用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上到中學好似冇嘜點教書 !
go

上到中學好似冇嘜點教書 ! [複製鏈接]

我覺得上到中學好似冇嘜點教書 !

好似科科都要跟 或者出外補習 !

你唔理就50分, 你督促吓佢, 就有70分. 但都中學生, 好想放手, 但又唔想睇住佢死 !  真矛盾及無奈 !
   0    0    0    0

你督促吓佢, 就有70分, 我個連溫都唔肯溫, 可能佢想我唔理佢. 我更加唔可以放手.

kilykilyk  加油!  發表於 12-11-21 12:47
142526  妳唔好甘消極啦.  發表於 12-11-20 16:44

overview, 你講緊我嘅心聲,初初重諗住升中後,可以放手俾佢自己嚟,但原來睇少眼都唔得,再加上個囡開始反叛,有自己思想. 小學都仲話可以話下,依家重要客客氣氣...

betsymak99  me too.  發表於 12-11-20 16:15

中學生只可以朋友識講一句就算,提多句都話你煩

只可做朋友,不可做父母的世界黎

Jackieson  agree  發表於 12-11-21 08:41

佢而家倒轉黎話番我!我又唔想同佢嘈,好似佢係阿媽,我係佢仔甘.
而家叫佢做功課要好客氣,叫佢溫習要.....愚公移山.

回覆:142526 的帖子

係啦,我其實都接受唔到個仔少少野就話煩。就算做佢朋友都唔係一定要就晒佢呀嗎! 佢幾時識得就吓屋企人呢?佢對 佢d 朋友就唔一樣喇。

Jackieson  唉... 我諗佢地唔會識得就吓屋企人架啦,朋友就會   發表於 12-11-21 08:45

引用:佢而家倒轉黎話番我!我又唔想同佢嘈,好似佢

原帖由 142526 於 12-11-20 發表
佢而家倒轉黎話番我!我又唔想同佢嘈,好似佢係阿媽,我係佢仔甘.
而家叫佢做功課要好客氣,叫佢溫習要.....愚 ...
阿仔昨晚都話呀!

佢話我什麽都退,不如退學唔讀啦!(因我想佢退多一樣課外活動)

又話我經常講某句說話。

Meikin  可能佢覺得你用佢心愛的課外活動來威脅佢呢.  發表於 12-11-20 23:15
lillymarie  佢係咪因為你退佢的課外活動唔開心呀?  發表於 12-11-20 19:02

總之就受氣。促佢温書就話識晒,咁考完唔識就賴出得深,大把藉口。

d細路話我地成日俄佢,佢地何嘗未有係個講來講去都係個幾句.

杰杰媽媽  哈哈.............我仔一話我煩,我就會話返佢有冇第2句講呀  跟住佢就冇聲出  發表於 12-11-20 22:39

回復 hw1115 的帖子

illymarie  佢係咪因為你退佢的課外活動唔開心呀?

>>>>>>>> I only suggest to him, not any action.

中學課文俾小學多好多, 上堂老師主要講重點, 或講些與課文有關的題外話, 唔可以好似小學咁逐行逐段同你跟, 所以小朋友一係要預課, 要不然上堂就要留心, 自己抄筆記, 教完後及做功課前要自己睇課文, 真係要自動自覺架.

因人而異啦, 但一般而言, 我覺得中一重未可以立刻放手, 尤其正值孩子反叛期, 好多時易放難收.

去年我大仔中一, 我都跟咗成年, 今年中二開學以來, 樂見他各方面(e.g.自律自覺, 記性, 時間分配)都有進步, 我才慢慢放手少少, 重未放晒, 若進展順利, 期待明年可以真正放手, 好等我抽時間跟明年升中的細仔.

Meikin 發表於 12-11-20 23:03
中學課文俾小學多好多, 上堂老師主要講重點, 或講些與課文有關的題外話, 唔可以好似小學咁逐行逐段同你跟,  ...
我預計呢三年都要做"嫦娥“,因中三嗰年好重要,睇成績黎分科!

Meikin  自從做咗阿媽後, 我已經變身"常哦"好多年.  想當年自己做學生時, 阿媽哦自己都好怕, 但估唔到自己而家竟然哦得重勁過自己阿媽當年.........  發表於 12-11-21 08:54

嗯, 又係喎, 要睇中三成績分科喎.  咁下年我咪重未可以甩身, 還要以一敵二 (中一細仔+中三大仔)?諗起都灰灰地添.:

Jackieson  係呀, 升中既野真係幾煩架, 不過你有經驗, 會好好多.  發表於 12-11-21 11:26

Meikin 發表於 12-11-20 23:10
因人而異啦, 但一般而言, 我覺得中一重未可以立刻放手, 尤其正值孩子反叛期, 好多時易放難收.

去年我大仔 ...

如果大仔今年各方面都有進步, 不如試吓放手, 趁而家抽時間跟吓明年升中的細仔的第一次呈分試. 因為下年大仔中三試的成績決定中四選科都幾重要, 再加上要照顧細仔小六的兩次呈分試, 選校, interview等等一齊黎的話, 都咪話唔煩!

Meikin  Thanks for your advice.  諗起細仔嚟緊要攪架事項, 我都好煩.........  發表於 12-11-21 11:18

misslololo 發表於 12-11-21 09:16
我以前係中學老師,都好明白家長o既心情,又了解到小朋友點解會覺得家長煩。
正確 d o黎講,都唔可以再叫佢 ...

請教面對青少年的種種不良行為(從父母的觀點出發)包括:機不離手/寧願睡覺也不溫習/經常不合格,但又表示明白課程內容,只是疏於溫習或做練習,不過思想明白,行動依舊/對父母態度惡劣,無禮貌/粗言穢語/界手/拍拖/網絡亂交友.....等等, 父母應如何應對?

謝謝!

florencelau  深同感受,不知如何幫助她.  發表於 12-11-21 18:39
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

overview 發表於 12-11-20 12:56
我覺得上到中學好似冇嘜點教書 !

好似科科都要跟 或者出外補習 !

我仔中二喇!但都不能完全放手,因他總係有錯漏,一定要提點,
佢都很落意我提點他,他也很明白我提點佢對佢有益無害,暫時無聽佢話我煩。
真係要睇性格,我仔佢就比較粗心大意,唔提佢真係唔掂..

父母可以多問佢女o既感受,如「今日 返學開唔開心呀? / 上堂有冇開心事發 生呀?」而唔好問「有咩功課呀? 有冇 比人罰呀今日?」等機械式的問題。 而父母亦唔洗樣樣功課跟足,不過可以 間唔中講一兩句「有咩唔明可以問媽咪 wo,我好勁ga~」輕鬆d ...~~~

-----------------------------
呢 d對白我成日都講。。。只係到見佢太得閒既時候就提下佢 呢幾日有冇 test! 咁樣其實佢已經知我想佢得閒得制就溫下書。

我覺得要教孩子, 不是只教書, 是教讀書技巧,  記得以前自己讀預科成績唔好,   但經己日温夜温, 但都係唔合格.    原來到我長大後, 才發覺温習不是一打開本書就温.  要有每課重點, 有條理有策略. 埋頭死温係無用ga...我就是過來人.
‹ 上一主題|下一主題