用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 李麗珊:一個小孩支出 513萬
go

李麗珊:一個小孩支出 513萬 [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/culture/art/20121125/18078718

大家的預算係多少一個小孩呢。
一個小孩一年的獨立支出每年都差唔多要十萬八萬。

Snakemama  $513萬,不是李麗珊所說,而是此文章的作者經記錄和預測所得的結果。  發表於 12-11-25 11:07
   1    0    0    1

我都可以計到一千萬,咁多假設,可以作大。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

$4000課外活動....好多家長唔認同. (太少)

這個問題,曾和朋友討論過,佢嘅結論:
在香港讀書:平有平讀,貴有貴讀。養大一個孩子也是:平有平養,貴有貴養。 不同的家庭,有不同的取向。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

Snakemama 發表於 12-11-25 11:05
這個問題,曾和朋友討論過,佢嘅結論:
在香港讀書:平有平讀,貴有貴讀。養大一個孩子也是:平有平養,貴 ...

係呀! 之前睇RTHK節目, 有個mami有好幾個小朋友, 亦唔有$, 但不亢不卑, 亦俾小朋友參加好多社區活動, 有d免費有d好平, 生活都叫多姿多彩. 真係平有平養, 貴有貴養.

其實差唔多⋯⋯

回覆:李麗珊:一個小孩支出 513萬

四叔說:珊妹妹,513萬?唔係呀?我孫仔「發實宴」已用了500萬,咁佢未來廿年每日只可用廿蚊?餓死佢呀?

某低收入家長說:珊姐,513萬?唔係呀?我全家廿年收入都無513萬?仔仔女女咪又係養大哂,我餓死佢呀?

回復 JustAParent 的帖子

我都知足在中間,已經好感恩。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

四個字講完,豐儉由人

karenlyk    發表於 12-11-29 12:27
囝囝mama    發表於 12-11-25 23:06
Yanamami    發表於 12-11-25 14:28

點只513萬,家長的時間和心機是無價的。見過太多父母,只用物質滿足自己的孩子,買很貴的玩具及教材,請最好的補習老師,自己卻不肯付出時間去教導。一本自制的圖書遠勝一本包裝精美的教材。

養大一個小朋友,怎可以用金錢去衡量?父母教得好小朋友,做個有用的人,有自信、有自律、有承擔、有責任.................是金錢可以買到的?與小朋友的開心、溫馨時光,又是金錢能夠提供的?與小朋友親密的關係,又是金錢可以換取嗎?父母付出的心機同時間,才是無價之寶。

cowina.wong 發表於 12-11-25 19:56
可是現今在職父母為了不是應付工作就要什麼不斷進修,就算身為老師的,也要拿工作回家做,試問有多少時間來 ...

我媽媽的年代,我媽媽都係雙職母親,都係日一份,晚一份。晚頭一份就攞返屋企做,待我地瞓晒覺先做。爸爸更做到半夜才回家。每天最早起身都係媽媽,佢煮完早餐就返工。但媽媽堅持每晚同我地對齊功課,抱我入睡架!到而家自己做人媽媽,都堅持我媽媽一套,放工後的時間全是子女的,待他們入睡才有時間做自己的公事。其實,有沒有時間,都係自己好好安排。有朋友說我豈不是完全沒有私人時間?出街又唔帶埋工人姐姐,星期六、日全職湊仔。至於進修問題.........哈哈!我算一早計畫好,讀晒書先嚟生仔,仲記得大住肚嚟寫畢業論文呀!所以個醫生話我做乜咁遲先嚟生第一胎。

李麗珊養一小孩大約需513萬,很好。照推算,佢两夫婦都應幾富貴。我就覺得係好現象來嘅,應多加宣傳,鼓勵更多人成為運動員。

四個字講完,豐儉由人

我大姐養两個孩子,讀屋村小學,升地區名中學,現一個讀醫,一個精算。两個都得獎學金。中小學也不用補習,成績出眾,袐訣只是常到圖書館供書。

課外活動方面,两個孩子都參加了康體處所有能參加之項目。康體處當時仍採取早到早得方法,報名時間,大姐和两個孩子早上4、5點起床,一早到體育館排隊,次次中。孩子因自小多参加活動,中學也非常活跃,參加了籃球隊、樂隊、學生會等活動。連大姐也領過两次模範家長獎。

咁多年來,大姐只付過琴行8級鋼琴費和8級樂理費(大班上堂嗰種)。

如果媽咪唔出去做嘢,放棄嘅收入分分鐘遠超此数。

引用:Quote:四個字講完,豐儉由人我大姐養两個孩

原帖由 judy 於 12-11-26 發表
我大姐養两個孩子,讀屋村小學,升地區名中學,現一個讀醫,一個精算。两個都得獎學金。中小學也不用補習 ...
應該有遺傳因子的關係。

judy  遺傳因子是一因素。不過我覺得大姐做人態度和教仔方法都是一流。  發表於 12-11-26 11:35
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題