用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013 升中(屯門)討論區
go

2013 升中(屯門)討論區   [複製鏈接]

已考完兩次呈分試,而家開始忙參觀中學。請問有沒有屯門中學排位?
   9    0    0    0

回覆:2013 升中(屯門)討論區

我都想知,今日我女小學請左屯門天主教中學既校長做講座,好似幾好0廿,有無jm知屯天係band幾呀?

hkangel89  AGREE  B2頭  發表於 12-11-24 17:25
sumheima  band 2 頭  發表於 12-11-24 01:27

引用:我都想知,今日我女小學請左屯門天主教中學

原帖由 eyan 於 12-11-24 發表
我都想知,今日我女小學請左屯門天主教中學既校長做講座,好似幾好0廿,有無jm知屯天係band幾呀?

...
Band 2

Band 1Alkcc ,lkk. Band  1b: tyt , csc, tpy. Band 1c:two government school , Ma ho tung .

引用:Band+1Alkcc+,lkk.+Band++1b:+tyt+,+csc,+t

原帖由 mirage 於 12-11-24 發表
Band 1Alkcc ,lkk. Band  1b: tyt , csc, tpy. Band 1c:two government school , Ma ho tung .
How about TKP & LKL

如困以成績及運動計,董玉娣的成績,應該是B1A,有LINK看

http://www.plktytc.edu.hk/doc/201210/dse2.pdf

劉金龍近年成績似不及當年,但始終是英中,喜歡讀女校的,不妨一試,因自行及大抽獎機會比其他英中高。田家炳則經常在B1和B2之間。有時好些,有時差些。
是否提少了百週年,應是B1。另外,請問LKK是指哪中學?

kilykilyk  百週年是b1A  發表於 12-12-2 12:02

以我所知屯門最top 4間英中是: 梁球鋸, 董玉娣, 百週年, 陳瑞芝. 但之後是那幾間就不是太清楚. 請問各位家長有沒有資料?

Plkcc is band one a, tyt is band one b , u ask people in TM which one is better , most will say Plkcc .

梁球鋸, 董玉娣, 百週年, 陳瑞芝屯門人叫他們四大天王,成績分別也不是大得很。如果要分高低,意義不大。
http://www.plkclscmc.edu.hk/newinfo/form6student.asp
不妨拿百週條LINK和之前的董玉娣比較一下,看分別有多大。

hkangel89 發表於 12-11-24 21:28
梁球鋸, 董玉娣, 百週年, 陳瑞芝屯門人叫他們四大天王,成績分別也不是大得很。如果要分高低,意義不大。
h ...

部份高水平中學首屆 DSE 主科四級或以上(%)

Plkcc 是比tyt 高一些,不用置疑。

單以成績Plkcc 是比tyt 高一些,但看整體,我不同意董玉娣只是B1B,我個人的意思兩者相距不是太大,要比較本冇必要,我想很少獲派董玉娣的會大哭大叫、千辛萬苦,要轉去百週的,如看下面這條EK會員的LINK 更多發現。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1
雖然不是最UPDATE,也可能有人不同意,但董玉娣是B1A及和保良百週相距不是太遠的是事實。
也可多看董玉娣一LINK
http://www.plktytc.edu.hk/chiver/news/dse.pdf

因我小朋友成績並不是最top, 所以怕入唔到4大天王中學. 咁其他band one 英中那間好呢?

引用:+本帖最後由+hkangel89+於+12-11-25+08:48+

原帖由 hkangel89 於 12-11-25 發表

單以成績Plkcc 是比tyt 高一些,但看整體,我不同意董玉 ...
嘩,呢2間系好學校嚟㗎!如入到是但一間我一定好開心和滿足!唉!發下夢就可以

馬可賓應不錯,但都幾多人爭。兩間官中都是B1,另外屯天雖然不是B1,但也不錯。其他的學校請其他人給意見吧。
順帶一提,根據數據,今年屯門的B1位與B1學生人數相若,所以雖然減人,但如冇錯配,今年屯門區的學生有福了,入心儀學校機會較去年大。

我個人較為蠢d,咁馬可賓是否屯門區第五間好的英中,跟住就是屯官及南屯官?

請問各位知唔知兩次呈分名次點計. 因為有兩個小朋友, A同學兩次考試都好過B同學, 但老師計出兩次考試呈分名次, 竟然B同學前過A同學幾名. 請問有無人知點解呢? Thanks!

會否加入了平時分或分數比重不同,即中英數叻比你常識叻會有著數。

或者音樂同視藝兩科B比A高掛.

引用:請問各位知唔知兩次呈分名次點計.+因為有兩

原帖由 yinyinBB 於 12-11-25 發表
請問各位知唔知兩次呈分名次點計. 因為有兩個小朋友, A同學兩次考試都好過B同學, 但老師計出兩次考試呈分名 ...
應該是中英數常的比重影響

‹ 上一主題|下一主題