得閒...  發表於 12-11-27 15:12

回覆:browniebrownie 的帖子

I just let my kid play by himself and interact with other kids and try not to interfere in that room. My hubby sat back and look around.
He was sleepy in the group interview part and so he didn't have much response when the teacher sang. But he was very polite to the headmaster and managed to answer simple questions.
He got a PM offer.

回覆:收到靈糧堂通知

決定放棄am offer, 祝大家好運!

其實有1000個apply,只係收180個,會有好多表現好嘅都未必收到,而且以我所知,如果好多人同分係會抽籤,需然我囡囡都係waiting list,但我都覺得公平嘅,我重未有offer

我囝囝收到 PM offer
大 B, 非常活潑 ! Interview 時表現一般, 所以收到信時十分驚喜 !

不知有冇機會轉去上午班 ?

ashleycece 發表於 12-11-27 13:27
路過搭訕,第1part 好重要,老師會觀察小朋友同家長交流,再問問題。而兩位家長係好d,試過有家比老師問,點 ...

如果第1 part真係好緊要, 我可以解釋到點解收我個仔... 即使佢第2/3 part表現麻麻。 第1 part等咗成粒鐘, 好多家長已經放棄冇同個小朋友玩, 有得佢哋自己行來行去, 有啲甚至拎個手機出來唔係做乜, 我一直都有同個仔玩, 之後整整下, 我係一個湊緊幾個小朋友, 仲講故事比佢哋聽 (唔係我想咁, 不過真係好多小朋友都冇人理, 走晒過來我哋玩緊嘅地方同我玩)...

不過我超級肯定, 課室入面果位老師係完全唔知, 因為佢好忙咁招呼住果個話當年嘅婆婆!

而且我重申, 不論老師定係NET, 都冇同過我哋講任何野! 整個interview, 我哋兩母子係同間學校嘅老師/校長冇乜交流!

回覆:JessieToys 的帖子

同我情況差不多,因等太耐,好多家長已經自己坐喺到發呆,而我亦有講故事,亦叫其他小朋友擔櫈仔來聽,我老公話老師一路站喺門口位比分,喺張紙到寫嘢,當我哋
離開第一間房時,老師有讚我個小朋友'你好乖喎,頭先識得同小朋友分享玩具',其實佢哋好留意,雖然冇埋嚟傾計。

我都收到PM OFFER, 比較意外, 因第二PART老師問顏色及形狀全部唔識答, 但總括其他都做齊: 第一PART有自己舉手嗌"到", 其他小朋友只做一樣或沒做, 個NET TEACHER入嚟問我個仔問題, 佢乜都唔答, 但一齊唱了首歌; 第二PART, 老師同佢玩, 叫佢做乜都OK, e.g. 放圖形入盒, 拉車比爸爸媽媽, 配對昆蟲. 第三PART見校長, 反應一般, 7成做對, 最後有BYE-BYE及HUGHUG校長, 我想囝囝應該係十二個小朋友比較突出個幾位

我絕對不是put down有offer 的家長, 反而我覺得有offer是可喜可賀,你孩子們適合讀LLC. After all, I have a good friend teaching in one of the LLC schools as NET.  

其實間學校鐘意收咩學生都係我地私低下估,係吾係都唔知,冇謂放上心啦!我有兩間心儀吾收,其中一間值頭reject !我都覺得我小朋友in得吾差呀,不過鬼叫我老公吾係old boy咩!

有無估計有幾多人in?好似好難入

anzenchitai 發表於 12-11-28 23:49
有無估計有幾多人in?好似好難入
都不算難入,我女不肯做動作都有wait list. 我朋友個仔當日好shy就有offer PM.