用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 一個對德望幼稚園失望的媽媽
樓主: 囦匜
go

一個對德望幼稚園失望的媽媽  

引用:只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩

原帖由 cmt1010 於 12-11-25 發表
只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩手準備,唔應該返轉頭怪學校。讀左三年幼稚園都會唔知有機會升唔 ...
同意,太多人都覺得自己有學校back up 而唔好好為小朋友打算,到最後冇心儀學校又懶人唔必收自己人,

http://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=286776

醒目開學勳章 王國長老

回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

請體諒樓主失預算的心情,大家都係父母,嘲諷的說話,吾好再講了,好嗎?

coffeecandy  GOOD  發表於 12-11-25 22:49

引用:請體諒樓主失預算的心情,大家都係父母,嘲

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-25 發表
請體諒樓主失預算的心情,大家都係父母,嘲諷的說話,吾好再講了,好嗎?

...
也請不要在未有確實證據之前抨擊校方。

我囡囡同樓主囡囡同年入讀德幼, 我好肯定學校從來無講講一定直升, 我認識既同學都係一邊讀一邊震.

樓主如果真心想女兒入返德小, 請努力寫信, 同學校好好溝通, 了解女兒問題所在再從而改善. 我眼見前兩年好多waiting既小朋友最後都入返德小, stay positive!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-11-25+

原帖由 GHcat 於 12-11-25 發表
也請不要在未有確實證據之前抨擊校方。
絶對同意

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我們明白樓主的心情,也很同情她。但學校從第一年已經有waiting,這是不爭的事實,大家的留言只是還學校和校長一個公道,希望其他會員不要誤信「有心人」的無理指控!

無論結果如何,樓主都應該保持理性,不應揑造事實。

我們僅此希望樓主女兒能夠離開傷心地,找到其他的學校!

回覆:catsanddogs 的帖子

大家都比個机會樓主啦,佢既然講得對唔住,都知道佢巳經有所悔疚,做父母同做人一樣都要一生學習嘛.....雖然今次確實影響左很多人d私穩同間學校嘅聲譽,但相信樓主聽到大家的聲音之後必會深切調整做人价值觀。從好的方面看,呢個Post都能夠喚醒好多人錯誤嘅想法,即係一入龍校就以為一勞永逸。其實大人同小朋友一樣,自我裝備是一生所需要做的,所以咪要終身學習囉。各位家長繼續努力!

回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

今年德幼開多一班,共7班210人,所以就算今年德小收德幼學生的數目跟以往相若,比例始終會拉低。所以說德小收少了自己人、收多了外人,是錯覺呢!相信外校生爭入德小的戰況是更加激烈吧!

希望樓主和其他德幼waiting的家長振作,如果覺得德小是適合令千金,請好好幫助女兒。有女兒在德小就讀的家長,都會知道Sister Yuen是位開明和有愛心的校長,只要waiting的家長是有誠意和努力的,德小收返您們的女兒的機會一定比外校生高。相對比外校生,您們有德幼的校長和老師的幫助,有更多的機會表現女兒的進歨和家長的誠意,請好好珍惜和把握吧!

記得當年德幼開時, 個網頁係有寫到保證 德幼全部學生可直上德小, 係呢個原因我先報讀...

回覆:candykiki123 的帖子

下!咁真係難攪wor,會唔會係文字解讀問題呀?

English or Chinese version? Any misunderstanding?
Please advise.

candykiki123 發表於 12-11-25 22:54
記得當年德幼開時, 個網頁係有寫到保證 德幼全部學生可直上德小, 係呢個原因我先報讀... ...

我好肯定無寫過

引用:Quote:candykiki123+發表於+12-11-25+22:54

原帖由 B.BB 於 12-11-25 發表
我好肯定無寫過
沒有見過,是中文還是英文?

回覆:candykiki123 的帖子

就算學校長遠想100%做到一條龍,但不代表家長就可以對小朋友的學習和成長「放手」,結果把所有責任推比校方。

正如一對情侶結婚的時候當然希望可以一生一世,結婚後丈夫依然努力進修不斷升職,但個太太日日都蓬頭垢面、不顧儀容,每日只顧追韓劇、看娛樂新聞,大家思想上根本已經溝通不過來,距離越來越遠,最後搞到離婚,請問所有錯真的在男方嗎?

sauwaileung    發表於 14-3-22 23:40

口講無憑, 就算寫到明可直升都唔好信到十足, 我都好明白你現在心情, 他們現在已將你小朋友標籤為不符合直升小一的類別, 所以我覺得繼續爭取的意義亦不大...
當你鍾意一個人, 而一直以來佢都對你好好, 但係又冇講過話會同你結婚, 咁你就一廂情願咁去愛佢對佢好, 但世事往往都唔會咁完美, 到最後先發覺自己跟本唔係佢鍾意o既類型, 我並唔係話你唔好, 而係每人都有唔同o既要求. 冇一個準則, 既然而家都已成定局, 到不如收拾心情積極d妝扮好自己重新去投入第二段戀愛, 有心唔怕遲, 比d信心自己, 將來定必會開花結果的!

回復 Fatsa 的帖子

十分讚同!!
大家請理性一点吧!!

回覆:WJoyce 的帖子

其實Waiting都仲有機會嘅。冷靜一下,正面地努力面對吧。

GHcat 發表於 12-11-25 14:19
樓主說的不是事實,校方從沒說過直升,只是說小學有足夠學位給德幼生,學校也期望所有學生能順利讀到中六, ...
Support GHcat 所說的。
正如由德小上德中一樣,校方都希望全收德小學生,條件是學生品德及成績要達標。

相信德幼也是依據這原則吧!

過去都有留意幼稚園板那邊,大多數德幼家長留言都顯視他們知道不是100%保証,所以 也不是像以上一家長那樣厚顏,把責任全給校方,"自己沒有做功課,錯的不是自己"。

Support 學校只收和自己理念相同的家長