用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友做左小一入學評估過結係點可唔可以入來分享下呀 ...
go

小朋友做左小一入學評估過結係點可唔可以入來分享下呀 [複製鏈接]

心理學家評估左我小朋友在智能方面屬於中下智能其實算唔算好差呀?

0    0    0    0

其實, 評估智能係有偏差, 不是100%準確, 中下智能反映暫時佢在學習上比一般小朋友慢, 但是可以追到的, 不要氣餒, 努力

回覆:小朋友做左小一入學評估過結係點可唔可以入來分享下呀

Thx^^

kammibaby 發表於 12-11-14 13:16
Thx^^

如果可以我會建議重讀一年k3,基礎穩陣d,上到小學根本沒有多餘時間再重頭建立

回復 kammibaby 的帖子

"心理學家評估左我小朋友在智能方面屬於中下智能"
0甘醫生提議你小朋友番什麼學校??
智能方面屬於中下智能,0甘其他方面社交,專注,語言如何??

回覆:小朋友做左小一入學評估過結係點可唔可以入來分享下呀

我睇返講座notes ,中下智能其實不太差。按智能分類統計:2.2%特優;6.7%優異;16.1%中上;50%中等;
16.1%中下;6.7%有限;2.2%低弱智能(再細分輕/中/嚴重/極嚴重)

上星期打俾評估中心問排到味?佢哋話好多小朋友,要等.
但昨天,就通知下個月可以見?排到當然好,只是.......
我好驚,佢表面上沒怎麼,但説話和社交很弱.

回覆:midcocc 的帖子

其實佢評估都主要看智能不用太擔心^^在評估那天盡量讓小朋友保持一個愉快心情
^^

回覆:apple~y 的帖子

其實我的小朋友現在讀緊特殊位所以佢都係建議我的小朋友來年出去普通幼稚園讀一年再升小學^^

你小朋友幾大呀??
番s位第幾年呀??

6years old讀左s位年幾啦

吟你個小朋友幾大呀^^

我小朋友剛剛5age
讀s位第2年
你小朋友出年咪無服務,要畢業

你個仔仔都係讀s位架吟其實介唔介意講下你小朋友個情况呀?我仔仔讀多一年就要畢業啦之後個年係無服務架直至升小學先有

小兒自閉, 上年做評估都係智能中下, 主要係語言同聽指令比較差. 當時心情亦不是味兒.
今年讀普通程度主流小一, 第一次考試在三個一組抽離讀卷的情況下, 成績如下:
中文: 7x 分,
英文: 7x 分,
數學: 100 分,
常識: 8x 分.
當然睇家長要求乜野, 有人要個仔科科 100 或 9x 分, 我的要求係合格就ok.
反而最弱的係上英文課的小組 role play, 未能投入. 中文的閱讀理解亦較差. 做卷亦有比較多的 careless mistakes.

kelvin_hmlau:

唔好意思, 有些離題, 不過想知道,~~第一次考試在三個一組抽離讀卷的情況下~~呢個是否考試調息呢? 不是要2年班先有? 咁快可以有?咁是否每次考試都有, 測驗都是否一樣嗎?

回復 pocoyo123 的帖子

Hi pocoyo123, 你好, 這個是教育署專家10月頭到校評估小兒後 (如果報小一有剔SEN) 作出建議的三對一讀卷的考試調適, 測驗則沒有調適.
據我所知, 有個案有一對一讀卷的考試調適.

kelvin_hmlau:

thanks, 因為我不知原來有咁樣調適.

嘩....11月中....考完試...仲公佈賣成績啦.... 小學真係咁緊湊......

kelvin: 你小朋友數學好叻.....100分

kelvin_hmlau  thanks.  發表於 12-11-16 23:33

其實測d咩方面而得出智能中下呢?
醫生如何解釋?
‹ 上一主題|下一主題