用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望簡介會
樓主: Littlerachel
go

德望簡介會

係呀,有2nd in,好恐怖!

回覆:德望簡介會

請問除咗second in同埋大部份直升德望小學之外,仲有咩講呀?

其實簡介會真係好簡介嘅會,講吓創校歷史,理念德望 文化,幼稚園生活照片等等加答問環節。勸大家在鑽石 山地鐵站坐的士上去,35蚊內,千祈唔好坐16號小巴, 因為放工時間多人到連小巴龍尾都揾唔到,好混亂。揸 車更要小心,大量警察和黃腳針性抄牌簡介會主持提醒 叫家長開走架車兩次。

Pekkle媽媽 發表於 12-11-16 21:45
簡介會完左有d家長留低問校長問題,有家長追問大概幾成,校長話約80%
原來有得再問呀﹖總之我又問啦!校長有冇講K1會有幾多個位﹖有冇再多講關於second interview既野﹖另外仲有冇講其他野﹖

回覆:德望簡介會

佢哋有冇NET,老師學生比例,上課常用語言等,有冇提及?謝謝。

MrMrsEast  has net teacher, should be about once a week in english. I guess abt 2 mandarin teacher , but I forget how often is mandarin class  發表於 12-11-19 01:09

引用:佢哋有冇NET,老師學生比例,上課常用語言

原帖由 rakui 於 12-11-16 發表
佢哋有冇NET,老師學生比例,上課常用語言等,有冇提及?謝謝。
佢哋有NET,網頁有資料

hi, 請問有無人記得, 最後家長問左一條關於INTERVIEW 既問題
我有一句聽唔清楚, 校監話佢地考既, 到底係"睇"語言能力, 定係"唔睇"語言能力, 之後佢又話語言能力可慢慢培養, 我有D CONFUSED
THANKS

v_vcsl 發表於 12-11-16 22:38
原來有得再問呀﹖總之我又問啦!校長有冇講K1會有幾多個位﹖有冇再多講關於second interview既野﹖另外仲有 ...

係啦! 我都唔知仲有得問呀,有冇人可以share o下除了80%上小學,會後問校長仲問到乜?

tinyjean 發表於 12-11-16 23:56
hi, 請問有無人記得, 最後家長問左一條關於INTERVIEW 既問題
我有一句聽唔清楚, 校監話佢地考既, 到底係"睇 ...

我聽到的是"唔係考語言能力"

前文後理係校監講緊小朋友如果只係識英文去考得唔得,校監話可request以英文作答,會有老師可用英文和小朋友傾計, "唔係考語言能力"....

回復 sarubuta 的帖子

哦, 咁就MAKE SENSE 好多, 唔該晒

其實德望係唔係band1,我估唔到會咁受歡迎喎

佢地公開試成績好好嗎?

Hayhayhay 發表於 12-11-17 00:21
其實德望係唔係band1,我估唔到會咁受歡迎喎

佢地公開試成績好好嗎?

德望一向都係band1

我想問下有second interview嘅意思係全部小朋友都要second interview先有offer? 定係waiting果d要再second interview揀過呢?? thanks ~

引用:我想問下有second+interview嘅意思係全部小

原帖由 mamingyin72 於 12-11-17 發表
我想問下有second interview嘅意思係全部小朋友都要second interview先有offer? 定係waiting果d要再second  ...
佢冇詳細講,但以我理解D係1st in完,揀D啱心水既小朋友出黎2nd in,先再响2nd決定收邊個!

小朋友好難連續兩次有好既水準

Babycheriehk 發表於 12-11-17 01:03
佢冇詳細講,但以我理解D係1st in完,揀D啱心水既小朋友出黎2nd in,先再响2nd決定收邊個!

...

校長冇講明, 佢答緊interview 如何揀小朋友時, 忽然彈了一句會有2nd IN, 時間應在Christmas 之後.  

我聽完都係同Babycheriehk一樣咁理解.  

引用:Quote:Babycheriehk+發表於+12-11-17+01:03

校長話.....見到小朋友「真」的一面.....唔係考能力。
但人哋係女校,我估要斯文大方有禮卦........