用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013 升中(屯門)討論區
樓主: shirley329
go

2013 升中(屯門)討論區   [複製鏈接]

回復 shirley329 的帖子

個人觀感,馬可賓是一間很努力的中學,也很得家長歡迎,曾在自行收表四百多份,而亦盡力打造英語環境,但由只有十五年的校齡,很難和兩所歷史悠久的英文官中比較,但如果說到學校的活力,理想和升值,則有目共睹。

antia  我女果年係7百幾!  發表於 12-11-29 12:06

yschau 發表於 12-11-25 21:17
應該是中英數常的比重影響

如果計中英數, 就更奇怪, 因為B同學在第二次呈分試嘅中文科只剛好合格. 分數相差很遠. 而學校回答話這是在一個複雜機制下計出來嘅名次. 真係諗唔明

shirley329 發表於 12-11-25 18:49
我個人較為蠢d,咁馬可賓是否屯門區第五間好的英中,跟住就是屯官及南屯官? ...

唔好將馬可賓說成第5間,始終學校歷史較短,妨且人人心目中的排名不同.

屯門區除4大之外,有幾間英中都是家長熱門的選擇,例如譚中,馬中,田中,反而兩間屯官近年成績及收生質素有下滑之勢.
我會將南屯官和屯官放於4大及3間升level英中之後.

hkangel89  AGREE  發表於 12-11-26 11:09
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

馬可賓同lkk 同Plkcc 爭兩班,分別是類似將循道同St Joe / LS 比。

如果我的小朋友是band 1生,我一定會以整體公開試成績作考慮,只看以下首屆文憑試成績,高低立現:

梁球鋸        百週年        董玉娣        陳瑞芝        馬可賓
英文4以上 70.10%        79.50%        69.60%        70.40%        25.00%
中文4以上 66.10%        67.20%        65.20%        72.10%        48.00%
數學4以上 76.40%        82.10%        76.10%        70.40%        47.00%
通識4以下 73.60%        85.60%        69.00%        87.20%    沒有提供資料       

antia  咁又唔駛失望咁嚴重, 我女果介開始已是收band one 生.........我想真正的數目要2年後才顯明!  發表於 12-11-29 12:09
sumheima  馬中今年的DSE英文成績的確強差人意,當時仍是中中,學生英語能力不足,希望未來有改進.  發表於 12-11-26 17:32
hkangel89  馬可賓不斷打造英語教學環境,這樣的英文成績,令人有些失望。  發表於 12-11-26 11:09

哇! 真係多謝hkrc回覆, 一見幾間成繢真是明白了相差咁多 咁真是要了解清楚中學公開試成績.

羅馬並不是一日建成,有決心,也都要收到成績好的學生才行。

mirage 發表於 12-11-26 11:28
羅馬並不是一日建成,有決心,也都要收到成績好的學生才行。

同意你的見解!
另外,我相信於公開試能有如此佳績的學校,一定會比較催谷,因此小朋友能否適應接受在催谷環境下上學亦是考量重點,畢竟有6年的中學生活!

回復 shirley329 的帖子

是否最TOP不是最重要,關鍵反而是學校有否告知小朋友是否肯定B1生,因今年屯門B1位較B1生多,中央派位中獎機會大了,當然在自行時要選兩間派了也不會後悔而且喜歡的中學,勿退而求其次。

hkrc 發表於 12-11-26 09:36
如果我的小朋友是band 1生,我一定會以整體公開試成績作考慮,只看以下首屆文憑試成績,高低立現:

梁球 ...

將馬可賓和屯門四大天王比,當然成績有很大差距,因為2012年考DSE的學生是2006年的中一學生.馬可賓只有拾多年歷史,在2010年才開始微調英中.四大天王是30多年的地區名校,傳統英中.但不是間間傳統英中都能保持優勢,例如屯官今年DSE成績還不如其餘3間新微調英中,劉金龍在2011年未減中一至4班前,收BAND 1學生比例不足,要開一班中文班.我說這些不是要說其他學校的不是,只是想實事求事.妨且選中學是否單以學校的成績來決定所有呢?前人的好成績不代表自己的兒女進入了便自動變得優秀;而且不是所有band 1學生都適合入讀成績要求高,較谷的學校.

每個區都有一線和二線英中,各人都有心儀的中學;而且無人擔保今天的一線和明日的二線學校,將來位置有互換的可能,畢竟今年只是首屆文憑試.

redkoni  所言甚是!  由其是這句:前人的好成績不代表自己的兒女進入了便自動變得優秀,也是我的心底話,懂得審時度勢還須量力而為。  發表於 12-11-27 07:44
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

我想問如果要入4大天王,他們收生要求是怎樣?因小兒所讀的小學沒有联係的中学,但看学校升中的資料時,又沒有寫明小朋友升了哪些中学。

如果比我排,我會將馬可第排第七,排係四大天王及謤中、田中之後!對於呢幾間「大阿哥」黎講,馬可賓只不過係小朋友,用四大同佢作比較,太唔公平了!今年文憑試既學生,當年升中時只不過係B2尾或B3既學生,成績點可能同當年已經係B1頭既學生比較?但短短14年歷史,由一間B3學校晋身為B1英中,雖然未去到B1a,但學校當中既努力及為學生付出既心血,實在不能忽視!當然,如果成績一直係B1頭既同學,梗係揀返四大啦,但如果差d既,比你好彩入到四大又如何?佢哋要求咁高,讀唔讀得掂係大個好大既問題,我亦聽朋友講過四大會係高中時要求成績未達標既學生自動離校,以我所知,有一間區內B2學校就專門接收其中一間四大既「棄將」,所以我好認同上面會員所講既,揀學校除左考慮學校既公開試成績之外,最緊要仲係睇返自己小朋友係咪可以應付得到及可承受既壓力,因為選校既係家長,但讀既係小朋友,盲目追求名校而忽略小朋友既能力,只會害左佢!
以上只係我既愚見!

sumheima  agree.  發表於 12-11-29 13:49

四天王中,lkk 是較為全面的中學,不是只谷成績,成績中上但有其他talent 可一試。Plkcc 應最看重成績,如果小學程度不高就算全級頭十名,要打聽考得前過你的同學有多少自行去,以免級成績好同學比下去。

THX,不過好難打聽到,個個都好口密,尤其我是在職媽媽,唉!

每間中學自行收生只有四五十位、,所以一定選d最top 的。因此多選全级考試頭一二名或有特别專長的學!

要補充lkk 雖看其他,但你冇全級十幾都唔好放自行。如果我在屯門大班而又成績谷的小學考頭三名,我自行可一定放一間九龍區傳統英中一搏。

大家知面試的模式?謝謝

其實大家在選校時也要考慮小朋友的能力和性格,生活六年的地方,如果不喜歡或太辛苦,小孩子便受苦了,不要一廂情願是為他好而強人所難。過來人心聲。

12月有很多中學升中講座,各家長有時間可帶同小明友參加.因有些學校會講面試要求及形式.

sumheima 發表於 12-11-26 01:12
唔好將馬可賓說成第5間,始終學校歷史較短,妨且人人心目中的排名不同.

屯門區除4大之外,有幾間英中都是家 ...

咁請問譚中係咪B1呢? 因為佢係中中, 又有人話佢係B2! Thanks!
‹ 上一主題|下一主題