用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 一個對德望幼稚園失望的媽媽
go

一個對德望幼稚園失望的媽媽   [複製鏈接]

我寶寶今年k3, 在德望幼稚園就讀,寶寶很喜歡幼稚的老師,老師也很庝愛我的寶寶, 你地會覺得咁好的學校,我做媽媽會失望,墳怒的.故事由三年前講起,我寶寶本來考入St.Cat,及根德園,自問小女,聰明伶俐,在一位家長閒談中,得知德望女子中學在三年前復辨失落多時的幼稚園,我對德望認知吾多,為了好奇,也開車到札山道校舍望下, 感覺良好,也決定拿表試下面試,寶寶當然順利考入, 在決定寶寶就讀那間幼稚前,我和我先生聽了德望的簡介會,由第一任吳校長及趙主任帶領主持,她們把辨學理念,怎培育小寶寶成為更懂事的小朋友, 當時 Sister Pxxxxxx Yxxx 也在, 我和我先生覺得好warm, 好warm, 我地相望德幼稚園會
   34    0    0    3

回覆:囦匜 的帖子

未完的故事?

回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

唔收佢讀小一呀....入讀嗰時應知短唔係100%上德小架啦

未講完 wo ???

德高望穿秋水,失之交臂莫愁

一個對德望幼稚園失望的媽媽

我寶寶今年k3, 在德望幼稚園就讀,寶寶很喜歡幼稚的老師,老師也很庝愛我的寶寶, 你地會覺得咁好的學校,我做媽媽
會失望,墳怒的.故事由三年前講起,我寶寶本來考入St.Cat,及根德園,自問小女,聰明伶俐,在一位家長閒談中,得知德望女子中學在三年前復辨失落多時的幼稚園,我對德望認知吾多,為了好奇,也開車到札山道校舍望下, 感覺良好,也決定拿表試下面試,寶寶當然順利考入, 在決定寶寶就讀那間幼稚前,我和我先生聽了德望的簡介會,由第一任吳校長及趙主任帶領主持,她們把辨學理念,怎培育小寶寶成為更懂事的小朋友, 當時 Sister Pxxx Yxxx 也在, 我和我先生覺得好warm, 好warm, 我地相望德幼稚園會把我小寶寶教好,由k1讀到f6, 真的感到聖母的陽光照耀在我寶寶.

k2開始,第一位吳校長也無做,好多老師也無做,寶寶的功課也不多,有一次聚會,有幸與Sister Pxxx Yxxx 交談,提及幼稚園功課不多怎考上小學呢, 她就微笑說放心, 我們的小種子,是開學的小種子,是我們培養出來, 教導出來, 怎能掉下她們,當然是能夠全部直升小學,我聽完好想哭出來答謝Sister, 繼續給德望培育她, 但最後得知 sister 是一個吹水大魔王,外表喜良,但內社並不是.
我寶寶升吾到P1,好多小種子都升吾到p1,而德望小學就收左好多St.cat , 根德園的小朋友 , 德望阮修女, 你為何欺騙我們對你的支持,我寶寶是你們培養出來, 為何使這麼多媽媽傷心 ,被你們的謊言欺騙了3年.

明白你嘅失望同憤怒,會唔會搵下呢個「修女」傾下呀?

但既然做唔到,點解又要同人講全部直升呢,咁真係幾大打擊喎!

吾會, 你點會相信, 講大話的人

如果唔係全部收返德幼生,有冇人知會收返幾多成?又如何得知今年收好多KV和SC生呢?

咁遲先知道唔收,確實太離普,當年好多放棄St Cat同根德園,嚟讀你間德幼,唔收就早啲通知,依家個個好徬徨。

哩過阮修女....
(版主按:此文已由版主編輯, 請勿使用侮辱性說話, 謝謝)

我朋友的女兒在德望讀. 她說大概有一班德幼一開始不收. 但當遲些有人放位出來, 就會收返多D德幼生. 但要keep住寫信給學校, 常常找sister傾計, show到很有誠意, 到有位才會想起你! 朋友說, 最終都會收返大概15個倒.... 所以唔好灰心! 游戲可能要玩耐小小...

樓主你應該將這文章轉貼到幼稚園版,好等大家引以為鑑

請問你地當年申請德幼時, 學校有無保證一定可以直升小學?

會唔會食字但樓主都唔知?樓主快d返來講完整件事啦!

有, 好確定系有

德望真係甘差,可否多講一些!!

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6
睇返舊record, 一直以黎都知唔係收晒, 在校家長點會一直都唔知?
‹ 上一主題|下一主題