用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 18個月囝囝懷疑自閉..
樓主: Vichang
go

18個月囝囝懷疑自閉..

引用:大埔那打素醫院在2013年1月31日下午3時有自

原帖由 CMH 於 13-01-16 發表
大埔那打素醫院在2013年1月31日下午3時有自閉症講座,可致電26893262查詢。希望幫到大家。 ...
謝謝請問你有冇上門pst 介紹?因為而家好多機構都係得個'排'字,咩都要等幾個月,如有私人上門都做住先啦。

究竟係而家因為出生率高多左小朋友係a仔?所以咩都要排隊?!唉。

回復 Vichang 的帖子

你試下同佢推車仔喇~我仔初初都唔得,但現在得了,而且玩波波都懂得互推~ ^^

當時是2010年5月初,CAS評估結果證實我小朋友有自閉症。我5月中入紙申請協康會做評估及排私人ST和職業治療,雖然唔平,但為求儘快開始訓練也沒辦法。為縮短排期,我選地區時填了任何地區,任何時段,結果6月初在太子做評估、6月中在青衣聽報告、8月開始在上水做職業治療和在沙角村上言語治療。
如果你不介意太過奔波,可以用這個策略。

打電話去問領思,睇下幫唔幫到你.  電話 : 3111-1855

除協康重有好多機構,上網找一找打電話去問,你住那區

每次他要你拿的物件你都要對他說出拿的物件是什麼,還要給你看到你的咀型,他要的東西就要跟他說"比"最簡單的理解開始,要求要說比及申手動作,不要太心急.

引用:搵私人機構評估,不過費用較高。另外,可以

原帖由 CMH 於 12-11-15 發表
搵私人機構評估,不過費用較高。

另外,可以多跟他說話,就像是講波一樣,一路做一路講,就算他不說話,也 ...
請問可否pm我在那裡評估?
大概幾多錢?
得出結果是自閉的話,可到那裏更進?
謝謝

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

可以去協康評估,如果你小朋友已過兩歲。好似$5xxx

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

我最近去左某私人做評估,貴,要$7xxx, 雖然見面時的分析几好,但係個report 寫得有點行貨。算啦,總之比我個仔可以排政府位便算。所以我建議你還是排協康吧。

回覆:18個月囝囝懷疑自閉..

我想問你們咁多位有無聽過"兒童心理健康中心",我想知好唔好??
因我仔仔被老師懷疑佢有自閉,例如上學唔合群,無眼神接觸等等,其實我都有D懷疑,佢對會轉既野十分有興趣,同講野比同齡慢。我帶佢(仔仔)去健康院問護士!她話我仔仔無問題,問佢野會望住人暫時不會寫信比我見。
有朋友介紹呢間比我,所以我想問有無人去過呢間做評估???

回復 Apple_Orange_T 的帖子

我只是用過協康青蔥計劃的評估和訓練服務,你可以打23937555,希望可以幫到你。至於其他機構,你可以搜尋其他媽媽的評語。

引用:我有返n架,+暫時老師話我仔算ok,+不過佢真

原帖由 wilyun 於 13-01-13 發表
我有返n架, 暫時老師話我仔算ok, 不過佢真係大左就能坐得定啲,同埋大個啲啲症狀變得輕微左,但我有同佢返 ...
我好開心終於排到協康上個別社交訓練啦,一星期一次,之前仲話要排4個月,點之咁快有!想問下你幫你小朋友去邊度參加小組訓練?都係協康?

回復 Vichang 的帖子

你講果個係咪屯門??我今日上左last果堂了,我覺得社交都ok,你唔好預有乜學,只係比個小朋友多個機會聽下指令同遊戲~

我黎緊會返密集,希望會幫到我個仔喇~

回覆:wilyun 的帖子

唔係,係個別幼兒訓練。

去邊上密集,我仲排緊協康s位。

回覆:CMH 的帖子

唔該你呀

引用:Quote:原帖由+wilyun+於+13-01-12+發表回復

原帖由 Vichang 於 13-01-12 發表
其實個心理學家都問我想排 i 定s , 但佢認為囝囝連坐定定都未得最好排s位。老實說,冇諗過19個幾月囝囝嘅表 ...
hi,請問可pm我你在哪間機構評估?因我也懷疑呀女似自閉,但問過好幾間也說兩歲才可評估

回覆:miki老鼠 的帖子

隨時找我吧!