用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 18個月囝囝懷疑自閉..
樓主: Vichang
go

18個月囝囝懷疑自閉..

引用:請問私人s位係小組定個人?我囝囝當然言語

原帖由 Vichang 於 12-12-24 發表
請問私人s位係小組定個人?我囝囝當然言語都有問題,但係最大問題係冇眼神接觸同有情緒波動。佢一日唔肯看 ...
其實你個仔仲細,你首先應該要做嘅係走入佢嘅世界,再拉番佢出嚟。佢唔望你,你就行到佢前面望住佢,佢趴係地下玩你要跟住佢趴係度玩。建議多瞭解Floor Time技巧。

回復 Vichang 的帖子

我不是媽媽,我是爸爸,你小朋友的行為跟囝囝一樣,你可到圖書館借一本叫做衝破障礙,有兩本,很有用,若借不到去協康做童心家長會會員借,亦可打電話去努力試中心買,我不是教徙,但我在容鳳書中心看過所有的書,最好的一本,應該適合你孩子,孩子現在在將軍澳醫院做物理及職業治療,在庭恩兒童中心做語言治療,這間中心很好,在港鐵南昌站富昌商場,新中心在乙明村,有學費減,但入學也有收入限制,要排隊,我等到9月才有位,電話27288830.

wilyun 發表於 12-11-22 15:43

都唔係話偉大架!都係迫到埋黎,始終自己小朋友最重要,錢無左都可以搵過,最多咪洗少D囉 ...

可唔可以講下針灸有咩作用嫁? 對小朋友安全嗎? 同埋你地講緊果d針灸可以係邊到做?
謝謝!

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

謝謝你的建議做多些動作,而家我和老公唱兒歌做d好誇張動作,佢成首歌都會睇住我哋!我發覺佢日日都變緊,最初11月開呢個post 時佢仲係中意玩車轆同自轉,而家唔玩車轆,自轉都少左。不過而家一發脾氣就成身放軟瞓喺地下。真係冇佢符!

回復 Stone媽媽 的帖子

我都係由BK媽媽介紹我去仁愛堂針灸咋~ SO FAR針左七次,已經見到效果,可能我個仔仲細(26個月),佢又有返N班,佢現在識得跟住唱一句歌仔了,雖然仲係講得唔多清,但係已經好好,仲有,成日會指住講呢D,同埋識得問佢好唔好,佢如果唔好就會擰頭表示,教佢有野求我地要講唔該,佢都識得做動作同講"該",咁已經好好,最重要係認知,理解能力好左!如你有需要可PM我,我盡量講你知詳情! ^^

我仔一唔鐘意都係成身變軟訓地架~但佢都唔算有太大激烈行為~ ^^

引用:回復+Vichang+的帖子 我不是媽媽,我是爸爸

原帖由 bauhiniakan2000 於 12-12-26 發表

我不是媽媽,我是爸爸,你小朋友的行為跟囝囝一樣,你可到圖書館借一本叫做衝破障礙,有 ...
謝謝您,我在公共圖書館找到了,代取。另外已借了一本有關ABA 書,自己研究緊同TEACHH 有咩唔同,一舊云....

引用:回復+Vichang+的帖子 我仔一唔鐘意都係成

原帖由 wilyun 於 13-01-03 發表

我仔一唔鐘意都係成身變軟訓地架~但佢都唔算有太大激烈行為~ ^^ ...
下星期就快去做私人評估了,我睇左好多post,似乎好似2歲前的評估頂多評為自傾呀,發展遲緩,好少已介定為自閉。想問下自傾都有得排e,I ,s位嗎?

有得排架!

其實除非真係好嚴重, 先會評估為自閉, 我現在返緊個小組, 其中一個兩歲十個月, 佢媽同我講佢去做評估話係自閉, 佢真係唔多理人, 如自傾果D, 多數只有部份自閉症特微, 而且無太多極端行為~

回覆:wilyun 的帖子

阿囝去左私人做左評估啦,話係a仔喎!要排e +s 位。心理學家話佢最大問題係沒有互動行為,如拋波波佢唔識拋返俾我。眼神接觸還可以。

我仔都係架,我拋波佢都唔識得接架,可能佢手眼協調仲未OK喇! 你一係同佢玩下推車仔喇~你推比佢,佢推比你,就會增加互動! 但我仔咁差,佢都係話自傾,只能排I 或E咋!!

引用:回復+Vichang+的帖子 我仔都係架,我拋波佢

原帖由 wilyun 於 13-01-12 發表

我仔都係架,我拋波佢都唔識得接架,可能佢手眼協調仲未OK喇! 你一係同佢玩下推車仔喇~ ...
其實個心理學家都問我想排 i 定s , 但佢認為囝囝連坐定定都未得最好排s位。老實說,冇諗過19個幾月囝囝嘅表現會令心理學家'肯定'地確診為自閉,我最初諗係自傾而己。

想問下你係咪自己教返囝囝?有冇出去做訓練?

我有返n架, 暫時老師話我仔算ok, 不過佢真係大左就能坐得定啲,同埋大個啲啲症狀變得輕微左,但我有同佢返小組訓練架!

引用:我有返n架,+暫時老師話我仔算ok,+不過佢真

原帖由 wilyun 於 13-01-13 發表
我有返n架, 暫時老師話我仔算ok, 不過佢真係大左就能坐得定啲,同埋大個啲啲症狀變得輕微左,但我有同佢返 ...
其實佢最弊就係唔可以坐定定(當去到新環境),同埋未識說話,又成日拎住我隻手指去做佢想做嘅嘢,同埋同小朋友沒有交流。心理學家話叫我呢幾個月儘谷佢,等9月返PN 班好少少。你知啦,排s位都唔知要等幾耐,有得讀而老師冇投訴的話,都可以照讀喎。

回覆:wilyun 的帖子

想問下你囝囝玩拼圖如123,各种車輛,形狀,20 個月時可以嗎?這算是認知嗎?

我回想起個仔同你仔差唔多咁大都係咁上下咋喎,最重要係佢歲半前差唔多十問九唔應,我赽放工回來無反應,去邊都喊,就算去樓下公園都喊!之後自已揍返好左好多,去邊都會扮下怕羞一分鐘,之後就狂玩!佢都鐘意癡人,但就唔多願同人講野!

拼圖係咪講幾塊砌成一個圖片的puzzle?如是,我仔現在二十六個月,都對呢啲無興趣,但其它砌lone lone,都可以,分顏色都做到。

認知係好似你叫佢攞個橙比你,而佢又識得攞個橙比你呢種,你講前面,佢唔會以為你講後面。
你頭先講砌圖果啲係講智力。

大埔那打素醫院在2013年1月31日下午3時有自閉症講座,可致電26893262查詢。希望幫到大家。

引用:回復+Vichang+的帖子 我仔都係架,我拋波佢

原帖由 wilyun 於 13-01-12 發表

我仔都係架,我拋波佢都唔識得接架,可能佢手眼協調仲未OK喇! 你一係同佢玩下推車仔喇~ ...
但係心理學家話拋波唔接係因為佢唔識同人互動喎!唉!因為我個囝佢本身識發脾氣時識得將床上嘅毛毛公仔拋哂出來!