用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問高主教同聖類斯呢2間的分別?邊間好呢? ...
go

請問高主教同聖類斯呢2間的分別?邊間好呢?

如題謝謝謝、、、、

引用:如題謝謝謝、、、、

原帖由 swcon 於 12-11-17 發表
如題謝謝謝、、、、
我都想知有咩分別

聽回來是高好d。有𠆤fd聖accept咗都去扣高最後成功轉去.for info only pls

回覆:laylayman 的帖子

應該高小好D。 高主教中學係好過聖類斯中學、 不過我最後因家住中西區而選擇聖類斯小學。 而且係中西區band1頭中學選擇多、 如仔仔成績好可有效多選擇同機會、 但如成績只是band1尾or band2頭都可继續聖類斯中學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

因為往年SL可以抽獎(聽聞今年好似唔得,唔知真唔真)而高就一路都唔可以
所以,相對上,SL d人心態係backup,收d仔參差少少

而中學,我睇我老公同叔仔(同佢地d同學),相信1x年前應該SL好過高主教!
恐龍家

引用:因為往年SL可以抽獎(聽聞今年好似唔得,唔

原帖由 小曳人 於 12-11-19 發表
謝謝大家分享。睇來兩家各有長短。

小曳人 發表於 12-11-19 06:55
因為往年SL可以抽獎(聽聞今年好似唔得,唔知真唔真)而高就一路都唔可以
所以,相對上,SL d人心態係backup ...
聖類斯副校話可以參加政府派位.. 他說這是我們的權利, 可以為小朋友選擇最合適的學校.. 學校比我感覺是所有都是為學生著想為大前提... 這些都是我到現在都未能在高小感受得到... 我選考高小一來係因為佢有中學, 二來是聽人講它們的學生英文及普通話好好...

引用:Quote:原帖由+swcon+於+12-11-17+發表如題

原帖由 ic07 於 12-11-18 發表
98年政府推母語教學,但成績好的中學可以申請繼續用英文為主要教育語言,高主教是首批獲批的英中,SL要上訴,後幾年才可成為英中。我細個的年代,高記成績已好過SL.

睇您小朋友的集中力同專注力有幾好,

聖類斯一班30人雙班主任, 高主教38人一班

我自己係比較鍾意聖類斯

小曳人 發表於 12-11-19 06:55
所以,相對上,SL d人心態係backup ...

I think so. It was very top long ago (higher than RC). Now is the other way.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=3

樓主,我之前見呢到有一個頗詳細嘅分析,或者可以參考下!

如果心儀聖類斯中學,其實唔一定比錢讀聖類斯小學,讀津校讀得好都會派到,例如聖安多尼小學,每年都有好多人入都聖類斯中學,但高主教書院就未必有咁高機會

I see

其實, 兩間都差不多, 互相比較都比較了好幾十年.
不如看看自己的情況來決定, 可以想想以下三點
1)聖類斯可以參加大抽獎, 高主教不可以.
2)高主教收女生,  聖類斯只有男生
3)上學方便, 近自己居住的地方?

引用:Quote:feiji+發表於+12-11-19+09:52+98年政

原帖由 ha8mo 於 12-11-19 發表
但是聖類斯獲派首三個志願高達95%以上,但高主好似低好多。。。不知系吾系正確?

引用:如果心儀聖類斯中學,其實唔一定比錢讀聖類

原帖由 linglingli 於 12-11-19 發表
呢個系甚麼意思?即邊間難入點?

引用:Quote:原帖由+linglingli+於+12-11-19+發表

原帖由 ic07 於 12-11-19 發表

不嬲都係高記難入啲。

其實, 由這兩間學校直升中學, 中學成績都會好好, 何必比較這一兩寸的長短.