用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 del....
樓主: tekkulas
go

del....

學習認真唔係錯

引用:Quote:原帖由+ting-ma+於+12-11-18+發表最

原帖由 ScarlettShannon 於 12-11-18 發表
有人覺得間學校位置不就腳,反而我就好鈡意咼,偏D係遠D,但諗真D校舍光猛寧靜空氣都清新D最適合小朋友學習及活動有利也會有弊

上星期六一連見幾間, 我地最開心既只係見到阿囡有進步, in完即刻帶佢去附近公園玩一陣~ 雖然我地都會有緊張, 但畢竟學校收唔收唔係我地可以控制既範圍以內, 平常心就得。我地都見過有o的家長interview玩玩具warm up時, 會將枱上面既玩具拎哂畀自己個仔玩, 但同枱仲有其他小朋友噃!

上星期參觀學校, 阿女玩SIR滑梯, 比一個小朋友打尖(想推開我阿女).. 佢DADDY見到同個小朋友講.. "you are no chinese... 唔好打尖" ..
我聽到真係O晒..
第一..唔識英文就唔好講..教壞小朋友..
第二.. (我諗佢意思係.. 你唔係大6人.. 點解要打人尖??).. 呢句真係歧視.. 同埋標籤左人地.. 唔明點解佢要咁教女?! (一句打尖唔岩既.. 唔係直接了當??!)

del....

del...

[怪獸家長]一詞本來係指那些最鍾意向學校投訴呢樣投訴個樣既家長.呢個詞來源自日本一套電視劇'怪獸家長'. 不過隨住大家自各發揮,家陣[怪獸家長] 已經用來形容過份催谷/唔理小朋友健康成長/投訴多多/自我中心之類既行為.

有興趣可以望吓維基:

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%80%AA%E7%8D%B8%E5%AE%B6%E9%95%B7

引用:[怪獸家長]一詞本來係指那些最鍾意向學校投

原帖由 Christi 於 12-11-19 發表
呢個答案最全面性!

引用:其實間間見完都有人牙刷刷++我都睇下佢地個

原帖由 濼晴 於 12-11-18 發表
其實間間見完都有人牙刷刷  我都睇下佢地個樣係未真係甘勁 識曬又點呀 間間甘多人報  收左你再揚囉  。。。 ...
有D 人可能未有小朋友時都牙擦慣,所以改唔到。。。

引用:上星期參觀學校,+阿女玩SIR滑梯,+比一個小

原帖由 Vijoyce 於 12-11-19 發表
個爸爸咁搞笑

引用:Quote:原帖由+濼晴+於+12-11-18+發表其實間

原帖由 sbux 於 12-11-19 發表
無錯,我識有條友乜都鍾意認叻,乜都要認第一,慣咗口吻

我試過等interview 時玩玩具,女玩緊Lego,有一大箱在面前,佢拎了幾塊在砌,同枱有一個媽媽同一個小朋友,與及枱上除了女女玩緊的Lego 還有數不完的玩具及似Lego 的砌o野玩具,個媽媽同小朋友玩緊其他砌o野玩具及其他玩具。我和老公在看課室內的board (貼了小朋友作品及學緊的英文及普通适字句)了解學校課程,傾了一陣轉頭望o下個女,佢成箱Lego 不見了,就只有手上砌好的幾塊,想再砌已沒有了。再望望,成箱Lego放了在枱的另一邊(應該係那媽媽拎的),但他們並不是在玩Lego,而是在玩另外兩三樣的玩具......我和老公即是的想法是,真係乜人都有,我們不想跟他們做同學

回復 sarubuta 的帖子

又唔駛咁敏感, 整件事其實好平常...

試想想, 如果你女女玩厭左枱上其他類型玩具, 好想玩下Lego, 可惜成張枱只得一箱Lego, 而對面小朋友已經手持幾件Lego並且滿足地左砌右砌; 做家長的, 將箱Lego拉過來讓女女揀幾件, 不算太過分吧, 至於你發現孩子是否在玩Lego, 不太重要.  你知啦, 小朋友專注力有限, 玩下一樣又放低下, 再玩下另一樣又擺埋一面.

須知道Lego對兩三歲孩子的吸引力非一般玩具可比, 而玩Lego 其實不用玩整箱, 有研究話只需幾件Lego已經可以砌出幾萬個組合, 不妨與孩子一起學習同其他人分享及凡事不太介懷, 會開心D!

Twongcw 發表於 12-11-21 00:51
回復 sarubuta 的帖子

又唔駛咁敏感, 整件事其實好平常...

絶對認同要share, 我個point 就係有D家長拎晒D玩具俾自己小朋友唔share, 本身整箱Lego 在前面係枱中間share 的位置(在我個女前面), 我女只係拎左4-5件來砌.  咁大箱Lego我expect 係大家一齊玩, 唔係我個女一個或其他小朋友一個玩晒.  張枱係好大, 可以坐十個八個小朋友但當時只有兩個.  個家家長拎Lego 俾自己小朋友, 有沒有必要將成箱由枱的左面拎到去最右面呢(而佢的小朋友係坐枱的中間),再加上同時間她們是hold 住另外兩三樣玩具在自己手上。