用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 己所不欲,勿施於人。請盡快決定﹗
樓主: avaya
go

己所不欲,勿施於人。請盡快決定﹗   [複製鏈接]

支持!我不去德雅註冊.

好明白大家既心情,所以我一有心儀的學校offer,已有2間無去註冊。希望你們好快有消息啦﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

麻煩唔好開名唔去邊間註冊啦,費時影響到其他家長做決定

醒目開學勳章 王國長老

fion_yinyin 發表於 12-11-21 15:25
算把人,少部份人明明自己心裡有數邊間鐘意d,都仲要問人選邊間好。唔問又點知佢個仔女勁呢?有d學校連resu ...

個個都考多間架啦, 早問又話攪笑, 遲問又話霸住, 係咪太過?
考慮係人之常情, 早D考慮早D放, 唔好咩? 唔好死霸爛霸就得啦

Agree

No matter how many offers you get, you can only register with one school. Not going for registration maybe a little late for school to issue 2nd round acceptance letters. It's more polite to write thank you letters to the schools and decline their offers.

回覆:己所不欲,勿施於人。請盡快決定﹗

咪就係,揀學校都要叫人幫手,說到尾....show off
(此文已由版主編輯, 請保持理性討論, 謝謝)

gigo    發表於 12-11-21 17:34

Charlotte_mom 發表於 12-11-21 17:06
個個都考多間架啦, 早問又話攪笑, 遲問又話霸住, 係咪太過?
考慮係人之常情, 早D考慮早D放, 唔好咩? 唔好 ...
Agreed! 問心, 我覺得唔好hold 到明年8,9月先放就可以了. 其實最遲3,4月都可以決定到了.

HappiMom  Agree!  發表於 12-11-25 00:37

請大家開名,多比較。因為如果我剛剛係那幾間waiting的話,我會安心D,因為知道其他家長會放位出來,只是時間問題。
收到Offer到注冊,只有很短時間考慮,未知結果但早少少在討論區問定比較下考慮好以免間間注冊,不是更好嗎?如果小朋友表現未如理想,不是更加應該問下其他家長有什麼心得和反省自己是否付出足夠呢?而非在這裡埋怨人家怎麼間間比較,又唔馬上放位,這對自己有用嗎?
大家放心也不用太心急,岩自己小朋友程度的學校有很多的。加油

放邊間又吳廣德,一心以為好意,原來是壞意

我個小朋友還未in 哂, 但而家有時都會同家人傾下, 然後又會上EK 問下睇下. 當然, 最終都會睇邊間收才能決定, 但就會 form 定 plan. 例如(只是舉例) A+B+C 都收會點做, 只有AB收又會點揀, BC收又會點等等. 心目中都有定哂方案. 其實都係想有offers 時可以於最短時間內做到決定費事拖住.

回復 ppww 的帖子

We cannot please everyone. Just let it be.

引用:算把人,少部份人明明自己心裡有數邊間鐘意

原帖由 fion_yinyin 於 12-11-21 發表
算把人,少部份人明明自己心裡有數邊間鐘意d,都仲要問人選邊間好。唔問又點知佢個仔女勁呢?有d學校連resu ...
我相信唔係個個家長都想show off既,有好多真係採取魚翁撒網式,唔知中邊幾間,又或比多幾個機會小朋友!大家平常心吧,世界咩人都有!

IN 乜又吳廣德,選邊間又要玩字毋?!

咁都好,慳番d時間去第二度好過。  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

考倒邊間又吳廣德
x vs x 又吳敏德

回覆:fion_yinyin 的帖子

開名冇問題喎!如我放棄的而人地好想好想,等人地有得預計嘛! 做家長相信不會人地好多人放棄而決定讀定唔讀嘛!噤大個人有自己的分析能力啦!
樓主出這個post相信是等大家有得預之嘛!仲有,我提過我放棄德雅,我身邊也有幾個都會放棄德雅

回覆:己所不欲,勿施於人。請盡快決定﹗

放棄了培道,希望其他人成功!

回復 Charlotte_mom 的帖子

我都留意到,點做都比人話,未出結果問,又比人串收你先問,好似講到人地好大想頭,到收左問又話唔係報之前諗清楚!大部份人都想讀最top個幾間,但個d56千人考,唔報d大家口中既水泡,點掂呀!收唔收都係學校決定,收左要多d時間諗下都正常者,一讀6年!

有些人目標明確,為人著想,唔會hold位。
有些人覺得考到是自己本事,比了留位$,hold 位是佢應得的權利,你點講佢都會hold到last min,慢慢諗.
有一批,有某些原因決定唔到,eg,自知自己小孩只是中游,不想入一間太谷的學校,所以想問清楚,又或者想make sure個教學模式真適合小朋友。
當然亦有可能小部份只是想show off.

倒不如等位的朋友幫手提供需要的資料,等這班家長可盡早決定,才是win win.

HappiMom  Agree!  發表於 12-11-25 00:44
chunyatmama  Agree, the positive way to handle to situation.  發表於 12-11-22 10:16
MCLIAN  Agree! Positive attitude!  發表於 12-11-21 21:51

見到有人係到show off都還好、 我亞仔D同學家長在我面前show off、 想死。
‹ 上一主題|下一主題