用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天民生面試檢討
樓主: kangaroo88
go

今天民生面試檢討

引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-24+22:58+使

原帖由 lovecupid 於 12-11-24 發表
個別事件啫。未train好過小朋友就去面試,打天才波。
有些上攀高的家長,有野心,冇智慧。
...
interview jar!  要幾有智慧呢? 民生咋,又有几高攀呀?
小朋友係細b, 做唔到好正常呀!

interview jar!  要幾有智慧呢? 民生咋,又有几高攀呀?

小朋友係細B,In唔到係正常,完全唔關個小朋友事。我嗰隻都係細B,我夠知細B嘅限制啦。

問題係「有些」家長心態有問題嘛。

唔肯付出,唔肯俾時間個小朋友....個心純粹搏吓,去面試靠碰運氣....成日都講「得架喇,到時先算」.....

機會係俾有準備的人呀。
唔係每次面試都賭運嘛。

仲有我講係「攀高」,唔係「高攀」。
即係「有些」家長想攀高挑戰這些平均15-20個細路先收1個細路的學校,唔去預備,唔去評估自己個細路嘅能力,唔呢啲咪叫「有野心,無智慧」囉。

回覆:今天民生面試檢討

1)民生沒報名需知講報名pre-requisite要識a-z,1-10
2)教育局沒指引考k1要識a-z,1-10
何解沒懂去面試落得高攀、沒智慧的罪名?
我仔第一日見,入到去至知考小朋友這些,我都想走,浪費我45分鐘在走廊齋等,但in我仔的net好有心機比阿仔試,也有問我問題,也bao民生的學生義工亦好有愛心和禮貌,我in後只覺無緣,民生要求並不是我仔現在的水平。

我仔識哂都唔代表收!細仔大仔最後都唔代表什麼!老師睇的,不是小朋友識唔識,係態度問題⋯小朋友學習態度,家長面對小朋友唔識時的態度!民生問了兩年的重點題目:怪獸家長!小朋友唔識,家長會否流露緊張神色呢?還是蓯容不迫的微笑加以鼓勵呢?老師睇的不是結果,是過程!
以上是我in完的感受

咁直接的問題,太可疑了

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

我囡上年考的,見時先知要考这些我都滴汗,因為我從無刻意教个囡認字,但日常玩同看書都有接觸到,幸好見的老師有心机引導佢,好似我平日同佢傾偈般,我囡答到喎!其實有些幼稚園考完都唔知佢準則,民幼改了加入帶学术的题目,答对答错家長即刻心裡有数了。其實民幼再早兩年入去是玩玩具同傾兩句,又比人話唔知考咩,憑什麼揀人。我正面对小一面試,真係考高一兩年的,家長要自行花些功夫先得,会唔会預備視乎自己想唔想考入,其實大抽獎是唔睇成績唔睇讀咩幼稚園的,可能民幼是想選一些有預備、有心入的家長呢?

其實我覺得民生不是考得特别難. 講真我識的大部份同齡孩子都識晒1-10,a-z. 我囝in了幾間,能发揮他的真個性/真表現就只有民生;其他的學校他不是不出聲就是毫無反應。我只能說民生可能係適合我囝嘅學校。

回覆:chunchun321 的帖子

其實我遇到的民生老師問的問題更令我滴汗。老師直接問我女:你鐘意xx幼稚園(佢現讀的)還是民生幼稚園。我簡直當堂o咀。

She really asked you this kind of question?  How did your girl respond to her?
Did anyone get similar difficult questions?

引用:Quote:原帖由+lovecupid+於+12-11-24+發表

原帖由 kennistong 於 12-11-25 發表

...
哈哈,要問我囡囡一定答宜家的幼稚園,甘你的小朋友定答覆呀?

其實in乜都唔係最重要, 反正係咪唔識就一定唔收呢? 都無人知, 可能學校係想睇下小朋友唔識時, 佢既反應, 仲有家長既反應都未定. 我個仔都有D唔識, 佢問老師:我唔識, 教我啦! (果刻真係超感動). 佢仲有D 數字讀錯, 老師教返佢, 佢望住老師笑. 我心諗:「其實如果我係老師, 我會揀你, rather than識晒既小朋友架!」 當然啦, 當日我遇到個老師係好nice. 令我既小朋友感覺好舒服.

其實interview都可以令家長更了解自己個小朋友, 所以每次in完, 就算in得唔好我都唔太唔開心, 同小朋友一齊完成一個task, 跟住一齊去食返餐, 互相鼓勵下, 感覺很好.

shevachevy  你仔仔好叻, 虛心受教, 不恥下問~  發表於 12-11-26 16:05

引用:其實我遇到的民生老師問的問題更令我滴汗。

原帖由 nlc775s 於 12-11-25 發表
其實我遇到的民生老師問的問題更令我滴汗。老師直接問我女:你鐘意xx幼稚園(佢現讀的)還是民生幼稚園。我 ...
哈哈,要問我囡囡一定答宜家的幼稚園,甘你的小朋友定答覆呀?

回覆:kangaroo88 的帖子

She first asked me how many kindi you Hv applied n how would you rank munsang in priority, after that she asked my gal such q n luckily she said she like munsang more, I actually couldnt  respond when the teacher asked this q

引用:+本帖最後由+lovecupid+於+12-11-25+16:40+

原帖由 lovecupid 於 12-11-25 發表
要知道好多小朋友見對面試都會對自已既表現打折扣, 我果為例, 在家樣樣做到, 但去到面試完全唔出聲, 你都冇佢辦法, 請唔好一味只講家長無智慧、講的出呢句既, 智慧又有幾高呀?

引用:其實in乜都唔係最重要,+反正係咪唔識就一定

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-25 發表
其實in乜都唔係最重要, 反正係咪唔識就一定唔收呢? 都無人知, 可能學校係想睇下小朋友唔識時, 佢既反應, 仲 ...
我係老師,收硬你個仔如果民生收,記得報喜呀!提返我地,為你開心下

引用:Quote:原帖由+lovecupid+於+12-11-25+發表

我覺得學習道路漫長,何必計較早或遲呢!千其吾好"贏在起跑線上,卻輸在終點線"

sinsin0301 發表於 12-11-25 00:25
同意妳既講法!平常心,其實我個囡都係细b,都係乜都唔識講,abc唔識,123唔識,顏色唔識,但我地都in得很開 ...
agree ... 我都In個好開放心,Miss 又靚女又nice,我個仔好鐘意她!

回覆:lovecupid 的帖子

cz

回覆:ecmami 的帖子

sorry  唔小心按錯制