用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 參觀輕度學校感想
go

參觀輕度學校感想 [複製鏈接]

我上星期參觀0左間輕度學校
0的小朋友個個都好有禮貌,見到我們家長經過都主動打招呼
學校支援真係好充足,
各種訓練支援計劃加埋約8大項目
老師好有愛心,經驗
仲安排0左學生給我們簡單介紹學校和表現樂器給我們家長看
我覺得他們都好叻........個個都可以發展自己長處

學校給我們選校心得就係

"他的需要,就是你的選擇"

2    0    0    0

請問係邊間呀?

我地係咪參觀了同一間TKO? 我老公都有去...我地也選擇了比囡囡讀.  

回覆:apple~y 的帖子

邊間?

回覆:參觀輕度學校感想

Which school, could u pm or post in here?

回覆:apple~y 的帖子

可以PM是那一間嗎?
是否開放日?
如何可以參觀?

回復 wingwing2009 的帖子

係呀翠林村那間
有無參加"人人都有IEP"計劃
你囡囡出年畢業??

回復 TRF北村 的帖子

係翠林村那間
s位中心安排參觀

我之前都有參觀過呢間呀, 不過覺得佢地好似比較催谷... ....

參觀當日有家長同我講, 呢間學校只係收一d叻既學生(雖然我唔知點解學校可以有機會選擇學生)......

不過當日學校安排左好多學生既表演比我地睇, 又講野, 又音樂, 又體操咁... .... ...

但係因為我地唔係住響果區, 最終都係冇選擇到呢間.

回復 fongbau 的帖子

我只係參觀,始終唔係讀緊
真實情況都唔係太知道

但係參觀當日比我想像中輕度小朋友,又真係幾叻,唔差

不過簡介會當日,學校都有show一些數字給我們看
好似全校學生智能分部,如果我無記錯好似8個係有限智能,約百幾個係輕度
約3十幾個係輕中度
校長一再強調未試過小朋友跟不上要求轉中度學校,或要求小朋友食藥
多數係家長想小朋友食藥,
小朋友跟不上好似主流小學有輔度班幫助輕中度學生

我想問0下順利村0個間,你覺得如何
因我之前有事無去參觀

apple~y 發表於 12-12-12 14:02

係呀翠林村那間

我囡囡出年9月入小學....我地諗住比佢讀呢間..老公參觀完都話幾好.  囡囡做左評估, 主要係語言同專注力差...

想問下囡囡成日都有遊魂情況, 係咪可以睇醫生, 有藥食可以改善?  

點解有限智能會讀輕度? 唔係讀主流融合?

其實係唔係盡量都唔好食藥呀? 阿女情況真係咁差?

回復 pocoyo123 的帖子

而家主流既課程真係唔係人咁品, 我上年去參觀特殊學校, 都發現有好多好多回流生.

佢地好多時都係捱過左小一小二, 一上到小三就頂唔順, 有好多情緒行為問題.

醒目開學勳章

pocoyo123 發表於 12-12-13 22:19
點解有限智能會讀輕度? 唔係讀主流融合?

我估可能係曾經讀過主流, 但最後始終適應唔到, 所以轉入特殊小學.

醒目開學勳章

apple~y 發表於 12-12-13 14:26
回復 fongbau 的帖子

我只係參觀,始終唔係讀緊

我時不時撞到佢哋放學, 一齊搭小巴或巴士, 佢哋好有禮貌, 好守規矩, 有啲望落去好正常架, 講嘢有文有路咁. 我老公好疑惑咁問我佢哋真係有特殊需要架?

回復 pinkdoll 的帖子

你真係講中0左我心中所想,見到個個都唔差
唔覺似輕度,係咪現在要求高0左??
間學校時時出去唔同地方表現,比小朋友多些接觸社區
唔知係咪間間輕度都係0甘?

你0地有無參觀順利村那間呀??

我仔仔都有遊魂,ot就加SI堂比我仔仔上,另外出面針灸
現在定好多

回復 pocoyo123 的帖子

好似係s位,我見好多a仔智能ok
不過因為情緒,行為問題比較多,
都會選輕度學校

回復 apple~y 的帖子

而家出面D學校競爭咁大, D學校咁催谷, 正常小朋友能力弱少少都好難應付啦,

何況我地D仔係有特殊既需要. 所以近年有好多有限智能 & 中下智能既唉邊學生回流番去

特殊學校, 於是乎搞到輕度既水準又提高哂.....其實都唔知係好事定壞.........

我只係想阿仔可以開心舒暢愉快地學習~~~
‹ 上一主題|下一主題