用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女女讀緊K2, 想請教大家應該點樣部署考小一? 謝謝! ...
go

女女讀緊K2, 想請教大家應該點樣部署考小一? 謝謝!

如題, 多謝指教!

要考好K2的成績,我考4間,4間也要成績表copy,
結果有冇用都好,始終係學校要求要。
和小朋友多看圖書和說故事,
另外畫畫也很重要。
屬個人意見...

醒目開學勳章 王國長老

如果有心考直資私小就要留意, 過左年都差唔多"開波", 往年最早係音小, 之後一路到5,6,7月係簡介會高鋒期, 9-11月係INTERVIEW好日子
另外, 9月頭學校會派自行收生表格FOR政府派位

中英文認字, 簡單加減數, 看圖說故事呢幾樣, 差不多間間都會問。

過了CNY, 就多D上你心儀學校的網頁, 留意下幾時有簡介會, 好多都係先到先得。

今天好多都用 "聽故事, 再在工作紙圈答案" 模式

Build your connections, get to know those principals, polish her English and Putonghua, drill on Math and story telling, questions answering.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:女女讀緊K2, 想請教大家應該點樣部署考小一? 謝謝!

睇書認字,好緊要

飛天紅豬俠 發表於 12-11-22 12:30
今天好多都用 "聽故事, 再在工作紙圈答案" 模式
請問會係小朋友自己睇題目, 要睇到明題目問乜? 定係老師會讀題目呢? 可唔可以分享下邊d學校有考呢樣? 唔該!

回復 ET0626 的帖子

應該係要小朋友自己睇題目, 聽完故事之後, 再睇工作紙圈出答案. 唔清楚純文字定有公仔.
interview 模式無得估, 建議你跟小朋友多看書認生字 (中, 英文)
加強中普口語應對能力.

回復 飛天紅豬俠 的帖子

唔該晒!!

引用:如果有心考直資私小就要留意,+過左年都差唔

祈禱。

我囡囡考4間, 只有1間記得祈禱, 收咗, 其餘3間只有waiting list/rejected。

醒目開學勳章 王國長老

ting-ma 發表於 12-11-22 13:42
If my girl is super big b, Can I start apply  in k2 ?

大B細B都係一樣時間表架WOR, 除非你意思係跳班, WHICH已經遲左因為今年都申請得7788

回復 FranBBB 的帖子

如讀的幼稚園有些名氣, 而K2成績優異, 最好在校內取成績獎(如有的話), 我覺得對考私小及直資有幫助.  阿囡當年就是一個例子, 那時K2同學們的家長還未發力, 但K3時就情況不同, 大家都非常着緊小朋友成績, 但要記得考小一是用K2成績表!

jaycee_mami  agree, k2成績表好重要  發表於 12-11-22 17:13

回覆:女女讀緊K2, 想請教大家應該點樣部署考小一? 謝謝!

認字 ! 玩字咭 !

引用:Quote:ting-ma+發表於+12-11-22+13:42+If+m

多謝有心的家長回覆

回復 ting-ma 的帖子

如你個女係早一年既12月超大b, 你可以試下一d收超大b既學校, 例如培正, 佢既age cut off 係8月31日, 同年9月1日既都唔會接受報名, 要等到下一年做超大b, 呢個程況你可以做到, 因為當你個b係早一年既12月出世, 合資格

其實你可以睇下心水學校既報名表及詳情, 佢地大都講明係接受幾時出世既小朋友報名, 唔合資格既, 報都唔比你報架!

同意睇書認字, 加減數, 文字題數, 講故仔, 畫畫!
但最重要係有禮貌!!!