用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc/york/德望  大家點選 ? 請給意見 ...
go

sc/york/德望  大家點選 ? 請給意見

我是新手媽媽, 請指教, 謝謝 !

回覆:sc/york/德望  大家點選 ? 請給意見

德望!因為好多SC 學校都係K1入返德望。三年後有德望係手再考其他個心定好多!

GH一條龍唔駛煩....
入得SC考邊間小學都有優勢
相對之下york只係水泡....

GH>SC>York
or
GH=SC>York

醒目開學勳章 貢獻勳章

york最易入,學費印象中較貴
其實間間出名嘅幼稚園,都有人考唔到私小直資,只要你相信學校嘅教學法,加上家長俾時間/精神/金錢栽培,就係家長能夠做到嘅嘢
其他嘅,仲要睇小朋友性格,面試表現,我從來唔相信小學有得面見個考生,仲會覺得考生讀緊邊間學校好重要...
恐龍家

引用:GH(一條龍唔駛煩),+york,+SC,+在小一選校你

原帖由 cherryird 於 12-11-19 發表
GH(一條龍唔駛煩), york, SC, 在小一選校你會發現好多讀SC考不到直資/私小的offer ...
好多SC考唔到直資私小,何以見得?

多謝大家指教...
德望好難入, 入唔到一條龍3年後又再撲學校...
真係頭都暈

德望難入係位少,只有180個vs St Cat 有800+ 位,各有優劣,視乎你三年後有沒有信心搏,亦要看小朋友性格。

回覆:cherryird 的帖子

但就真有朋友話我知SC今非昔比,好嚴肅甘叫我不好報
而呢個朋友真係全身心投入子女教育當中,宜家個朋友女女已入讀德瑞 當時面試SC時也都有offer,但放棄。我都好相信她對hk幼稚園和小學研究好透徹。

以上純屬個人觀點,不代表學校好劣

一年出八百幾人,無offer一D都唔出奇,个仲未計新興嗰D進取校隨時一人又攞到幾個offer嫁

引用:但就真有朋友話我知SC今非昔比,好嚴肅甘叫

原帖由 luckyveronique 於 12-11-19 發表
而呢個朋友真係全身心投入子女教育當中,宜 ...
同意

回覆:luckyveronique 的帖子

嘩,德瑞喎,我有本事入,我都放棄SC!

醒目開學勳章 貢獻勳章

等我幫手澄清d嘢先
如果係今年資料,咁11月呢個時候,仲有好多一級學校未出結果,如果部份家長好似我咁,報嘅全部都係遲出結果嗰批,無offer唔奇
我自問阿仔係學術型超班馬,到係12個鐘前先收到第一個offer (聖方濟各),但手上有兩間男校2nd in!我無乜點報比較早出結果、中流或較活動嘅學校,所以一日前如果你問我,答案都係:未有offer,等緊d結果,手上有d 2nd in囉...
恐龍家

引用:但就真有朋友話我知SC今非昔比,好嚴肅甘叫

原帖由 luckyveronique 於 12-11-19 發表
而呢個朋友真係全身心投入子女教育當中,宜 ...
[但就真有朋友話我知SC今非昔比]真係?我朋友昨日先同我講,如入唔到sc, kv(這兩間名小非常喜愛,因有之前收的學生好好,有好record,所以9成入到名小), 其如九龍塘間間kg都只是一般,入名小並無特別優勢。所以若考不到sc,kv, 冇必要小朋友搭咁耐車,留在馬鞍山讀kg都只是差不多。

唔該,有無過來人分享分享,謝謝。

引用:Quote:原帖由+luckyveronique+於+12-11-19+

原帖由 winnietingting 於 12-11-20 發表
[但就真有朋友話我知SC今非昔比]真係?我朋友昨日先同我講,如入唔到sc, kv(這兩間名小非常喜愛,因有之前 ...
非常不同意, 你呢個朋友狗眼看人低,好有問題。

回復 LWL1212 的帖子

德瑞是primary。她們在幼稚園時期雖然local及國際普遍撒網,但最后選擇行國際條路。所以在幼稚園階段最終選擇了esf,放棄sc。繼后從esf入讀德瑞

回覆:luckyveronique 的帖子

學費吾係問題,最大問題係依家想入ESF /RC 要比幾十萬,或最好有外國passport! 我都想我有本事入國際如ESF / RC, 就算有幸名校收,我都放棄名校!

回復 amberpan7 的帖子

嘩,樓上不好形容人地朋友是狗吧???各有各觀點。仍是那句話,村校都有考入名校的,名幼也有進不了名校的。大家都過來分享而已,完全沒有阻止您入讀名幼。

同樣一所學校,有的人看到的都是優點,有的人就批判的看,你能說誰對誰錯?每個人所了解的信息層面仲有不同呢。

如您仔女有幸入讀SC或KV,甘當然要進咯。為了SC/KV而放棄一般kg的是再正常不過,但就好少聽聞為一般kg或屋村kg而放棄SC/KV的,名牌學校終歸是名牌,仍是有他們的江湖地位