用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 李麗珊:一個小孩支出 513萬
樓主: Azzurro
go

李麗珊:一個小孩支出 513萬 [複製鏈接]

百分百可能,不過唔係我之嘛。

李麗珊養一小孩大約需513萬,很好。照推算,佢两夫婦都應幾富貴。我就覺得係好現象來嘅,應多加宣傳,鼓勵更多人成為運動員。

死啦!原來全篇冇一樣嘢和李麗珊有關,而是一個蘋果生產聲嘅作品。中計!

引用:Quote:李麗珊養一小孩大約需513萬,很好。

原帖由 judy 於 12-11-26 發表
死啦!原來全篇冇一樣嘢和李麗珊有關,而是一個蘋果生產聲嘅作品。中計! ...
如果你記清楚,其實2006年珊珊講養仔要400萬,其實係恆生廣告,都和她無關。

Snakemama 發表於 12-11-25 11:05
這個問題,曾和朋友討論過,佢嘅結論:
在香港讀書:平有平讀,貴有貴讀。養大一個孩子也是:平有平養,貴 ...
can't agree more!

李麗珊好像有兩個女,去年現身聖保羅男女小學入學講座,如果她女兒將來到外國升學,計埋通脹,分分鐘四百萬一個都未必得。

未能考上香港的大學又沒能力到外國升學,不能說豐儉由人,只能隨遇而安。

我覺得投入 400萬絕對會比投入 50萬更有機會
所謂用錢買機會
但係 50萬投入唔係絕對比 400萬差

另外與其計未來 20年,計每一年的費用比較簡單同合理
有人一個小學一年級用3萬(平均一個月 3000),有人用 10萬 (平均一個月 10000)

回覆:李麗珊:一個小孩支出 513萬

如果讀學券幼稚園,官或津校,參加康文署或社區中心的興趣班,或者球會辦的訓練班,入埋校隊唔使錢受訓,去下短線旅行或遊學團,我諗可以慳好多!

‹ 上一主題|下一主題