用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 減派對明年升中影響
樓主: khmama
go

減派對明年升中影響

多謝khmama,你的及時分析。
我想請問2012/13 B1學生的人數是否依據2011/12學生所考獲的成績作計算的?另外依據你的分析,我想請問小兒是深水埗校網band1c類別,是否可選擇油尖旺區。

回覆:mandy2007 的帖子

Band 1人數係根據官方發佈嘅文件計算,帖內已註明資料來源。自行派位並無限制地區,你可以選擇油尖旺嘅學校,但係教育局會用你小朋友嘅成績同其他申請同一間中學嘅考生排高低作次第,供中學參考。

大家亦要留意以下的新聞。

====================
升中報校勿指望叩門,多區協議收緊名額
(明報 2012-12-03)

【明報專訊】教育局今年「強烈鼓勵」中學停收叩門生,多區已先後就此達成「君子協議」,紓緩區內收生不足問題。升中人口下跌近千的屯門,有英中校長指該區協議學校只在7月統一派位後,報到率低於標準,才可按比例收生,預料多間英中名校隨時沒有叩門額,建議家長宜把握統一派位報讀心儀學校,勿指望放榜後才靠叩門報讀心儀學校。

謝謝hkmama的大表,大致上各區的升讀英中的機會是提升了,那麼,對band one邊緣人入讀英中的機會是否大一些?或入讀band one的機會大了,是嗎?

很好的分析, 支持 !

chun媽 發表於 12-12-9 23:25
謝謝hkmama的大表,大致上各區的升讀英中的機會是提升了,那麼,對band one邊緣人入讀英中的機會是否大一些?或 ...

如果係自行, 每間學校既競爭大小同減唔減額冇太大關係, 你唔會知邊間英中有幾多人同你爭, 究竟多過上年定少過上年. 去到抽獎, 已經唔理你係BAND1頭定尾, 只靠運氣, 所以BAND1尾入英中機會大咗就唔係事實. 至於BAND1抽入英中既機會係咪大咗, 要視乎有幾多BAND1生自行階段已成功或放棄抽獎, 區區都有唔同, 亦要睇下有幾多人轉去他區, 有幾多人轉入本區. 而最決定性既係政府會CUT幾多本區位比他區抽. 所以太多未知素, 你都係平常心罷啦.

chun媽  :cry:明白  發表於 12-12-11 22:29