用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 BAFS分為企業同㑹計?
go

BAFS分為企業同㑹計?

想問如果揀BAFS會計咪揀埋BASF企業正常D?1.BAFS會計十經濟十物理

2.BAFS會計十經濟十地理
3.BAFS會計十經濟十BAFS企業

4.BAFS㑹計十地理十物理
以上邊個較好
佢鍾意1經濟2物理3會計4地理5化學,化學同物理通常精英班揀左餘下好少位,揀商科都可以,
佢話想做海關緝毒
請各位比意見1234排列,多謝幫忙!

cindycyh1023  我仔揀在l BAFS,中三兩科要一齊讀,到中四只讀會計,因他中三己谏會計  發表於 13-3-13 15:57

以我所知BAFS是一科 -學校會選修"會計"或"企業",學生唔駛揀,
以上選擇,我會揀[2.BAFS會計十經濟十地理],"物理"我不懂亦好似較深,好似較偏向工程,純個人意見!

師奶  Hi,學校派左初步選科志願,學校BAFS有得揀企業同會計,所以唔清楚係咪要讀埋企業較正常,謝謝!  發表於 12-11-13 10:47

亞仔希望讀1.經濟2.物理3㑹計其次4.地理5.物理
我希望以佢志願揀科,唔好太怪
佢話no.4都0K,我見係讀文理商好怪咁?
佢話no.3都OK,我見全商又好似比no.4好?
請問各位1234點排好?
no.5係物理十化學十經濟十M1,因入到機會不大所以放第五
no.6係生物十㑹計十經濟
no.7係生物十㑹計十物理十M1
佢話對生物麻麻,佢接受讀M1,老師提意揀理科先讀M1,文同商可以唔讀M1,學校未决定好文同商比唔比揀M1,如果有得讀文同商應否揀M1呢?謝謝!

如果BAFS-"企業"會比較偏重理倫,寫野較多,"會計"就計數較多,做P&L, B/S, Cashflow等,除非你真的已決定做會計/Audit,否則我覺得是但一樣已夠,如亞仔喜歡物理,no.4 choice係最好,如果揀左no.3 ,你選擇就只偏重商科,到時就無彎轉啦! 其實除非好想讀精算,或對數好有興趣,否則唔好讀M1,到左F.5唔夠時間用。
my choice is below:-

1.BAFS會計十經濟十物理
4.BAFS會計十地理十物理
2.BAFS會計十經濟十地理
5物理十化學十經濟
7生物十會計十物理

師奶  多謝你意見,多個人幫我分析就無咁驚排錯,唔該晒!  發表於 12-11-13 12:30

醒目開學勳章

此外,羅定邦中學課程顧問、資深校長雷其昌認為,數學延伸單元M1(微積分與統計)、M2(代數與微積分)「鬼五馬六」,要求把這些數學單元重組為「純數科」,改善邏輯思維。BAFS是由企業、會計及財務三科組成,基本上各學科不願減少內容,雷其昌指BAFS令學生負擔太重,讀一科等同讀三科,應考慮分拆或再減少內容。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121112/18064692

師奶  多謝資料^^我哋決定讀會計唔會同時讀企業了,初步決定讀文商就唔揀M1  發表於 12-11-13 22:18

回覆:師奶 的帖子

呀女今年中四,修讀物理,經濟,bafs會計,因為 bafs同經濟有部份課題相同,同時修讀會比較輕鬆

師奶  大好了^^bafs會計同經濟有部份課題相同,最重要佢鍾意讀物理,經濟,bafs會計就會讀得開心,謝謝你~  發表於 12-11-13 22:21

回覆:BAFS分為企業同㑹計?

所以我話choice1 最好,

師奶  更正:謝謝你呀!希望入choice1 ^^次選no.4 & 2 & 5都好  發表於 12-11-13 22:27
師奶  謝謝你呀!希望入choice1 ^^次選no.4 & 5  發表於 12-11-13 22:24

chuntam 發表於 12-11-13 19:41
呀女今年中四,修讀物理,經濟,bafs會計,因為 bafs同經濟有部份課題相同,同時修讀會比較輕鬆

...
如果只讀BAFS,要讀嘅野實在太多,如果BAFS同ECON一齊讀會輕鬆少少……物理係理科中workload最少的科目,有科理科揸手穩陣好多,直至目前為止,三科都冇乜功課,不過如果BAFS有BOOKKEEP要做的日子,可以由八點做到十點,而且好多生字要串(finance) ,所以讀得BAFS,唔好諗住有少少BOOKKEEP底就輕鬆攞高分,係要下好多好多苦功!中四第一個BAFS test,essay果part滿分20分呀囡先得6分(溫了一整晚),有人甚至0分,幸好MC啱得多先保得住合格多少少……不過中三上學期諗揀科仲係言之尚早,當年中三上學期呀囡都完全冇諗過中四讀physics同ECON………

師奶  非常感激你比資料,我會提醒亜仔的  發表於 12-11-15 01:31

回覆:chuntam 的帖子

係呀,我個女都係今年form4,又係讀緊 物理、BAFS(a/c)、經濟,do far so good.

cy101 發表於 12-11-13 14:44
此外,羅定邦中學課程顧問、資深校長雷其昌認為,數學延伸單元M1(微積分與統計)、M2(代數與微積分)「鬼 ...
BAFS是由企業、會計及財務三科組成<<<呢科係上年D 學生真係讀得好辛苦, 太廣泛, 時間又唔夠, 又要交校本評核(量多), 所以我都好贊成要減量..................

BAFS 好似取消左個校本評核, 今年中三下年中四果D, 課程應該會減少
BAFS有兩個選修, 有D學校只開一個選修, 所以學生冇得揀, 如果學校兩個選修都開學生先會有得揀

師奶  多謝資料~都教唔晒!最好BAFS課程減少D^^  發表於 12-11-19 14:50

各位, 你好, 小兒今年 F4, 選修科是 BAFS, Phy, M2, 但係上學期成績出左, 成績吾係幾好, 有可能要 drop 一科, 請問各位有沒有意見給我. 謝謝
Melodykitty

Miss話佢讀個幾科係幾好的, 不過始終要 core 好才有用, 我個仔只有數學叻, 語文吾掂, 已經搵左補習上門惡補, 但老師都建議drop 左一科會好d, 所以依家心大心細, 不知是好
Melodykitty