用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分試試卷內容是否全港統一一樣的?
go

呈分試試卷內容是否全港統一一樣的? [複製鏈接]

想問下呈分試試卷內容是否全港統一?

MariaTsui  No  發表於 12-11-23 15:33
   2    0    0    0

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

不是全港統一

如果不是統一,學校出得淺好自然成績高,出得深就成績差,咁又如何比較水準高低呢?到底呈分試有何意義?

引用:如果不是統一,學校出得淺好自然成績高,出得

原帖由 candytsy 於 12-11-23 發表
如果不是統一,學校出得淺好自然成績高,出得深就成績差,咁又如何比較水準高低呢?到底呈分試有何意義? ...
呈分試,是用standard deviation 找出校內學生成績差別高低的代表。卷淺和深對全港組別冇影響。中一入學試才是統一卷。到時就反映該小學畢業生實力。

回覆:candytsy 的帖子

不是的,考試成績是同校學生排名次用,教署會再根據小學的banding去调整所有學生的最後排名。

即是呈分試要分出校內生高低組別排名,如果一個在band 1校的組別3學生,是否比一個band 3校的組別1學生排名高呢?教署又如果調整最後排名呢?不好意思太多不明白,請指教?

醒目開學勳章 王國長老

除左呈分試, 仲有樣野叫PRE S1, 係每年升中既學生, 升中前7月會考的, 根據早幾年考落既PRE S1, 黎決定之後師弟師妹既BANDING, 可以咁講, 未呈分已經註定有幾多人BAND 1,2,3, 只不過係靠呈分試黎排先前次序姐

回覆:Charlotte_mom 的帖子

錦即是自己幾努力都只係幫人,錦咪未必能對號入座?

黃巴士  PRE S1有少少是幫自己在F.1時編入"精英班"的. (如有)  
可以咁講, PRE S1是為母校而受惠於學弟妹. (之前我們不曾都承受了學兄姐的恩惠)  發表於 12-11-23 19:07
Bernice

醒目開學勳章 王國長老

QOOGIRLZOE 發表於 12-11-23 18:12
錦即是自己幾努力都只係幫人,錦咪未必能對號入座?

如果你句說話係講PRE S1, 對! 幾努力, 都唔係幫自己
如果你講緊呈分, 當然努力係為自己啦!

引用:Quote:QOOGIRLZOE+發表於+12-11-23+18:12+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-23 發表
如果你句說話係講PRE S1, 對! 幾努力, 都唔係幫自己
如果你講緊呈分, 當然努力係為自己啦!
...
容我作出更正,pre  s1对自己是有切身關係的。有部分中學用來分班,考得好可以入精英班。而没有精英班的部分學校也有輔導班,考得差的會被編入輔導班。而且學校會留意考試名次,學生都想在新中學先留個好印象吧!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-11-23+

原帖由 longlokma 於 12-11-23 發表
容我作出更正,pre  s1对自己是有切身關係的。有部分中學用來分班,考得好可以入精英班。而没有精英班的部 ...
Sorry因為我小朋友學校無精英班,加上題目講呈分升中,無想起呢樣野

回覆:Charlotte_mom 的帖子

咁只係考升中試就得啦!做咩要咁多次呈分,反正考實力的只有Pre S1,分完校內組別又有何用,都係唔係幾明白?

引用:咁只係考升中試就得啦!做咩要咁多次呈分,

原帖由 candytsy 於 12-11-23 發表
咁只係考升中試就得啦!做咩要咁多次呈分,反正考實力的只有Pre S1,分完校內組別又有何用,都係唔係幾明白 ...
唔想一試定生死,唔要咁大考試壓力,唔要操卷。三次校內試有三次機會,用校內排名反映組別派位。

二個有直接關係, 校內呈分是用作校內排名, 之後有一個PRE SI是之前的學姐學兄成績作比對, 從而得出小朋友的全港排名, 明未?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:呈分試試卷內容是否全港統一一樣的?

Pre s1係以前考落,決定今年學生banding。即例如30%band one,20%band two,50%band three。而今年學生邊個band one邊個band two,就靠呈分試排先後,明未?

簡單講,你呈分試全校排第十,而舊年中一分班試你學校考得最好嘅第十名全區排第一百,咁你咪以全區第一百嚟分banding囉。

引用:Pre+s1係以前考落,決定今年學生banding。

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-24 發表
Pre s1係以前考落,決定今年學生banding。即例如30%band one,20%band two,50%band three。而今年學生邊個ba ...
Pre-s1係以前考落-咁只係計上一屆師兄師姐嘅成績定一話會計幾年?

咁係咪即係做一個band3學校的band1學生比做一個band1學校的band3學生在派中一時有著數呢?

引用:咁係咪即係做一個band3學校的band1學生比做

原帖由 candytsy 於 12-11-26 發表
咁係咪即係做一個band3學校的band1學生比做一個band1學校的band3學生在派中一時有著數呢? ...
小學冇banding

‹ 上一主題|下一主題