用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我朋友個仔仔睇自然療法好咗好多
樓主: chimabb
go

我朋友個仔仔睇自然療法好咗好多 [複製鏈接]

回覆:bbqiu 的帖子

可半年驗一次,Dr. Fung 診所有機驗,等十分鐘有result

bbqiu  好方便,謝覆。  發表於 12-11-20 21:19

回覆:lulumelody 的帖子

就是小朋友時間寶貴先要早治療和訓練

回復 chimabb 的帖子

"自然療法我地一星期睇一次,每次一小時,睇一兩個月都有效果,如果做傷風感冒我地一兩次就好番,大約預三四千一個月,同中醫针灸差唔多價錢,但針灸有時針到個小朋友個頭流血都幾驚"
中醫针灸無0甘貴

講到自然療法0甘好咪以後唔使睇醫生,能醫百病
我覺得有0的神奇,係我個人看法
不過講番針到a仔問題,如果真的能改善到,都係一條出路

剛[聽了精神科醫生一個有關另類療法的講座! 其實家長真係要先驗左有醫學實證嘅各類療法(言語, 感統, aba, 社交訓練),. 如仍有財力同時間, 先試另類療法.

回覆:ChattyST 的帖子

訓練當然需要,解決身體或腦袋的毒素和營養缺乏問題也很重要,用個容器比喻個腦,如果個容量好細或爛咗,裝到嘅嘢或知識就很有限,訓練係解決不了生理上的缺陷,所以也要從根本入手,改善腦部同身體的健康狀況,個容量大咗修補好,就可放多d知識和發展能力,當然未必好到正常人咁,但事半功倍囉.不過我都知人人諗法唔同,價值觀唔同,我都係分享下我嘅諗法,介紹多個方法俾人,又見真係有用,因我知a仔家長為咗個小朋友真係好辛苦

回復 chimabb 的帖子

我都好想知自然寮法係點,可唔可以俾D資料我,THX

係咪又要日日打針,食藥,戒口果D

回覆:cowina.wong 的帖子

Support!!! 朋友個仔都可以咁了解報導,厲害!:;pppp:

好同意「真誠分享」的意義。
好後悔才剛看到此主題。
發現另外一些主題亦有此位朋友詳細推介一間叫Cherry Hx Px既中心,亦有另一位朋友又不斷推介此中心為其侄治療。無怪亦有家長質疑其了解其他人子女之情況竟如此深入!
可惜,我之前沒留意,已帶孩子上此中心。結果沒此2人說得這麼專業和詳細分析重金屬和毒素或營養缺乏。評估過程雖長,但有點令人感到刻意做出一些結果!對我孩子而言,更是痛苦經歷!
我𣎴否認此中心或可改善人的一些身體狀況,但若是以不誠實的分享推介,令人感覺其差!
我現在又多了一份對孩子的內咎感!

yuyu.tszwang,
你意思係試過但無咩顯著的效果是嗎? 我對此療法只是半信半疑, 3月在明愛中心報了一個自然療法的講座, 諗住聽聽有關資料

回復 yuyu.tszwang 的帖子

"痛苦經歷"
唔好意思,想問0下情況係點??
用了很多錢嗎?

yuyu.tszwang 發表於 13-2-8 04:18
好同意「真誠分享」的意義。
好後悔才剛看到此主題。
發現另外一些主題亦有此位朋友詳細推介一間叫Cherry H ...

I saw those post and wanna try. can you explain more the experience and the results? DID YOU TRY their treatment? for how long? pls share.

回復 fishcowcow 的帖子

我只是對該中心沒信心,但仍了解自然療法當中。

回復 apple~y 的帖子

對我而言,該中心評估收費可接受。只是孩子十分抗拒該評估過程和所用之金屬工具。

回復 GAT 的帖子

我沒有在該中心接受治療,亦不打算。個人不接受以不誠實分享推介。

回覆:我朋友個仔仔睇自然療法好咗好多

根本就係賣廣告啦 我聽過講座,醫生話呢d療法係無醫學根據!政府出的小冊子都係咁寫架!根本就係利用各位家長想幫小朋友的心態去賺錢

回覆:我朋友個仔仔睇自然療法好咗好多

我仔仔都有喺呢間做治療,第一次真係做咗好耐,仔仔怕陌生同支工具棒,起初都唔肯做,不過後來都ok,宜家好鍾意做治療,因次次我都俾ipad佢睇卡通,平時我好少俾佢玩.其實治療師好nice,我唔係好覺佢地唔專業,我好多嘢問,佢地都好有耐性答我嘅問題.治療時有check重金屬,化學物質,農藥,缺乏咩營養,我都覺得有d神奇,不過試咗幾個月,仔仔又的確乖咗,反應多咗,同埋合作咗.不過我荷包就乾硬咗

‹ 上一主題|下一主題