用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 真心請教游泳進度
go

真心請教游泳進度

仔仔6歲幾,學游泳已3年,每年最凍嘅1-3月會停,年年如是。但發覺進度非常之慢,依家先學完自由式,嚟緊學背泳。

之前係YXXX學,諗住慢慢學,點知真係慢得好緊要! 後來轉咗X天,學咗半年,進度快咗小小,但近來又見慢下來!

老公話個進度真係慢,想轉私人教練,但我又唔想小朋友下下學嘢都係自已一個,除咗返學就無晒啲群體活動,同其他小朋友相處!

其實我想知道我仔仔繼續係泳會學落去定係轉私人教練好呢?請各位媽咪俾啲意見!

* 我不是想仔仔學得好叻,識游同泳式啱就OK,只不過老公話俾泳班嘅錢唔會小過私人,不如搵私人教練喇 !

Yanamami  搵個朋友仔夾啦. 1:2咪唔悶囉. 小朋友有時唔衰得, 學得會快d.  發表於 12-11-12 08:04

Sorry, wrong post!!!

回覆:monsterparentss 的帖子

我女女學左30堂,自由式仲未甩板,我學得進步超慢!

Yanamami  轉私教好d. 但學游水summer好d. 操水唔同, 不停游唔怕凍. 學游活動量不夠, 會凍d.  發表於 12-11-12 08:02

我因最初用私教1:2(進度一定比group快), 10堂就識勉強識3式(不用板), 再用10堂去加固. 關鍵係初學要2~3堂/week, 如果每周只一堂, 好快會忘記, 又要花半堂重溫. 學識後keep住2堂/week. 冬天照游. 就OK. 當然個教練要識教先得. 識左跟泳會操就可以過群体式.  

monsterparentss  唔該晒! 你嘅建議唔錯,或者嚟緊春天真係搵私人教練教吓至得,唯有遲啲先再join泳班喇! ^^  發表於 12-11-12 22:18

回覆:真心請教游泳進度

我仔很擔大,不怕水,學了十幾堂不用板游到幾步自由式,但泳姿末正確,而且有同學比他更好!如女孩子擔小,可能會慢小小!

回復 Yanamami 的帖子

我同意!我囡初頭係我自己教,等她熟水性.
今年九月,她六歲,開始跟私人教練,兩個月,約八堂.
已可用自由式,游50米,下星期開始蛙式.

回覆:siutingto 的帖子

一对一啦!好快學識,除返開完全冇貴到,學游泳不同學跳舞,好個人的不需要一班同學仔陪,多人根本學唔到!建議開始時一对一直到佢學懂你想佢學的泳式,之後才轉團體班,互相較技。

monsterparentss  係呀! 我都覺呢個建議唔錯,唔該晒!! ^^  發表於 12-11-12 22:28

跟泳會學也ok..但選些人數不多的會好些!

我仔跟私人教練1:2學左年幾, 四式都學過, 但冇樣精; 游一百米冇問題, 不過姿勢仲要執; 私人教練既好處係, 可以針對小朋友既問題, 跟住小朋友個進度上堂; 我仔唔算上手快, 所以教練會就住教; 如果想比賽, 又可以安排操水; 彈性d

1:2 最好, 除左平d, 主要係小朋友太小, 游 一陣好快卷,2 個可以輪流休息,加強鬥心,好玩 d。如果小 朋友有六歲 應該 可以10堂攪掂。

monsterparentss  唔該晒!如果10堂可以攪掂,我真係浪費晒之前嘅時間嘞!^^  發表於 12-11-12 22:33

我们的经验是:一定要单对单,而且如果进度慢,立刻转教练。

我们曾经试过4个教练,开始的一个女教练,是屋苑会所里面最贵的,但过了一年,都没什么进步,以为是自己的儿子天资不足,后来那个教练越来越多失场,我们就听口碑,转教练,不够两个月,进步了很多,男教练比较掌握到男孩子的脾性。后来搬家,又要转教练,那个女的,是大学生,好像是港队的,执好儿子的姿势,速度加快,但儿子变得不大喜欢游泳,因为那个教练只管凶恶。我们根据经验,又听口碑,立刻转教练,现在男的教练,软硬兼施,又有经验,训练儿子入校队,所以他现在一方面有个人1小时的操练,另一面在校队里2个小时不停操练,整个人的健康和骨架都不同了。

monsterparentss  係呀! 有時陪仔仔上泳班,見其他大朋友係度操水,佢哋嘅身型真係好靚㗎!  發表於 12-11-12 22:37

回復 ha8mo 的帖子

朋友介紹 or  親自去池边睇下那教練有心又教得好,再親自問(我就係咁)。

我個女都係六歲,學左一年半左右,宜家學緊蛙式,但無停過。都係泳會學,我覺得單對單小朋友無咁有心機學,因為無得比較及玩,同埋停左又要時間上返手,所以報名時教練都話一係學識先停,唔係就要學會耐先識,因為一停佢地就唔記得點游

monsterparentss  可能中間停3個月會有影響,但仔仔偏瘦,好怕凍!就係想佢做多啲運動操fit身體,點知凍到佢死死吓!  發表於 12-11-12 22:51

回覆:yee618 的帖子

請問你女系邊度學,學左幾多堂自由式可甩板?你女進度算吾算慢?

有時好睇小朋友本身,單獨未必學得好,有啲互動比較好啲,不過如果小朋友仲細,慢慢學都唔遲,當做下運動...我見過有啲小朋友(已上小學),一個暑假已學到,都係泳會,一對五~六.

阿仔跟泳隊(1對1X)游左2個月,一星期兩三日,升小一因太忙,11月停左游,因游戶外池不停冷親.
佢已會四式,當中蛙式最差,已沒可能跟泳會,因進度慢,仲物色泳隊想佢游返!

我個都是6歲, 冬季都冇停學左近1.5年, 己懂3式, 因方便些, 是在會所學的, 不過我覺得不是操的, 如果想遊得快第時有機會入校的泳隊, , 是否改去泳會會好些, 泳天 定 大力好些, 因較近, 定是找私人的操好些  

阿女3歲到而家5歳。跟泳會。一年4季都冇停過,而家自己係大池游。學會了蛙,自由,背。
不過最得著的是她體能很好。

monsterparentss  你女女好醒,不過我發覺大部份都係女同學叻啲,易上手啲,男仔好似會學得慢啲!  發表於 12-11-12 22:40