用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 del....
樓主: tekkulas
go

del....

回復 piyohk 的帖子

呢啲叫「有野心,冇智慧」

引用:Quote:tekkulas+發表於+12-11-17+00:22+我

原帖由 Twongcw 於 12-11-17 發表
同意.

怪獸家長有個共通點, 就係無止境追求更多NET教學時間及更深, 更谷的課程, 並看不起顧及幼兒正 ...
認同,好憎d人聽到xx學校就話:嘩,呢間好淺喎,好hea喎! 比賽咩

回覆:怪獸家長緊有一個係左緊!

睇唔起人又真係差d....
真係咁叻,真係咁有錢,應該係學校邀請佢小朋友喇呱.....

BK有好多怪獸家長,唔好咁大聲

引用:BK有好多怪獸家長,唔好咁大聲 +

原帖由 keemic77 於 12-11-17 發表
BK有好多怪獸家長,唔好咁大聲

原來這叫怪獸家長, 那真的Interview見很多啊....好像看BK內的帖子也有存在呢...

啱啱in完民生 同一時間有人一齊出 我家爸爸第一句問我仔好無玩呀 另一個爸爸就問點呀考成點 個亞媽好有自信咁話梗係識啦字母數字 lo亂哂問都識啦咁簡單 亞b一早識啦 係咪呀咁容易 個爸爸話好喇咁好大機會收啦!!首先我覺得好多小朋友都識 唔係你果個特別叻 唔好比小朋友覺得識哂呢d就好勁 同埋呢間都一樣 唔係全部答哂就收 成件事好怪獸 淨係覺得識哂就好叻 無錯 小朋友答哂合作要讚 但唔係最叻係你啦媽媽知道

其實好怕一d家長口講唔緊張小朋友幼稚園讀邊間, 覺得報出名的幼稚園的家長都是怪獸家長, 但就keep住追問人地有無offer, 除左關您x事, 都唔知答您咩好.

我今日都係第一次聽有同學仔的媽媽講直昇機家長
諗深D,我係戰鬥機F22 家長!
哈哈

tekkulas 發表於 12-11-17 00:57
話果間學校吾好,佢又報? 自己小朋友做吾到,話有問題! 自己小朋友面試吾取錄, 話咩標準!………太多了: ...
哈哈, 講得好中呀。

引用:Quote:tekkulas+發表於+12-11-17+00:22+我

原帖由 Twongcw 於 12-11-17 發表
同意.

怪獸家長有個共通點, 就係無止境追求更多NET教學時間及更深, 更谷的課程, 並看不起顧及幼兒正 ...
說得好,同意

回覆:breadbb 的帖子

其實間間見完都有人牙刷刷  我都睇下佢地個樣係未真係甘勁 識曬又點呀 間間甘多人報  收左你再揚囉  。。。三千人收 假設 200 。。。15收一  

收左話佢勁  最憎呢d 家長 好心低調d  la

引用:最怪獸莫過於凡事批評,+簡介會又話人地地方

原帖由 ting-ma 於 12-11-18 發表
最怪獸莫過於凡事批評, 簡介會又話人地地方吊腳,交通不便, 報名又話人地要親身報唔文明, 但自己偏偏又去報 ...
贊成,最好學校在尖沙咀book個ballroom 做簡介會就你好唔好!批評人地學校位置最naive!

del...

del...

大家圍埋一起同老師唱歌仔,圍成一個圈圈,有一個媽咪帶個仔特登坐到我和女女面前,擋在我地視線正中 之后老師滾球,滾到我們呢個方位,都是佢個仔接架,同埋回答老師一個問題。甘算不算係怪獸家長?為了獲得老師對自己個仔的關注,有冇把其他一起面試的小朋友放在眼里??好好彩佢失策啦,呢個part不計分,只係warm up,真是白為個仔爭取甘好個位置了。

還有次面試,有小朋友搶我囡囡玩具,我囡囡大大方方把玩具比佢喇,但個小朋友既家長怎都應該站出來說D咩先算有禮貌吧?但只係身后睇睇就算。。。甘算不算係怪獸家長?佢個仔算好彩的,因老師冇睇到這一幕,不然應該會扣分吧

tekkulas 發表於 12-11-17 00:36
我試過去面試,前面有個媽媽著曬行政look,我個小朋友好哥望住佢,佢木冇表情兇惡樣對待!我心想,做人媽媽 ...

不過真心講句, 我都有時行政人員look (工作需要), 咁同阿仔interview好緊張, 面容"賓"緊, 望落都好兇惡...咁又唔覺得冇母愛喎...

怪獸與否都是一個名,最慘是佢地點身教d小朋友,所有小朋友都是天真無邪的!

del...

del...

del...

del