用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生愛名牌嗎?
go

小學生愛名牌嗎?

小學生愛名牌嗎? 有無家長會買Gucci, VW,CK, DKNY 諸如此類的牌子給小朋友呢?

醒目開學勳章

引用:小學生愛名牌嗎?+有無家長會買Gucci,+VW,CK

原帖由 Reddish 於 12-11-14 發表
小學生愛名牌嗎? 有無家長會買Gucci, VW,CK, DKNY 諸如此類的牌子給小朋友呢?
小學生,我屋企果d, 只係識angry bird, mario, 如果講gucci,lv,大人不買,佢地點會有機會著,愛,無買過,無用過,何來識愛?呢d緊本就係家長教育,不如改一改標題,有無家長愛買名牌比小學生用

就係有個名校親戚,他話亞女小五已帶「亞媽黎」眼鏡,他的同學就用westwood, dkny 咁的野,連內衣都話去ck買,所以我都想估計下我的小朋友幾年後是否這樣呢?

Yanamami  你搵間校風樸素既學校咪唔洗煩呢個問題囉.  發表於 12-11-14 15:45

咩學校???

家長愛小朋友先愛,呢D 根本係家長效應!

咁如果同學用D咁的野,我們買不買好呢?

完全係家長問題, 如果子女話啲同學個個父母會買緊屋比自己, 咁你會否跟風一齊買呢?

如果你咁著眼比較, 睇怕你都要買架跑車接送放學先得啦.   

小學生當然也愛名牌,不過在他們眼中只有 angry bird,高達,lego, hello kitty, 寵物小精靈....  什麼gucci, lv,ck 在佢地眼中都比不上

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小學生愛名牌嗎?

呢D係家庭教育。我小朋友讀直資,大部分中產家庭,屋企有d所謂名牌吾出奇。有時行街見到名牌野靚我都會買,主要係睇design同質量,吾係充滿logo果d我都接受吾到小朋友用。至於真係追求名牌,我吾會教佢地,但社會風氣一定有影響,iPhone, hello kitty, converse, 又何嘗吾係名牌?

回覆:Reddish 的帖子

如果係名校應該同學會傾向鬥成績多過呢D身外物

回復 Reddish 的帖子

愛名牌?

我不反對孩子認識不同的品牌,去超市買東西,都會講解; 而仔仔(四年級)對汽車牌子、球會名字、手錶品牌都好熱衷,但不等於父母要買給他們。

我仔常發夢說喜歡法拉利,daddy會同佢講: 您比心機讀書做人,第日大個有本事買比daddy駕。

joemyt  認同 !!!    發表於 12-11-15 14:39

miffy 發表於 12-11-15 10:09
我仔知邊d係名牌, 平時行商場見到, 但我唔會買比佢, 做學生應該樸素d, 未識搵錢學咩人用名牌, 尤其物質慾望 ...
所以先禁多人(以至大學生)欠落幾+万咭數. 唔好講呢d名牌, 佢地用d背包波鞋headphone....etc, 下下千千聲, tee都四五百一件, 又iphone/ipod/i乜i物. 真係未知世界艱難.

Meikin  係呀, 而家時下好多年青人由頭到腳一身"行頭"所值不菲, 食/用要最好要有taste, 你話點儲到錢?  發表於 12-11-15 10:59

識名牌唔代表要買名牌.  

不只名牌, 好多好玩的玩具, 得意的文具/飾物/精品, 都要自小教導孩子哪些是需要買, 哪些是非必要買, 即使買也要適可而止. 吓吓趕潮流, 不如把錢和時間花在更有意義的事上.

其實你有自信, 接受自己, 用甚麼牌子, 著甚麼牌子都冇問題.  好多時用名牌只是想show off, 有真材實料又何需如此呢.

Yanamami  所以從小就要教好佢有正確价值觀. 一生受用.  發表於 12-11-15 11:46

唔同年齡有唔同口味
幼稚園至初小通常至愛有卡通公仔
高小至初中應該轉型期,視乎個人
中學以後就開始同大人口味接近

推而廣之,學校都係一個牌子。小朋友會否喜歡名校多d呢?

或者換個角度,假如小朋友進了名校,大人們爭相讚譽:「咁叻仔,XXX都考到!」咁小朋友會唔會鬆毛鬆翼呢?

Meikin  所以我都唔鍾意在自己/其他人的孩子面前讚佢哋 "咁叻仔/叻女, xxx都考到".  "名校"美譽是家長俾的, 其實當你身處其中, 咪又係咁, 所以平常心待之啦.   發表於 12-11-15 13:02

我個女六年班, 有日接佢放學, 對面中學有好多女仔都用名牌袋, 化妝。。。見到都驚