用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我...終於哭了!
樓主: cowkingb
go

我...終於哭了!   [複製鏈接]

回覆:我...終於哭了!

信我啦,我係過來人,超多人之後會放位,有waiting, 九成有得讀! Trust me!

亦要信世界真係有好多小朋友十八般武藝樣樣皆精,遠超你想像。入唔到,其實可能是褔。

樓主揀津校會係邊區呀?我上年私校投考十間都只得禮賢收左。最後畀左留位費後參加大抽獎,後期都選擇了入讀津校。因為唔想其他人失去更多機會而放棄,每年派位都是戰鬥格,叩門競爭十幾個學額,仲慘烈過第一輪面試。總之,好學校未必一定適合子女,反而了解多一些學校背景及教學課程,才好去馬。

鼓勵
我們的孩子需要鼓勵。
不是鼓勵他一定要拿一百分,而是看到他比昨天更用功,多寫一行字,多做一頁練習,看到他努力在進步,便為他打氣;
不是鼓勵他十項全能贏盡四方,而是跟他同行,幫他發掘自己的專長潛能,給他機會鞭策他努力投入,並在成敗之間鼓勵他不要放棄;
不是鼓勵他只要成績好就有將來,而是鼓勵他去培養日常生活的智慧能力,與不同的人合作共融的協作空間與量度,誠實可靠的品格堅持,對上主堅定不移的跟隨倚靠。

我們的老師需要鼓勵。
不是動輒就追問他給分為何那樣不公,
動輒就向他追討分數名次,
動輒就向校長投訴他的不是,

動輒就跟他劍拔弩張……
要知道,老師也有老師的家庭,有老師的辛勞,有老師的脆弱。
讓我們懂得鼓勵與欣賞老師的付出,感激他對孩子的關愛,即或有時照顧不周,甚至孩子不是老師心目中「欣賞的那位」,也是個機會教導孩子存心忍耐,面對這「不被看好」的逆境,鍛鍊他面對挫折的能力。

為人父母的我們,也需要彼此鼓勵。
別因為自己多說一句,少說一句,而自責不已。
別因為自己的孩子「校」不如人,或「獎」不如人,而妄自菲薄,覺得孩子將來沒有出息,
其實,咱們也是在跌跌碰碰中學習為人父母,
孩子也看著咱們在起起落落中,如何知錯敢認能改,
其實,孩子將來如何,又豈是一兩張成績表與獎項所能定奪?

就讓我們一起以忍耐,愛心,扶持他們,
以不徐不疾的鎮定,面對他們的起跌無常,
以全心信靠的交託,告訴他即使困境如何,主必為他開一條出路。
如此我信,如此我求,如此我們繼續彼此鼓勵。
(羅乃萱,歡迎網上轉貼)

唔好咁快灰心呀!You do your best, God will do the rest!

帶住個小兵出去打仗,將軍先氣餒,點打落去啊。

swmami    發表於 12-11-22 23:25

再一次感謝主,感謝主給我聽到你們的分享及鼓勵。

從小我便跟兒子說,只要已盡力,無論得失成敗,爸媽縂會在旁,與他一起分擔/分享成果。我會收拾心情,好好準備!

謝謝你們!

回復 cowkingb 的帖子

不用失望, 上年我女雖有龍校後備, 但心儀的最終在八月尾才得到通知.希望在人間

加油!你一定會搵到好學校給你小朋友!

回覆:dlee_ca 的帖子

其實我愈來愈欣賞我的「小兵」,他只有5歲多就要出來「打仗」,換轉是我真是未必能做得比他好,起馬到家長面試和筆試時我都感到壓力和辛苦,縱使不是間間要我或有我份兒出場,但他呢... 所以我更加欣賞這班「小兵」。

小小媽咪

我只想說不要灰心氣餒,天主關了所有門之後,總有一扇窗給你,重整旗鼓,調整心情,努力裝備,就算小朋友去哪兒讀書,帶著你們爸爸爸媽媽的愛,他也會有一定的成就!
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

回復 skmibb 的帖子

我連reject 信都冇收到,st Paul coed,聖士提反同埋拔萃,名校即係名校,位置高到連reject 信都唔使比人!

回復 Jen123 的帖子

引用:回復+skmibb+的帖子 我連reject+信都冇收

原帖由 CurrySo 於 12-11-22 發表

我連reject 信都冇收到,st Paul coed,聖士提反同埋拔萃,名校即係名校,位置高到連re ...
莫講名校, 我9月中見完啟基到而家冇2nd in, 冇 waiting, 冇 reject, 乜都冇, 音信全無.

我收了10封 reject letter, 一個waiting都無, 眼見好友們個個也有幾個offer在手選擇,日日係FB見人呢間得左果間收左,難免心酸,但我絕無懷疑自己的小朋友,因為考唔到唔代表佢地唔叻,而家可以做既就係努力去叩門,如果唔得咪大抽獎,抽得差咪再叩囉,總之我地盡左做家長既責任,可以做既都做齊,如果都唔得都無計,但都叫問心無愧。其實你有幾個waiting已比我幸運多了...不用灰心,一定有書讀的....

有waiting就已有好大機會,只係可能要俾啲耐性等長少少時間。到了明年7月,可能間間都打來問你讀唔讀,到時你就要煩惱揀邊間喇上年我都係waiting等到7月先收咋~~加油~~

我也為孩子報小一還沒著落哭過幾次。擔心失望哭過後,還是要收拾心情再走下去。這對我們家長來說也是一種學習和成長 , 學習忍耐,接受和盼望。it is in situation like this that shows what kind of a person you are! 共勉之!  

樓主不要那麼担心,要知道現今小學有一定水準. 加上很大程度上依賴課外同家庭支援. 有實力不愁沒有機會轉到心儀學校, 加上抽籤都尚未開始!  加油.

引用:回復+skmibb+的帖子 我連reject+信都冇收

原帖由 CurrySo 於 12-11-22 發表

我連reject 信都冇收到,st Paul coed,聖士提反同埋拔萃,名校即係名校,位置高到連re ...
應該係連埋offer信一齐出

自從要開始要搵學校,一直都好擔心怕搵唔到一間好學校比佢.直資私小只報了4間.當第一次知亞仔最喜歡的學校連2nd in 都冇時,心情真的緊張起來.
於是我不其然的和他講"來緊要考的其他學校,你要比心機".
亞仔答"唔" 又想了一會問我如果間間都考唔到呢?
我話"咁就大件事啦! "
仔話"咁會唔會冇書讀先?"
我話"唔會,不過會讀D差學校!"
仔話"咁就得啦,唔會冇書讀家嘛!我會努力讀書,如果我讀得好,其他學校都會收我架係咪!"
我當時真的呆了!亞仔講得冇錯,唔會冇書讀!現在只是開始,唔好因為我們認為好既學校唔收而自亂陣腳.
加油!
‹ 上一主題|下一主題