用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 批評一下幼稚園申請安排
樓主: lovecupid
go

批評一下幼稚園申請安排   [複製鏈接]

多人申请的学校如根德园,寄信去拿申请表,面试当日连其他东西一起交,根本就不需要多走两趟,排队面试时间又准确,流程超顺畅,校舍整洁,老师非常nice, 最后即使不accept,我都要給个“赞”。
其他的学校,如果说要排队入表,我都明白,因要确保资料齐全,但若要排队拿表,我真的觉得很“低能”,若非必要,我也不会申请。
反映意见,是讨论区的精神,只要不人身攻击,虚报事实,又有什么不妥呢?

學校都係由人組成,當然會有好有唔好,所以我覺得批評學校都好正常,當然要睇批評的有無道理。
無理取鬧咩都彈就話怪獸姐,但烈日下要家長排成個鐘,又真係好難唔抱怨。
你可以話遊戲規則係咁,為左小朋友幾唔合理都要照做。
但係討論區講幾句總得掛?

lovecupid  Agree ! 所以啱傾就回應,唔啱傾就唔好覆......  發表於 12-11-19 13:29

開得條Thread就係俾個平台大家傾,議事論事
網上討論區,大家身份隱藏,對方係咩人,完全唔知,唔係犯法,就唔駛負責任
所以啱傾就回應,唔啱傾就唔好覆。

多人申请的学校如根德园,寄信去拿申请表,面试当日连其他东西一起交,根本就不需要多走两趟,排队面试时间又准确,流程超顺畅,校舍整洁,老师非常nice, 最后即使不accept,我都要給个“赞”。

呢啲學校咪抵多人去報囉。

教育係要習尊重,不過尊重同埋批判係可以並存呢。

如果等到收生結果之後先講,咪盞有人話唔收收你個仔,你先喺度鬧人。

我最憎寄信, 我寧願親身去. 講完. :;pppp:

引用:我最憎寄信,+我寧願親身去.+講完.+:;pppp:

原帖由 teambuilder 於 12-11-19 發表
都幾同意,好似等封信收唔收都已經夠緊張,仲要唔知邊日寄出邊日收到又唔知有無寄失,如果學校可以好似放榜咁返去睇就好啦!但又會有家長覚得咁嘅安排好不方便

teambuilder 發表於 12-11-19 13:31
我最憎寄信, 我寧願親身去. 講完.

好似银行柜员机,推出的时候,很多人觉得方便,但很多老人家都宁愿在银行排队提款存钱。

所以咪話各有所好囉~~ 我就prefer寄信既, 雖然要填好多回郵信封, 但要親身去交表仲煩.

引用:多人申请的学校如根德园,寄信去拿申请表,

原帖由 猴子爸 於 12-11-19 發表
認同

回覆:批評一下幼稚園申請安排

我也認同樓主所言,學校應與時並進,我當曰都帶住囡囡去排隊,又曬又熱,難道這樣才反映我們好有誠意去讀?

Cry_s_tal 發表於 12-11-19 17:08
我也認同樓主所言,學校應與時並進,我當曰都帶住囡囡去排隊,又曬又熱,難道這樣才反映我們好有誠意去讀? ...

我覺得學校唔似睇誠意,應該睇緊小朋友的忍受力和忍耐力..體格是否強健囉。

好可怕.....學校係咪要暈低幾件,攪出人命先肯去改?

難怪學校是象牙塔...

Diving 發表於 12-11-19 10:18
題外話,民生呢間學校,收你都唔好讀,我交表及考試的學校超過十間,遇到的老師及職員,最差係民生, 由大門至收 ...
好同情各家長大熱天時排長龍攞表, 但如果只因interview嘅安排而斷定一間學校好與壞似乎唔太客觀
以用家角度, 本人及很多民幼家長對學校均有極高評價, 老師有愛心, 有效地訓練小孩自理能力, 小朋友大都有教養,屋企都重視教育, 校舍設施更加無敵, 在bk平台不難找到其他用家正面意見.....
當然每人選擇不同, 可能以上優點對某些家長嚟講未必認同, 但本人絶不後悔兩年前讓小囡入讀民幼, 下年妹妹要考K1, 民幼絶對會係我地嘅首選.....

我完全明白點解要親自交表,試想想一間幼稚園有多少文職人員可以處理到大量申請?更何況是多人申請的學校。

另外,看似簡單的報名表及資料依然會有大量家長填漏、填錯及交漏資料,EVEN 阿女出生日期~

上網當然方便,但某部份家長真的未必懂,網上的安全性比起即場交收那樣較「實在」,自己比較吧!

