用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN完北角明慧, 學校安排有待改善!
go

IN完北角明慧, 學校安排有待改善!

混亂! 完全無組織!

回覆:IN完北角明慧, 學校安排有待改善!

因為對此校印象麻麻,無幫阿仔報。朋友話面試居然問家長知唔知校長乜名等,奇

回復 Miffy4478 的帖子

學校佈置簡單, 老師穿著粉藍制服, 去到以為自己去左診所, 老師無生氣, 一見主任入課室, 便趕快收工, 是但問兩句, 吾掂!

回覆:IN完北角明慧, 學校安排有待改善!

呢間嘢,除左好明確要$$$$$$$之外,我都5知有咩好

回復 hackenleefans 的帖子

agreeeeeee!

引用:混亂!+完全無組織!+

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

回復 SaBB 的帖子

多謝你大踢爆 好彩無為佢放棄其他面試 !

me too, 果日撞左時間,所以無IN

引用:回復+SaBB+的帖子 多謝你大踢爆+好彩無為

原帖由 monmonbbb 於 12-11-12 發表
回復 SaBB 的帖子

多謝你大踢爆 好彩無為佢放棄其他面試 !
我自己都有小朋友將讀小學,係度都多謝其他bk媽媽一直幫手,教我店選小學時更互相鼓勵。所以其實吾係話想鑤d咩,只係想分享我知既野,大家係度互相幫助jei...我之前都分享過,但比d die hard fans ( or 打手)鬧返轉頭

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

果日真係好多人排隧等面試, 都唔知點解咁吸引???

引用:Quote:原帖由+porkma+於+12-11-12+發表混亂

原帖由 SaBB 於 12-11-12 發表
吾店ga, 有名無實ga! 我係呢間教過!好好做,hea 到飛起,教吾教都無人理,至緊要小朋友無受傷,做足功課識唱歌 ...

回復 SaBB 的帖子

tkssssssssssssssss

回覆:SaBB 的帖子

完全中晒!入讀此校首要擦校長鞋、過時過節送大禮、寫信表揚學校老師、做個識做既家長,咁你小朋友就可以學期尾時有奬攞,咩表演都有份參與!

natalie-mama  非常同意,仲每個表演都是排頭位添!  發表於 12-11-13 13:02

回復 babyjen 的帖子

去完IN, 都覺得間學校好吾掂, 而家直情覺得依間學校要關門大吉, 吾好教壞人, 我仲聽到有D人家住油塘黎IN! OH POOR!

natalie-mama  所以唔明點解仲有咁多人上當law!  發表於 12-11-13 13:07

我自己沒有報這間,有朋友讀梗,佢話下午班九成係強國人,富庶人家好大聲講野個D,我明白依家度度都有強國人,但這所學校只想earn錢,唔係用 heart 去教小朋友.......好令人失望的一間學校,希望學校真係會改善。

D媽媽要明智呀!這間校我比100000000000000 X DISLIKE!

引用:回復+babyjen+的帖子 去完IN,+都覺得間學

原帖由 porkma 於 12-11-12 發表
回復 babyjen 的帖子

去完IN, 都覺得間學校好吾掂, 而家直情覺得依間學校要關門大吉, 吾好教壞人, 我仲聽 ...
油塘嗰個可能係我個friend!

我要平反吓先得 我個囡現就讀佢哋嘅PN 都差不多有幾個月了. 我覺得没有你哋講得咁差lor

俾咁嘅$ 每日3個hours都有net teacher做班主任+ local 副班主任+1個嬸嬸幇手. 佢哋間唔中又會call吓家長話比我哋知小朋友上學嘅情況。間唔中我接放學後我都問下老師我個囡點點點....佢都可以話到俾我知。

佢哋嘅課程我非常滿意。書本精美又有趣, 我嘅小朋友每次派返回來嘅書都會講反俾我知佢學咗咩嘢。佢又好鐘意做功課, 次次weekend派回來的功課要即做。我好開心佢真係在學校學懂咁多嘢。連一些短詩都可念反出嚟, i guess 老師唔係你哋所講咁hea住嚟教lor.....

至於啲家長, 我覺得most of them are very nice and willing to share. 唔似得有些名KG, 好plastic and always show off lor....

如果要我critical on this school, 我只可說佢哋嘅location真係馬馬地。地方不夠大。啲outing比較貴 (but this is optional to join) 就係咁多喇!

總括嚟講我亞囡真係返得好開心, 天天會唱住歌瞓覺!!!!!!

希望你哋可以好理性地客觀再分析一吓, 唔好咁偏激啦~

AL1987  coffei1, 原來你係MW user! I think the most useful evidence about the goodness of the school is the determination by the PN parents on whether to stay for K1 through K3 or not.  發表於 12-11-16 14:14
coffei1  維記pn都有大部份人冇升k1,咁又代表d咩呢?  發表於 12-11-15 11:19
coffei1  what the purpose of asking such question? even if BBQQmomi move to another kg for K1, it doesn't conflict to the comments she made now. she only tells the facts but not claiming MW is the best.  發表於 12-11-15 10:44
AL1987  BBQQmomi, given the good comments, would your girl stay in MW (NP) for K1?  發表於 12-11-15 09:00

Al1987, if my girl didn't get an dragon/half dragon K1, i must stay in MW till K3

回復 BBQQmomi 的帖子

大家好呀, 我好少係BK post野, 因為無時間, 主要係睇野多. 但次次見到明慧的topic都係閙爆, 我就覺得唔係好公平, 事實上亦都會好影響家長做決定.

都好佩服BBQQmomi係呢個topic下寫左段支持的post, 其實都好有勇氣的.

我都支持下, 我仔仔係北角明慧讀國際班PN, 可以講無乜野唔好, 我真係睇到佢上學後有改變, 懂規舉左, 以前上出面d playgroup總係走黎走去, 而家上就坐定定聽老師講同埋會主動俾反應, 呢點我諗作為家長的我係好難做到的.

佢最鍾意唱歌, 一首太陽伯伯成日掛住口邊, 唔代表咩但我感到阿仔都幾享受返學. 同埋, 阿仔英文好左, 肯主動講多左, 唔知同每日有一半時間對住外籍老師有否關係.

都講下唔好: 我自己覺得明慧最唔好係校舍同周邊環境, 校舍有點舊和細, 周邊是小街馬路車多, 同埋佢唔係龍校.

凡事都有正反兩面, 明慧好定唔好, 咸魚青菜, 各有所愛.