用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 批評一下幼稚園申請安排
樓主: lovecupid
go

批評一下幼稚園申請安排   [複製鏈接]

回覆:批評一下幼稚園申請安排

反映意見啫,
唔like「最憎」,「低能」呢啲字眼。

amywon 發表於 12-11-17 19:38
我不同意閣所有高見,每間學校各有各行政制度,如果有咁多不滿你可以唔報。請問有那一間學校及哂你(何車) ...

雖然我都唔鍾意限量派表,但係易地而處,如果學校認為只有能力處理這一定數量的申請,於是便限量派表…如果我係該校員工,我可能會好鍾意這間學校,老師、員工都有自己家庭和私人時間。正所謂一個銀仔有兩面,唔好話我幫人揾藉口,多點易地而處!贊成之前所講,不認同該校的行政或教學方法就唔好報。亦明白點解而家面試/問卷咁鍾意問家校合作或為何選擇該校…不喜勿插…

咩都唔講,夠吉屎出呢個POST,已經唔簡單!!
有D 野,大家沒有說出口,但心入面一定有諗過的!

如你說廿九度民生排出門口當日,我朝早都有去,後來先折返,
下午帶把太陽傘才去排,我後面有個大肚媽媽,看見也為她難受,
大家SHARE 一把太陽傘,結果排了一個多小時~~~

從交表過程,簡介會,至面試等安排,都可以令家長多一分了解學校,
是否適合自己,換了我是你的話,若果覺得民生不OK 的話,
就算有OFFER給我小朋友,我都一定會拒絕唔要!
你選人時,人也選你。。。更嚴重咁講,如民生,並唔係只係單單3年~
要好好想清楚!

引用:Quote:原帖由+amywon+於+12-11-18+發表可能

原帖由 sbux 於 12-11-18 發表

引用:+本帖最後由+ms.bead+於+12-11-19+00:45+編

原帖由 ms.bead 於 12-11-18 發表
非常認同!

引用:咩都唔講,夠吉屎出呢個POST,已經唔簡單!

原帖由 hastalavista 於 12-11-18 發表
咩都唔講,夠吉屎出呢個POST,已經唔簡單!!
有D 野,大家沒有說出口,但心入面一定有諗過的!
樓主出e個post明知一定有贊有彈,都咁勇敢去做比到大家舒發下面試情绪值得一贊

回覆:hastalavista 的帖子

同意,大家心照,有誰希望間間學校叫你排幾個鐘頭隊 ,支持樓主見解

我曾經幫小朋友報一間傳統幼稚園,由排隊拎表,排隊交表約面試時間,到明明約好面試時間都要喺校外排多一粒鐘,令我好明白學校安排哩方面仍處於十幾廿年前既人手安排方式。的確我會覺得點解學校真係唔改進一下呢?

我明白哩個係遊戲規則,我唔會要求佢改,因為佢技術或安排上跟唔到就跟唔到。只係畀我印象太保守傳統,令我都預期到小朋友要讀哩間的話將來會有好多行政不便。

amywon 發表於 12-11-18 01:24
可能自小都係在好傳統的中小學就讀,學懂了循規蹈矩,尊師重道呢種模式,但並不代表我無思想無個人主見,但 ...
Like !! 在下都是這一類人,亦希望我的孩子會走同一樣的道路。

國有國法,家有家規,學懂尊重才會有真正的文明。
只用口批評是沒有用的,要用手去建設社會才會進步的。

反過來學循規蹈矩,學尊師重道原來會有人反對的。
難道學道理無用,學歪理才可上位乎?

以上說話如有得罪,請多包涵。

tangotango 發表於 12-11-18 02:48
教育也重視尊重和接納。
如果連家長守規矩都吾肯,點樣身教小朋友守規矩?
如果學校定左規矩,家長帶頭吾去 ...
Tango, 你分析得太好了。

討論區當然要有讚有彈, 傾向任何一邊也不健康。樓主也只是表達意見, 正所謂甲之熊掌、乙之砒霜, 各有所好, 大家和平討論下就可以啦~
我自己覺得, 有些學校係有改進空間, 學校唔想改進, 好有可能係因為根本唔改進都肯定有大把人報名, 所以無謂再增加工作量。

Like 和平討論 !!

lovecupid 發表於 12-11-18 10:38
不要太在意網上討論區人哋講咩...大家身份隱藏,唔知對方係咩人...我出得條題目就預咗有人啱傾有人唔啱傾 ...
題外話,民生呢間學校,收你都唔好讀,我交表及考試的學校超過十間,遇到的老師及職員,最差係民生, 由大門至收表職員,超cool,仲要我叫阿仔同阿姐姐於門口樹蔭下等我都被趕,全校咁嘅culture, 放心去讀嗎?最後,我哋冇撞期都冇去考試,大家真係要用心觀察學校,學校影响小孩很深.

Diving 發表於 12-11-19 10:18
題外話,民生呢間學校,收你都唔好讀,我交表及考試的學校超過十間,遇到的老師及職員,最差係民生, 由大門至收 ...

我地上星期六去面試, 我老婆帶阿女入去面試, 當日有好多童軍當值, 佢覺得o的學生幾有禮貌同親切喎~ 佢仲同其中一個童軍傾計添.

vinik 發表於 12-11-19 10:09
討論區當然要有讚有彈, 傾向任何一邊也不健康。樓主也只是表達意見, 正所謂甲之熊掌、乙之砒霜, 各有所好,  ...

見到其實民生老師都好辛苦,
收表日, 開18~20個COUNTERS,
好似歡樂滿東華打橫一直線接待家長的申請.
另外, 面試當日, 老師都一臉疲態並說: "現在都很晏了! 真不好意思"
安排上, 我們家長說暴曬可憐, 其實老師也為此著疲於奔命....
管理層要這樣做, 是什麼原因, 大家都不用深究吧?!

其實, 只係收表, 交出世紙副本, 30蚊交入數紙/交票,
就可以省卻大量人手及時間.
參考同日轉角街口宣道, 我泊好車只用20秒就完成交表過程.

規則是人定的, 總有好壞, 小朋友未識得分辨, 要他們守規則是必要的.
但是, 有家長向學校提出更好的處事方法建議, 我又看不到有問題啊.
又不是叫大家不去守學校的規則, 這跟自己是否在傳統學校出身,
真的看不到有什麼關係, 加上這是討論區, 各有各意見都很正常呢~~

vinik 發表於 12-11-19 10:54
我地上星期六去面試, 我老婆帶阿女入去面試, 當日有好多童軍當值, 佢覺得o的學生幾有禮貌同親切喎~ 佢仲同 ...
收表的老師都好有禮貌啊! ......
我拎D 文件手腳慢, 佢都叫我唔駛急.....

回覆:yslgirl 的帖子

我好同意!唔通表達下不滿都話唔得?對於要返工的父母黎講,親身拎表/交表都係要刻意請假。講出來都係希望學校可以體諒下,方便下!

引用:我好同意!唔通表達下不滿都話唔得?對於要

原帖由 irenelam100 於 12-11-19 發表
請問交表有無限制一定要家長交表?

引用:Quote:原帖由+irenelam100+於+12-11-19+發

原帖由 amywon 於 12-11-19 發表
請問交表有無限制一定要家長交表?
唉,大家都係比下意見,無謂咁大火藥味,好多父母都要返工,找到人幫就唔駛咁慘,大家都係緊張小朋友,討論下傾下咁,放鬆d啦,香港人^^

‹ 上一主題|下一主題