用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天民生面試檢討
樓主: kangaroo88
go

今天民生面試檢討 [複製鏈接]

引用:其實in乜都唔係最重要,+反正係咪唔識就一定

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-25 發表
其實in乜都唔係最重要, 反正係咪唔識就一定唔收呢? 都無人知, 可能學校係想睇下小朋友唔識時, 佢既反應, 仲 ...
你教他的嗎?如此好的做人態度,大人都自愧不如,叻!

回覆:ohdearcarol 的帖子

very good 呀,老師都係人,第日这班学生自己教番,一定揀个有反應、有礼貌、肯学習的,你仔仔一定人见人爱呀!

引用:其實in乜都唔係最重要,+反正係咪唔識就一定

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-25 發表
其實in乜都唔係最重要, 反正係咪唔識就一定唔收呢? 都無人知, 可能學校係想睇下小朋友唔識時, 佢既反應, 仲 ...
叻仔

早兩年我的小兒去考KM pre-nursery, 得歲半人仔,佢地老師係用英文講故事,考小朋友反應去點出眼,耳,口,鼻。。。考之前上網做下功課,睇下考什麼。平日同自己小朋友當玩練習下,做好準備。咁我的小兒僥倖地被KM取錄。
同樣上年我的小兒去考民生,一樣唔知問什麼問題仲要係上年轉制,面試同往年不同,但係在面試之前上BK forum,睇下其他家長分享。加上大多小朋友都會聽過ABC songs,開始學行路時父母都會陪伴小朋友一路行一路數1,2,3....,咁慢慢經已在她們啲腦仔中學習。因此面試問題唔算難。唔好低估自己小朋友能力。面試取錄與否,timing係好重要,如果小朋友不在狀態,即使平日認知全部ABC,123。。。都不可以發揮出來。漫漫長路,KG面試只是人生的一個開始。add oil吧!

回覆:今天民生面試檢討

我之前見有人in 完出黎,個仔同阿媽講野,個阿媽話唔同你講野,頭先又唔見你講!

咁咪唔好囉〜

引用:我之前見有人in+完出黎,個仔同阿媽講野,

原帖由 vinik 於 12-11-26 發表
我之前見有人in 完出黎,個仔同阿媽講野,個阿媽話唔同你講野,頭先又唔見你講!

咁咪唔好囉〜
我有次個家長直情寸個小朋友,點解你有禮物嫁?點解你 in 得咁差都有禮物嫁。。。

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-26 08:35
你教他的嗎?如此好的做人態度,大人都自愧不如,叻!

超初唔係我教佢, 佢自己唔識既時候咁同我講, 但interview前我係有提佢:「 唔識要叫老師教你啦, 知唔知?」 in民生果次係符碌, in創價果次先攪笑, 佢準備坐低既時候, 老師話:「Hello!」我個仔答:「Hello! 我唔識呀, 你教我啦!」...但係人地未問佢野喎!.....笑死我同老公, 瘀到爆!

引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+12-11-26+08:35

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-26 發表
超初唔係我教佢, 佢自己唔識既時候咁同我講, 但interview前我係有提佢:「 唔識要叫老師教你啦, 知唔知?」  ...
笑咗

引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+12-11-26+08:35

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-26 發表
超初唔係我教佢, 佢自己唔識既時候咁同我講, 但interview前我係有提佢:「 唔識要叫老師教你啦, 知唔知?」  ...
笑C

回覆:ohdearcarol 的帖子

其實我都有教我囝囡講這金句,因為怕他們唔識答就唔出声,但我囝囡怕醜始終唔識时都唔出声,但有另一句教左:老師,唔該你同我面試呀,這句我囡面試时心情好自己發自内心講,老師笑哂啦!父母多教小朋友,他們总有机会發揮到的!大家努力

chunchun321 發表於 12-11-27 04:13
其實我都有教我囝囡講這金句,因為怕他們唔識答就唔出声,但我囝囡怕醜始終唔識时都唔出声,但有另一句教左 ...

又得喎...
‹ 上一主題|下一主題