用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到靈糧堂通知
樓主: theowong
go

收到靈糧堂通知   [複製鏈接]

回復 amberpan7 的帖子

我小朋友鍾意自己創作,發揮,表演比人睇 or 人地睇/跟佢做動作,並不喜歡好似見校長果part 咁要跟人做動作

exactly what my kid's usual behaviour~~ haha
i know why my kid was put in waiting list lar..

綜合睇來
唱歌見校長果part應該係最緊要
因為果part相對其他part囝囝表現無咁好 (因為全個過程都叫等咗幾耐,囝囝果part開始有d想走,但仍然在位內留心聽story,反應比其他一同in的小朋友好啊)
同埋,都相信校長先係最終決定人啦!that's why 哈~~

請問你封信有無得去waiting嘅linkage ?

想睇下LLC係唔係會出reject letter? 定係只出offer 同 waiting letter ?

回復 stephanie714 的帖子

咁真係R晒頭, 因為我仔仔答晒問題, 唱歌那PART和見校長那PART都好活潑...只係在玩玩具期間, 不斷SWITCH玩具, 可能呢PART老師覺得佢唔夠專注, 冇晒D分LA...
ANYWAY, 得個知字LA, 因我PREFER另一間有OFFER的學校~

回復 lalamike 的帖子

我反而覺得校長那PART唔夠老師O個PART多分, 因為我答晒所有校長的問題, 個校長都讚...HAHA...

引用:回復+amberpan7+的帖子 我小朋友鍾意自己

原帖由 lalamike 於 12-11-26 發表

我小朋友鍾意自己創作,發揮,表演比人睇 or 人地睇/跟佢做動作,並不喜歡好似見校 ...
Haha! 可能跟住做動作的小朋友容易教d,其實都係個校長揀,呢part 最重要。我小朋友都聽話,係平時超活躍,冇時停,係見校長果part 意然肯坐定定睇住老師做動作,雖然問佢做唔做佢話唔做,不過肯坐定定, 已經相當俾面 。

我諗唱歌果部分唔係最緊要, 因為我個仔當日冇訓晏覺, 加上等左好耐好耐, 去到佢平日最開心最鍾意的唱歌部分, 佢竟然全程零反應, 係真係叫都唔郁果隻, 佢從來冇試過咁!!

好彩佢最後臨走見校長時回復正常, 而見老師玩玩具部分都表現唔錯, 所以都收了。所以,我諗佢地幾部分都睇。

hi all  
有冇人收到馬鞍山靈糧堂通知?

引用:回復+amberpan7+的帖子 請問你封信有無得

原帖由 小小山 於 12-11-26 發表

請問你封信有無得去waiting嘅linkage ?
有得 link。 不過條link 只係去到個page 表示你已經得悉HK LLC唔收你喇!

小小山  thank ! My link has the waiting meaning.  發表於 12-11-26 15:48

回復 myhappybb 的帖子

想問,校長果part有問問題嗎﹖
我囝in校長果part只係聽老師講story
之後跟住跳同唱、拍手
之後由校長比書籤
say bye

校長除咗同囝講果張唔係貼紙
無問問題啊!

answer all ; but waiting

同意
in咗幾間
開始明白部分學校要搵d咩小朋友做學生
唔係話我小朋友in時做得好好
只係睇得出好幾間
真係想要d好乖、坐定定
唔答問題唔緊要
(反而答咗又未必加分)
我小朋友係有小聰明
好多問題佢識晒
你問一次佢答咗
如再問類似佢唔會再show你
又或會指住書內其他東西
問番老師(呢個係咩﹖)
唔識佢會覺得呢位小朋友好吋!
其實佢真心想知呢樣係咩!!!
好真但又唔係老師心中好乖的學生囉!

引用:回復+amberpan7+的帖子 同意in咗幾間開始

原帖由 lalamike 於 12-11-26 發表

同意
Haha! Hai ah! Our kids r very much alike. 好似呀,又係學野超快,又係比人話佢聰明,又係喜歡發問, 又係唔鍾意比人問幾廿次同一條問題。你會點樣同佢揀KG 呀?

martialartsmum  Sounds like mine. Easily bored. Mine got accepted into a few already. Wait list in LLC. First wait list letter.  發表於 12-11-27 03:13

agree;  and boy always active

boy makes you headache

回復 lalamike 的帖子

agree with you!! my gal is active type too! I think most teachers are more preferring kids who are quiet and can sit still rather than those who are more active and "talkative".  Obedient is one of the major criteria!

回覆:amberpan7 的帖子

hi amberpan7,我其實都唔係好識點幫小朋友找學校,因為我冇打算為小朋友報國際學校,而HK教育制度就係咁,間間幼稚園都有自己收生準則!記得我仔in N1時,第一間in的是頗有名的啟X幼稚園,我仔在眾多小朋友中「最突出」!哈!唔好以為佢好乖,反而佢係走出位幫小朋友執波,又過份熱心地幫老師clean up!當其他同學仔都乖乖坐在椅上,只有我個B手口並用!哈!我當然睇到眼都突(但亦有叫返佢埋位,佢都有聽!),仲見個副校都有留意,心想,死硬!所以當忽然收到offer時,真surprised!雖然最後因學校距我家遠而讀咗另一間N1,但仍然好記得呢間學校那觀人於微,以及嘵得因材施教的愛心同包容!

martialartsmum  寫的非常好,我絕對同意  發表於 12-11-27 03:16

引用:回復+enycheung+的帖子 我同妳既情況一樣.

原帖由 tghm 於 12-11-26 發表
回復 enycheung 的帖子

我同妳既情況一樣...做晒, 答晒..唔諗PM..都係WAITING LIST..
唔好咁諗啦,我大仔喺度讀,我都有同老師傾偈,我囡囡都係waiting。呢間學校嘅校長比較特別,佢鍾意啲另類嘅小孩,所以好乖好叻未必一定收,佢較鍾意啲活潑開朗嘅小朋友同親子關係

martialartsmum  Maybe it's because my daughter does not speak Chinese at all.  發表於 12-11-27 03:16

回復 panda1123 的帖子

我小朋友住西貢區都收咗,仲係AM OFFER

panda1123  congret~~
你地果日IN成點??係咪大B AR?  發表於 12-11-26 19:28
‹ 上一主題|下一主題