用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 一個對德望幼稚園失望的媽媽
樓主: 囦匜
go

一個對德望幼稚園失望的媽媽   [複製鏈接]

siutingto 發表於 12-11-26 00:25
如果德幼真係教得咁淺, 咁第日點同其他入讀既外校生fight?

你說得非常對............而事實係,德幼絕唔係教得淺

Fatsa 發表於 12-11-26 00:00
就算學校長遠想100%做到一條龍,但不代表家長就可以對小朋友的學習和成長「放手」,結果把所有責任推比校方 ...

樓主並沒有說過他因以為可以直升而放手不理......

sauwaileung    發表於 14-3-22 23:44

spmok1999 發表於 12-11-26 00:09
口講無憑, 就算寫到明可直升都唔好信到十足, 我都好明白你現在心情, 他們現在已將你小朋友標籤為不符合直升 ...

唔好意思,你當我小人之心好了,睇了幾次你這回應,感覺像是在勸退直接競爭對力似的

spmok1999  我只是也有類似情況, 經思考過之後, 亦沒有想再爭取或聲討之心, 可能跟本三年前已經是錯配?  發表於 12-11-26 08:22

B.BB 發表於 12-11-25 23:42
我好肯定無寫過

me too, 當年好興奮囡囡可以入讀德幼, 份通告仲save左

引用:Quote:candykiki123+發表於+12-11-25+22:54

原帖由 B.BB 於 12-11-25 發表
我好肯定無寫過
據了解,其實今年八月底有一個 k3家長會,告知家長:學生須經過小學的面見和德幼的推薦;也發出通告解釋小、幼重組後的收生程序。
全部直升只是一廂情願。

回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

我相信每一位家長也有 put effort 比自己的小朋友,學校點解唔收返,學校又冇講清楚。唔好成日話家長放手不理,我深信每位家長也好關心自己小朋友的每件事。

引用:我相信每一位家長也有+put+effort+比自己的

原帖由 bb8608 於 12-11-26 發表
我相信每一位家長也有 put effort 比自己的小朋友,學校點解唔收返,學校又冇講清楚。唔好成日話家長放手不 ...
請問您如何知道學校沒講清楚呢?其實每年出成績後,校長親自約見家長解釋如何協助小朋友,而且在k2下學期也提及小朋友要注意的地方。

回覆:bb8608 的帖子

雖然我不是局内人,我在其他龍校,每年见家長都一定問老師自己小朋友適唔適合上小学部,有改善的地方老師一定会提醒及暗示比家長,有次老師見我緊張大師,明知唔講得,老師都點头回應我推薦我小朋友上小学部是没有問题。这个到K3才如萝初醒的情況,同校方的溝通好不足了

我作為德幼舊生家長,可以大聲咁講:德幼絕對是一間好學校,即使我女上年也是被waiting
到左六月,會有位放出來,學校會有通告問你會否仍願意等待上回小學,只要你願意,學校收回你女兒的
但你現在在網上唱衰學校,學校若知道你是哪位家長,恐怕學校不會收回你女兒了,是你自己親手毀掉這個機會,不要怪學校
仲有呀,上年阿女啲同學都好叻,有些入了女拔,有些叩入st. Mary,我阿女現在成績都好好,我現在還很感謝學校,老師,吳校長,趙主任及sister Pauline

其實看到這個POST幾天,本來不想開口,因小女剛上年叩入GH,身份問題及不想好似落井下石。但看到樓上有位現任P1家長出聲,所以有少少野想講。
小女上年叩入德望小學,但小女不是閣下口中的名幼:St. cat、KV...,而且是所謂的百冇人士:冇獎項、冇証書、冇關係...但是多謝Sister Pauline的欣賞!
雖然聽講話主科成績及格和操行良好就可以上中學,但係我覺得就算中學收8成,如果自己女兒係剩下的2成,我會反思是否女兒是否適合繼續就讀。
看完這個POST,難聽d講句,我只是想起一句說話"反轉豬肚就係X"

樓主確有不對,亦已say Sorry , 大家可否懷著主的大愛而放樓主一馬呢?