希望少些批評及投訴的文化~

醒目開學勳章 貢獻勳章

家長們,如果有留意以往嘅討論,大家都知各校” 各有特色” 啦!以我同時處理小一同K1申請嚟睇,其實上面講嘅已經唔算差!應該係話:好普遍!
以小一為例,多數學校要求親身交表,以核對資料 (出世紙及成績表等) ,一係就叫你面試日帶去check,總之就要check!
坦白講,有d KG要求埋信封邊個角要寫application no./ 學生名之類,真係好考家長夠唔夠細心!而交表安排上,我覺得PC較” 擾民” ,要人1個鐘之內去交,但排隊都排咗大半個鐘,咁即係無計時啦?!九龍塘宣小都有類似安排:表格上定明交表日期am,8點至12點,家長大可早d去排隊交,唔駛請假嘛!
但講到底,佢要你點,你都要跟架啦!唔駛勞氣~
恐龍家

回復 Diving 的帖子

民生真係唔適合你小朋友啦,但係就好適合我囡囡咯, 我大女唔鍾意放假嫁, 因為放假無得見老師喎, 佢話每日返學同放學都要會同班主任擁抱先開心喎....

我覺得咁睇:喺言論自由既社會,你想講咩批評咩都冇問題,但用詞唔好過激,或者有意無意間用相或暗示咗你講果間學校出嚟就唔係幾好,因為讀緊既家長就會有異議,甚至乎演變成罵戰!而且能夠喺度表達不滿既家長,係咪可以將意見反映俾學校知呢?既然你有好提意,又有時間上嚟八吓人地點回應既,倒不如花少少時間轉達俾學校知,等佢地可以改善唔係更好咩?豈碼令到下年既家長可以受惠嘛!難道果間學校唔係你杯茶就有種一於少理,覺得關我咩事呀,廢是教精佢既心態?咁同一d市民淨係識喺度鬧政府,但又唔會企出嚟做d野既人有咩分別呢?

至於報名手續我都好認同可以簡化d,咁就可方便更多人,但唔可以排除有人屋企冇電腦啦,或者有人唔識用嘛!不過科技發達有時又會令人變得懶咗,樣樣都想上網搞掂,足不出戶就最好!有時我反而喜歡親力親為,我亦見唔少學校係郵寄交表或用箱放資料就算,到最後一樣有家長話點解寄咗都收唔到,點解明明放低咗資料又話冇,其實每種方法都係有好有唔好,都唔需要太在意!如果學校真係堅持唔理家長反映既意見,咁就唯有揀你認為合適既嚟讀囉,最怕係又要鬧又要受既家長啫!

我完全明白點解要親自交表,試想想一間幼稚園有多少文職人員可以處理到大量申請?更何況是多人申請的學校。

即係一間幼稚園文員少,所以就安排親自交表?咁對少文員的學校有咩好處?

另外,看似簡單的報名表及資料依然會有大量家長填漏、填錯及交漏資料,EVEN 阿女出生日期~

好多學校都會在回郵信件都會叫家長加埋補交補填資料,面試當日再攪,有咩問題?
如果家長本人甩甩漏漏,粗心大意,會教過咩小朋友出嚟?咪又係甩甩漏漏囉,學校最怕人甩甩漏漏的家長,學校仲點會收?

上網當然方便,但某部份家長真的未必懂,網上的安全性比起即場交收那樣較「實在」,自己比較吧!

無人反對學校取消親身交表,只係可唔可以喺親身交表以外提供更快捷方便校方同家長的方法啫,我識電腦咪用電腦交,郵寄都可以。其他人唔識咪親手交囉,咁已經分流好多家長啦,至少排隊條龍唔駛咁長啦

希望少些批評及投訴的文化~

「批評」及「投訴」都要睇講出來的事有冇Point 同合情合理。唔駛咁「河蟹」同「維穩」掛?發聲平台啫。如果我係唔啱,係冇Point,早就比幾十人一面倒剷死啦。點會討論到有人「贊成」有人「反對」呀?即係事件本身好有爭議性同值得討論的地方啦,係咪呀?咁就唔係「批評及投訴的文化」啦!而係「議事論事」啦。何必咁燥呢?

我講咗幾次「啱傾就傾多句」。又唔係要強逼某一方「講服」和「屈從」對方。咁先叫言論自由和開放囉。

小曳人 發表於 12-11-19 17:25
家長們,如果有留意以往嘅討論,大家都知各校” 各有特色” 啦!以我同時處理小一同K1申請嚟睇,其實上面講 ...

一直都無人話「民幼」唔好,老師有愛心我都親眼見過,仲日日見添。只係講緊交表安排唔好啫。

回覆:lovecupid 的帖子

同意Lovecupid提出意見,有批判才有進步。現今科技咁發達,明知自己係龍校,其實也應該想些便民的方法,方便校方職員方便家長。

一間效率高而又以人為本, 以客為主的學校, 一定會予人方便, 盡量減少為申請人帶來煩惱或不便. 但仍有學校不顧申請人的利益, 要折磨人, 主要原因有兩個. 一是做勢, 多人排隊自然做出多人爭的現象, 好多地產商都會用這條橋. 二是學校無能, 想不到更好的方法去處理問題. 如果尚有其他原因, 歡迎提出.

介紹間好嘢比大家,唔駛排隊攞表同交表,又冇限期交表,新假婆國際啦,最緊要記住交3千報名費就得,十分方便。
‹ 上一主題|下一主題