用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道小學 vs 啟基
go

培道小學 vs 啟基 [複製鏈接]

兩間小學老師都係好有愛心,小班活動教學,培道有普教中,默書測驗應該深d, 而啟基校舍大d,課外活動就多d選擇,大家又點睇?

1    0    0    0

引用:兩間小學老師都係好有愛心,小班活動教學,

原帖由 Bobo_wong 於 12-11-13 發表
兩間小學老師都係好有愛心,小班活動教學,培道有普教中,默書測驗應該深d, 而啟基校舍大d,課外活動就多d ...
你小朋友是仔就啟基, 女就培道, 培道有女中.

weiwai  Hello , 你小朋友衣加讀邊間小學呀?  發表於 12-11-15 15:28

引用:兩間小學老師都係好有愛心,小班活動教學,

原帖由 Bobo_wong 於 12-11-13 發表
兩間小學老師都係好有愛心,小班活動教學,培道有普教中,默書測驗應該深d, 而啟基校舍大d,課外活動就多d ...
請問是否已收到啟基offer?

回覆:natnat519 的帖子

我都未收到啟基result ,之前真的好想入到,而家有培道收左,又覺得培道都唔錯,但我個係仔,升中無著數

回復 kennistong 的帖子

培道中學女校??可直??

回復 拾仔 的帖子

我是今年培道畢業生家長, 我把今年所知的跟你分享一下, 只要是B2/以上成績自行時選培中的話,大多數會順利收取,另外於叩門位B2/以上培小生同樣會是首選. 所以假如是女孩的話就讀培小真的是有望直入的.

回復 chiu0128mama 的帖子

請問男仔嘅派位/自行情況又如何呢? THANKS

男仔的話假如不是居住該綱區域,但依然可按當時成績而選舉在九龍城/居住地區來選學校,不過九龍城始終是強綱會較優勢,我當初就是基於此點而選取培道,仔在培道九年了,我到今天絕對認為沒有選擇錯誤(當年有offer的-約克/根德園/培道).因為他有一個愉快的的小學生涯,程度不算底,與及我所見他們到現在初中了,品德良好亦較同年齡的孩子純品呢!

回覆:chiu0128mama 的帖子

多謝你的意見

回覆:Bobo_wong 的帖子

我知老師都很有愛心,但遇上小朋友唔乖,佢地會點罰,另學校有無收特殊學生,例如過度活躍,自閉,專注力不足,讀寫困難…謝謝解答

引用:男仔的話假如不是居住該綱區域,但依然可按

‹ 上一主題|下一主題