用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 成功考入SFA
go

成功考入SFA [複製鏈接]

你好!

本人小孩剛成功考入SFA想請教你們已入讀的媽咪以下幾個問題希望你能回笞我, 謝謝。

1/ SFA女生的中學派位這幾年好嗎?多數考/派那間中學?

2/ 你小朋友(大部分)讀得開心嗎? 乖嗎?

3/ 每天有幾多樣功課? 假期會更加多嗎?

4/ 學校的老師整體有愛心嗎?

5/ 學費hk$2950/月直嗎? 請問交10 or 12個月?

6/ 每日放學後學生(大部分)還需要在出面上補習班嗎?

7/ 學校的課外活動安排好嗎? 選擇多元化及價錢合理?

謝謝, 心急媽咪上!

4    0    0    0

回覆:成功考入SFA

求解答小女,也是今年錄取的,望SFA大家庭有關家長解答

派位在網站已有的

我都想知呀, 有無人俾d意見我地呀!
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~!

1)可在學校網頁看到
2)開心, 乖, 只有極小較"活躍"
3)3-5樣不等(在學校做咗d先,放學後好輕鬆), 假期功課只多少少
4)有, 有些會嚴厲些
5)因人而已, 我覺得合理, 交10個月(9月-6月)
6)學生會個別因某些科去補習
7)學校每cycle day3 最後2堂係ECA , 另外weekday課後, Sat. 都有課外活動可供選擇, 都算多元化和價錢都算合理 (可參考學校網頁)

希望答覆可以幫到你!

喵媽  thank you!!  發表於 12-11-23 14:54
gifthoney  Agree!  發表於 12-11-21 11:05

回復 leungkit1005 的帖子

謝謝回覆

回覆:leungkit1005 的帖子

agree

引用:1)可在學校網頁看到2)開心,+乖,+只有極小較

原帖由 leungkit1005 於 12-11-21 發表
補充一點没有外間所講的多功課多測驗,相比某些津校少

comemon999    發表於 12-11-26 20:09
WongWong  Agree  發表於 12-11-21 23:31
gifthoney  Agree!  發表於 12-11-21 11:05

THANKS cherry_bb & leungkit1005

比油天少好多!

多謝各位分享!大仔後面仲有2個細佬跟尾,我仲擔心功課會唔會太多驚搞唔掂3個

SFA 功課量絕對正常,唔計改正,一般3至5樣.而最近有一樣 網上homework,分中英數,要求一個月一科做十份,有progress chart有升level。亞仔當玩咁,好熱心做這些额外功課。

請問大班教學, 4x人, 小朋友學習是否一樣無問題??

4O人都學到,我們细個都係4O人一班。只要個人留心就得,你看九龍塘同宣道一樣大班就明白。不過,我都鍾意25人一班,照顧好..。如大班變小班,學费 $2950*40学生/30学生,學費可能要$3933一個月。

ms.giggle 發表於 12-11-22 01:04
SFA 功課量絕對正常,唔計改正,一般3至5樣.而最近有一樣 網上homework,分中英數,要求一個月一科做十份, ...

唔知點解人人覺得SFA功課量吃力...聽落都OK ar!!

我都問左老公朋友個女,讀緊,都話4-6樣功課,比好多津小 小好多功課!但都係唔明點解我身邊都有唔少人唔敢報,講到“好恐佈!“

引用:我都問左老公朋友個女,讀緊,都話4-6樣功

原帖由 awowo 於 12-11-23 發表
我都問左老公朋友個女,讀緊,都話4-6樣功課,比好多津小 小好多功課!但都係唔明點解我身邊都有唔少人唔敢 ...
Popular 嘅學校唔知點解傳聞係比較多.

我惗可能高小功課多掛,不過高小如果少功課我仲驚。總之,以SFA小一同真他小一比,我覺得功課量唔多...改了3測3考都好好。

各學校都有唔同方法谷学生:

1) 功課多...有部分津校俾好多功課 好多評估同考試,以功課量操fit 學生。so far SFA小一課程唔多功課。

2) 教得深... SFA 教深英一年,數半年。 可能会有人認為学校教得深係谷。但一定有学生正需要教深了的学校...interview is a matching game..。

3)教得快... SFA学生水平相近,差異少,所以可以教得爽些。這也可之後能是傳譯為谷的原因。

4) 事必要玩... 有D學校谷你一定要參加一音樂同一体育。这也是谷,不過SFA這方面好自由... 課外活動都不少,隨你参加,唔難抽 。

gifthoney  100% agree!!  發表於 12-11-24 09:06
‹ 上一主題|下一主題