用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 一個對德望幼稚園失望的媽媽
樓主: 囦匜
go

一個對德望幼稚園失望的媽媽   [複製鏈接]

fithy 發表於 12-11-24 21:36
知道GH是十分注重品德的學校,雖閣下的遭遇是令人同情,但其行卻令人反感。連媽媽都沒有承受挫敗的AQ,品德 ...
除了學業,品德都是很重要,尤其學校是以德行排首位,現完全明白閣下的女兒做不到正選生的完因,,深表同情,希望您早日找到和你的理念相同的學校。

twinsstar1  Same feeling...  發表於 12-11-25 14:49

回覆:JoJo 的帖子

Anyway,多謝你即時處理

回覆:luilui007 的帖子

delete, thanks

醒目開學勳章 王國長老

多謝各位話俾我同jojo知, 我地已處理有關私隱的留言, 而家應該ok了

回覆:囦匜 的帖子

樓主說的不是事實,校方從沒說過直升,只是說小學有足夠學位給德幼生,學校也期望所有學生能順利讀到中六,但也要看學校是否適合小朋友。

GHcat 發表於 12-11-25 14:19
樓主說的不是事實,校方從沒說過直升,只是說小學有足夠學位給德幼生,學校也期望所有學生能順利讀到中六, ...
當下實在太多怪獸家長,真替我們下一代的品德擔心,實在太多社會噪音,別人永遠是錯的,自己永遠是對的,可憐!

樓主說的不是事實,校方從沒說過直升,只是說小學有足夠學位給德幼生,學校也期望所有學生能順利讀到中六, ...
現今實在太多人覺得所有東西都是理所當然,沒有好好裝備自己,最後只有賴地硬吧了!

回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

你就係仔女考試唔合格,反話老師d題目才得深果d家長囉,唔收回你女女,可能係有因為你

小朋友在細個時已裝備好,就算讀邊間學校都唔洗驚。讀書要一步一步,冇得急亦冇捷徑。讀龍校並不是穩贏,我識有d入咗培正小學,1至2年就轉校,真可惜。

我諗真係要檢討自己點解收waiting list喎。
如果你個女考第一,唔收就離奇啫....
學校有咩情況會waiting個舊生先?

回覆:囦匜 的帖子

花那麼多精力和時間做些損人不利己的事情,作為家長遇到問題只怪人地唔好好檢討,自己無做好榜樣,令到那麼多人包括學校聲譽受到影響!

校方的決定證明她們的眼睛是雪亮的

回復 lovebb2 的帖子

龍校不是sure win,大部份龍校都唔係100%收哂,SH,SPK, MSC, APS, RC, 間間都盡量收自己學生,但由五成至八成到,只有PC &TL 講明100%直上小學,但直上都要自己好好預備小朋友上小學部,因上述小學部全部唔簡單,但家長應該大概看到自己小朋友在班中的表現及老師的評語,評估表已反映到出來哩! 個個家長都幾手預備,一日收唔到小學部封信都唔敢話入緊, 希望各有心考龍校的家長留意留意,入到龍校都唔好放軟手腳,希望GH這位家長分析女兒未入正選的原因,仲有一個學期努力和改進,給學校見到小朋友的努力和進步!

相信局外人係唔會明白。我唔係德望幼稚園既家長,但我地幼稚園有同一情況,得小部份人入到佢小學。當初選幼稚園時係睇中佢間中小學先揀佢,如果一開始知道入佢小學既機會係咁細,就唔會揀呢間愉快學習既幼稚園,就不得不向現實低頭,揀間谷小小既幼稚園。比德望幼稚園既小朋友好彩既係我地幾個月前已面試,過唔關既一早已知,亦夠時間去報多幾間直資私校。

回覆:Alison241007 的帖子

只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩手準備,唔應該返轉頭怪學校。讀左三年幼稚園都會唔知有機會升唔到上小學?如果係就真的要反醒下。早出面試結果同遲出都冇分別,要兩手準備的都可以一早報定其他直資私立打底。雖然都唔喜歡這個現實,但真的是現實歸現實,只有無奈接受,自己早作準備。

JoJo 發表於 12-11-25 13:29
因有家長很關注有關德小問題, 現將問題回覆屏蔽, 請各位繼續討論!

而違規者 (公開私密平台留言的個人資料 ...

多謝超級版主, 主持公導!!

yes~~~學校是這樣說的!!

cmt1010 發表於 12-11-25 16:19
只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩手準備,唔應該返轉頭怪學校。讀左三年幼稚園都會唔知有機會升唔 ...
非常同意!!!

作為其他學校家長, 我會同情呢個情況; 不過, 正如其他家長所言, 真的要兩手準備, 不能直上龍校, 不是世界末日, 何不留點正能量努力面前呢.

回覆:GHcat 的帖子

同意,而且學校亦提過會有唔收的情況。希望樓主對學校要尊重,我亦理解樓主的心情。你要在此發洩你內心感受,亦要顧及其他家長和學校的私隱。如果你用此手段利用公眾和輿論要學校錄取你女兒入讀小一,我絕對唔同意,我希望你用正途的手法同其他waiting角逐小一後補位。其實我好想知,你咁做,如果學校收你女兒,你會繼續比你女兒讀此校小一。

引用:同意,而且學校亦提過會有唔收的情況。希望

原帖由 catsanddogs 於 12-11-25 發表
同意,而且學校亦提過會有唔收的情況。希望樓主對學校要尊重,我亦理解樓主的心情。你要在此發洩你內心感受 ...
我補充:我是同意GHcat的說法,所以有以上見解。

‹ 上一主題|下一主題