用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔2nd interview
樓主: cy664
go

男拔2nd interview   [複製鏈接]

引用:Quote:vancouver+發表於+12-11-23+12:24+下

原帖由 ANChan59 於 12-11-23 發表
Take it easy. Good luck.
我無其他 second in chance、無 offer... 所以好驚................

回覆:vancouver 的帖子

放鬆放鬆,唔好諗咁多,第二輪面試對家長同小朋友來說都唔難的!Good luck!

Relax!! Take it easy.  If they like you they like you.  You cant worry. :)

回復 vancouver 的帖子

係你,就係你,平常心!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實搵唔搵都名小, 係唔係真係咁"世界末日"呀?
我覺得唯一既煩惱, 來自家長自己 , 唔知點樣面對身邊能考入名小的朋友....

當身邊d朋友個個都討論自己小朋友如何考入名小, 自己真是百般滋味在心頭.

the interview style and quaestions are different from last 2 years ,

ANChan59 發表於 12-11-23 13:38

係你,就係你,平常心!

已見完, 我現在也是這個心情. 因為等見時見到好多小朋友一係就醒目樣, 一係就淡淡定定. 還遇一個識寫勁多勁深的中文字. 我那個就跪係地下喪玩. 全場最嘈佢 (好彩見前5分鐘收聲). 好似成個 bb 咁.  我望住佢係到想, 唔係你, 就唔係你

chunyatmama  The result is not known yet.  Relax!  發表於 12-11-23 14:27

引用:Quote:ANChan59+發表於+12-11-23+13:38+回

原帖由 hadwinboy 於 12-11-23 發表
已見完, 我現在也是這個心情. 因為等見時見到好多小朋友一係就醒目樣, 一係就淡淡定定. 還遇一個識寫勁多 ...
我果位都係12月的小bb。

sweetheartb  Good luck Vancouver!  Seems DBS likes to take active boys :)  發表於 12-11-26 15:43

hadwinboy 發表於 12-11-23 14:14
已見完, 我現在也是這個心情. 因為等見時見到好多小朋友一係就醒目樣, 一係就淡淡定定. 還遇一個識寫勁多 ...
佢最突出喎 ......... 有童真 .... 無上面試班 ....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:其實搵唔搵都名小,+係唔係真係咁"世界末日"

原帖由 winnie@pooh 於 12-11-23 發表
其實搵唔搵都名小, 係唔係真係咁"世界末日"呀?
我覺得唯一既煩惱, 來自家長自己 , 唔知點樣面對身邊能考入 ...
除咗大抽獎,我只剩下這個選擇

hadwinboy  選擇唔需要多, 係好的一個便足夠! 加油   發表於 12-11-23 14:41

hadwinboy 發表於 12-11-23 14:14
我個仔都係坐唔定, 大地在我腳下咁款, 成日想週圍走和攪東西, 見在蒸溜水和小蛋糕, 又走去揀來揀去, 後來我叫佢坐好畫畫, 先叫做安頓好佢.
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

唔好俾自己咁大壓力啦

ANChan59 發表於 12-11-23 13:38

係你,就係你,平常心!

very true!
平常心!大家加油呀!

其實入到不同程度的學校都唔知係唔係對自己O個個係最好,每個小朋友都唔同,入到最好的又未必會最開心,入到最好的可能真係只係滿足了家長的慾望,點先對呀仔最好我真係唔敢講

當然,昨為家長的, 大家都想俾最好的小朋友,

最少,第時可以同呀仔講,呀媽己含莘茹苦幫你周圍報學校,唔待薄你了

我也為小朋友報了幾間,自行就唔敢去報最好的學校我也為小朋友報了幾間,自行就唔敢去報最好的學校

祝你好運,亦祝大家的小朋友都入到心儀的學校

真係難為了家嫂

回覆:男拔2nd interview

我都終於in完啦,真是放下心頭大石,有覺好瞓啦!

hadwinboy    發表於 12-11-23 17:15

一日未收到confirm letter,我想我也沒有好覺訓,(種要頂多一個月)但如果reject,都唔知可以點才做到平常心!

朋友說他朋友兒子(first name start with "M"),因為勁叻,去年第一round 面試後已被DBS 和SPCCPS 取錄(英華就要入2nd round)。最後入了DBS。真唔真?

引用:朋友說他朋友兒子(first+name+start+with+

原帖由 Mayandrew 於 12-11-23 發表
朋友說他朋友兒子(first name start with "M"),因為勁叻,去年第一round 面試後已被DBS 和SPCCPS 取錄( ...
未聽過可以skip second interview... 可能我見識少

引用:朋友說他朋友兒子(first+name+start+with+

原帖由 Mayandrew 於 12-11-23 發表
朋友說他朋友兒子(first name start with "M"),因為勁叻,去年第一round 面試後已被DBS 和SPCCPS 取錄( ...
小朋友一定叫 Mighty!

littlepang_lau    發表於 12-11-25 23:55

viscattery 發表於 12-11-23 20:22
未聽過可以skip second interview... 可能我見識少
有我陪你,我識朋友兒子得 "名校大滿貫" 都要 DBS 2nd round,他是舊生。
‹ 上一主題|下一主題