用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到靈糧堂通知
樓主: theowong
go

收到靈糧堂通知   [複製鏈接]

回覆:isa_ty 的帖子

咁又似,我個仔係活躍型!(雖然老師在in過程中讚咗我仔幾次!)或者唔合佢地心意啦!

引用:個人覺得靈糧鐘意斯文,文靜學生。 +

原帖由 isa_ty 於 12-11-26 發表
個人覺得靈糧鐘意斯文,文靜學生。
Friends with kids there say its a happy school. Don't think they would prefer quiet kids in particular .

回覆:收到靈糧堂通知

我好鐘意呢間學校,校長親自in, 好有誠意,老師有耐性又有愛心,課室環境都好好,只係無小學back up, 阿女當日唱歌時間好投入,好似返playgroup 咁,不過最後見校長時佢表現得好想走,最後都肯答晒問題,收左am都有d 意外

fracfrac_baby    發表於 12-11-27 09:32

Waiting only....阿仔個日都做晒task...好有反應...老師有讚佢....但唔要PM...可能咁樣waiting la

引用:個人覺得靈糧鐘意斯文,文靜學生。 +

原帖由 isa_ty 於 12-11-26 發表
個人覺得靈糧鐘意斯文,文靜學生。
同意,我女都係坐得定,另外有識人己畢業都是文靜女。

其實我覺得我女in最好係衣間....點知都係waiting....無緣..

我都幾相信佢要D斯文小朋友
因我個仔答晒所宥問題, 唱歌時好活躍, 但唯一唔好係佢在玩具那PART係咁"SWITCH"玩具, 可能佢覺佢專注力唔夠, 所以唔收la...
反而我個fd個仔, 唔識答問題, 但佢係好乖的小朋友, 所以收左pm
同埋我覺得職業都係其中一個重要point, 我個fd係教師, 佢老婆係ftm, 但我同老公只係普通文職...

回復 panda1123 的帖子

哦, 咁即係唔關職業事~
咁即係關斯文事, 因我個仔在唱歌跳舞呢一part都幾投入, 不過佢真係唔係斯文型, hehe~

亞女超斯文,答晒校長問題。waiting list

回覆:coco1234hk 的帖子

同意coco1234hk,呢間我小朋友其實已in得最好:同外籍男老師對答唔錯(果part唔知計唔計啦), 玩具果part答中唒,老師3次讚佢叻同醒目!唯一最後見校長,我仔坐最邊,我見校長只望中間D小朋友!唔多望我仔!最後校長比書籤我仔,仲教我仔呢個唔係貼紙(因之前老師比貼紙,我仔好快已貼在身上!)!不過,或者校方要求唔同啦!收到waiting仲唔使煩比唔比留位費添(因為係次選,仲等緊其他)!

引用:回復+小兔咕+的帖子 好似鐘意女多d~女仔容

原帖由 panda1123 於 12-11-26 發表
回復 小兔咕 的帖子

好似鐘意女多d~
我女無跳舞呀,只係微笑及拍手。校長送咭仔佢唔攞望一望我。因我平時唔比佢周街攞人D野。我話校長送比你,媽媽准你攞3選一。佢至攞一張。跟住講多謝。

just received offer for pm class.  My husband and I are somewhat surprised by the offer, our daughter actually cried during the 1 on 1 interview but was very well behaved during the group section.

I have heard rumors that 靈糧堂 qualify children not just based on performance, but also interaction between kids and parents during interview, when my daughter cried, my husband actually attended to her right away, asking her gently if what's wrong and explaining to her that there's no need to be scared, so maybe that helped a bit?  Or maybe the group section is the most important part, because as I said, our daughter was very well behaved during that section.

我收到reject 信呀! 嘻嘻,reject 係預左,家住九龍,並有第二間靈糧堂 waiting,so 香港靈糧堂 reject 係應該嘅,點會比一個小朋友兩個offer /waiting 覇住個位。不過even 遲 d LLC 有位比我都唔會諗,我小朋友比較喜歡英文,並且兩次in LLC 佢的表現一致 (which we concluded that he was at his best performance in both interviews.) 我小朋友鍾意自己創作,發揮,表演比人睇 or 人地睇/跟佢做動作,並不喜歡好似見校長果part 咁要跟人做動作,所以我們 in 完都應為LLC係完全不合適。hehe. 以下是 reject 信:

本校2013至2014年度幼稚園新生入學 會見,經已評定完竣。茲因人數眾多,而學 位有限,未能為貴子弟安排學位,至感抱 歉,敬請原諒。

引用:回復+小兔咕+的帖子 甘相信校長好鐘意你女

原帖由 panda1123 於 12-11-26 發表
回復 小兔咕 的帖子

甘相信校長好鐘意你女女既樣子和各方面的行為動態了~~~
No la 咁鍾意佢就收am啦。我地收pm 咋。

回覆:myhappybb 的帖子

應該唔關斯文事,阿囝玩具果part四圍走唔答老師問題,最後勉強答咗幾句。唱歌果part有做反應。可能因為我話pm都考慮。收咗am

‹ 上一主題|下一主題