用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.Cat vs 德望
go

St.Cat vs 德望 [複製鏈接]

0    0    0    0

考到德望,十五年內唔駛再煩升學問題。龍校嘛
考到St. Cat,三年後又要再攪升小一,升中一
考到St. Cat 的,有些都會重讀K1跳船去德望
似乎你個升學策略

kufubaby  留意升小不是100%, 但點都叫有優勢  發表於 12-11-19 14:09

德望好, 不過要學校都唔平.

我家姐個大女係由sc插班德望,小學收返去抽獎入咗maryknoll, 大女而加P2, 細女k3,我家姐un un腳等自行出result. 我唔知今年GH改咗收咗唔可以大抽獎喎, 咁我識既朋友由SC轉去GH(現在係K2同K3)咁個如意算盤打唔響. 不過如果一心一意上德望其實都無問題, 8成人可以上小學都好過係大海搵小學.  

kufubaby  留意升小不是100%, 但點都叫有優勢

簡介會話有8成
我估2成係考第尾嗰啲....

cycream 發表於 12-11-19 14:11
呢個年代入德望穩陣, 眼見k2由sc插班入德望大有人在. 德望幼稚園有7或8成(唔sure)入返小學部, 德望係私小,  ...
好策略,今個星期搏一搏都抵。

cycream  good luck!  發表於 12-11-19 17:40

回覆:St.Cat vs 德望

This is my situation last year, I chose GH finally, but the sequence of offering is St. Cat first, then u have to pay deposit first and wait for GH offer then write withdraw letter to St. Cat to release the offer. One correction is that since this year policy changed, once patent accept the P1 offer, the kid no longer can do lucky draw.

引用:Quote:kufubaby++留意升小不是100%,+但點都

原帖由 lovecupid 於 12-11-19 發表
我們無考試所以無考第尾呢回事喎

引用:+本帖最後由+cycream+於+12-11-19+14:11+編

原帖由 cycream 於 12-11-19 發表
但以我所見插班生絕不多喎,來來去去都係果堆同學,有的話也只可能極小數,5個内,所以不是插班大有人在喎

一於考咗先至講!!!

回復 Confident 的帖子

請問下如果K3無考試, 學校會怎樣評分學生能否升讀GH小學?

引用:回復+Confident+的帖子 請問下如果K3無考

原帖由 babyfei 於 12-11-19 發表
其實我也不知道,家長會時話叫家長不用太擔心,太好動的小朋友就可能不太適合,到底係點我都答唔到,我都等緊明早派彩,到時可能明朗些小

我中小學都是同一天主教學校,很相信天主教學校是比較講人情味,是十多年的經驗,哈哈。

話是話,校長說大約8成升德小,是否她們定此上限,或是最終有8成德幼升德小?  (即扣除了自己自動轉校的學生),因此終有些人會抽到心誼津校或其他原因而放棄入德小。

我覺得, 如果心儀德望小學的就當然選德望幼稚園, 雖然不是百份百, 但起碼機會比讀St Cat 後小一考入去大好多好多. 當好大機會可以入心儀小學,就唔使幼稚園咁谷啦。

但如果只得15分想大抽獎抽如St Mary, Maryknoll 等津小 (唔係講自行, 係大抽獎) , 咁入了德望幼稚園又有小一offer 就唔可以抽啦(又或者要先放棄德望小一offer 先再去抽, 咁我覺得冇幾多人到時有膽咁做).   即係如選 德望幼稚園又只得15分的人就要放棄升好好的津校的機會,即小學要一交學費。  

Confident 發表於 12-11-19 23:13
其實我也不知道,家長會時話叫家長不用太擔心,太好動的小朋友就可能不太適合,到底係點我都答唔到,我都等 ...

想問德望幼稚園學生升德望小一時,使唔使再同街外人一樣interview 架?定係小學會到幼稚園為學生做assessment? 一話係學校跟據平日在幼稚園的表現offer P1 位?

回復 cycream 的帖子

好似GH是沒再有大抽獎喎!!!!!!!

回覆:mickichan 的帖子

是,下年將取消大抽獎!k3頭通知收或不收

‹ 上一主題|下一主題