ms.bead  咁樓主係咪應該改番個標題?而且好多人都係講番d野比其他家長參考...並不是只針對樓主...  發表於 12-11-26 11:38

我2年沒有發表,但剛見到這個post都忍不住要發表一下。

樓主,你的言論及、不實的指控、不尊重他人的行為及誹謗,傷害了很多很多人!! 而且令很多人傷心!!
我都是媽媽                                    
   ,當然明白你現在焦慮及不安的心情,難道這樣就可以發表不負責任的言論,對別人人身攻擊嗎? 每一間小學都有自己的收生標準,德小暫時把你的女兒放在waiting list上,並不代表你的女兒不優秀,而是給你更多時間去思考德小是否真的適合你的女兒。在你選學校的同時,相信學校亦有權利去選適合入讀的學生吧。

希望你真的可以經過今次,以後的思想及行為可以更加成熟及理性。希望學校、sister及有關同學、家長,可以原諒她。亦祝福樓主可以找到一間合適你女兒的小學,為女兒在人生旅途上發放更多正能量。

回復 dwkw333 的帖子

其實是這位家長揑造事實,令人不斷質疑學校處事不當,大家纔加以解釋,並非針對她。
不如大家就此劃上句號。

作為德小用家,我都有感而發,亦在另一個post發表。在德小就讀的女孩們,她們都很喜歡這所學 校,很喜歡校長Sister Yuen。Sister Yuen的management style 一向是實話實說、開 明、肯變,對小朋友充滿愛心。另外,校長著力令德幼和德小在課程上涵接,希望適合就讀德小的德幼生可順利過渡。概然樓主已說對不起,我真心祝福她。

如果實收就唔駛interview啦。
(此文已由版主編輯, 請專重他人, 謝謝)

其實自從阿囡入左去之後我都好少再留言. 一來忙二來男人老狗又真係好少上BK睇野.
但聽大人講話網上有人吹水點點點. 叫我我搵. 睇到就留番幾句啦等我.
而家D人乜都人地問題. 自己個囡就冇問題. 呢個咪就係最大問題囉.
老實講. WAITING LIST跟本唔乜大問題. 上年兩個朋友囡囡都係WL .
佢開始都好DOWN . 但到最後. 一樣咪又收番~跟本自己開新AC鬧人ABCD擺到明係輸打嬴要.
講真. 如一個小朋友在咁既環境下長大而德小又直接收左既. 我反正要為自己囡囡擔心.
因為小囡今年有幸被取錄了.
可惜為睇呢段野既時間已被EDIT. 但大既都估到係乜事.
做人要有品呢.

其實, 我個女曾經係GH幼生, 亦係WAITING LIST, 所以我都好明白樓主既心情。收到信那一刻, 真是很失望、無措, 當然亦有點不憤, 好像學校捨棄了我們。但想深一層, 應該係囡囡有所不足, 而惟一可以做既就係等消息及讓囡囡再做好D。事實上, 學校已經運作了兩、三年, 家長理應知道每年都有幼生要WAITING, 應該有心理準備。

事實上, 很多WAITING都可以入番GH, 小女很快已收到CALL可以註冊了。其實, 我女兒現已轉到更好的學校。但我由衷覺得GH小學真是一間好好的學校, 好有一套教學方法, 無論在學術、品行上都有很好的培育。GH幼稚園環境及課程亦好好。到現在為止, 我依然對此校讚不絕口。

引用:Quote:siutingto+發表於+12-11-26+00:25+如

原帖由 B.BB 於 12-11-26 發表
你說得非常對............而事實係,德幼絕唔係教得淺
我是舊年德幼畢業家長……(德小收咗,但冇揀)我覺得德幼課程是偏淺的,尤其係中文,英/數尚可接受!

我作為媽媽,又怎不會明白樓主的感受呢?!
希望大家都不要太怪責樓主了,她的感受,大家有試過嗎?

HebeMama630 發表於 12-11-26 15:30
我是舊年德幼畢業家長……(德小收咗,但冇揀)我覺得德幼課程是偏淺的,尤其係中文,英/數尚可接受!

...

其實好多龍校幼稚園的課程相比無聯繫小學的幼稚園都是比較淺,德幼情況無比人地特別差
‹ 上一主題|下一主題