用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教下! 12網活潑仔點選校?
樓主: gigo
go

請教下! 12網活潑仔點選校? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

babybear 發表於 12-11-15 12:00
小六牛高馬大,小一多身型仲好baby, 想像下兩個快速跑住迎面相撞,後果會係點?
所以小一小息只准係 ...

所以應該係讓小朋友知道咩叫安全地跑, 而唔係唔俾跑lor

Charlotte_mom 發表於 12-11-13 11:52
我反而好想知: 邊間小學唔俾學生小息跑步? (認真問的, 呢個問題我想知好耐) ...
其實而家有些津校都唔比小息跑步的了. 剛與同事傾計, 佢個仔仔讀津小三年級, 15分鐘小息只是給你休息, 不是作劇烈運動. 如果跑會有罰企區. 但學校每朝早會有15分鐘晨操, make sure 小朋友每天也有些少運動及接觸陽光. 至於lunch time, 連走出課室也不可以. 留在班房睇書傾計但不能睡覺.

lunch time吾可以出課室?又吾可以伏在枱上睡覺?

咁又好似嚴咗d。

回覆:請教下! 12網活潑仔點選校?

我知多數學校小息唔俾跑,因為驚玩得太興奮,冇心機上返堂,可以理解,但我知有些連旅行去營地都唔准跑,因為驚小朋友有身體踫撞,跌親或者受傷,免被家長投訴(因為學校接過呢類投訴,於是斬腳趾避沙蟲)

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請教下! 12網活潑仔點選校?

睇左咁多,更加覺得我小朋友學校開明:佢地無論著吾著體育服,都可以著運動鞋方便跑(對,著裙著西褲一樣可以日日著波鞋去跑)。學校有指定跑步徑,如果吾按規定就要去靜思區「靜思己過」。可以跑,可以日日跑,一樣可以安全。

‹ 上一主題|下一主題